In de afgelopen weken heb ik al verschillende ideeën gegeven over het gebruik van WikiKids in het onderwijs. Binnenkort verschijnt er een docentenhandleiding zodat alle informatie overzichtelijk bij elkaar komt te staan.
Deze week hebben studenten bij ons op de Hogeschool Domstad een introductie gekregen op een module getiteld: Wereldoriëntatie, ICT en Taal. Niet echt een spectaculaire naam. Wel een hele mooie module. Studenten verdiepen zich namelijk in voorgezet schrijven, lezen en woordenschatontwikkeling voor Nederlands, in Onderwijsontwikkelingen en ICT-ontwikkelingen voor ICT en voegen de kennis hiervan samen in eindopdrachten voor Wereldoriëntatie.
Elk jaar heb ik een nieuw onderdeel ingebracht in deze module. Dit jaar is dat WikiKids. De andere opdrachten waar studenten uit kunnen kiezen, zijn het maken van een webquest (zie ook webquest.nl en webkwestie.nl), een website maken met de kinderen en Ontdeknet. De vijfde optie is de vrije keuze waarin studenten zelf een invulling mogen geven aan de eindopdracht. Ze kunnen aan de slag met weblogs, Google Earth, videoreportages of iets waar we zelf nog niet aan gedacht hebben.

Nu is het leuke dat ik de afgelopen dagen voor deze module had bedacht dat WikiKids ook heel goed te combineren zou zijn met webquests. En wat wil het toeval: John Demmers heeft net een webquest ontwikkeld waarin hij dit precies heeft toegepast. Het is een schitterende webquest geworden over de zeven wereldwonderen.
Behalve de combinatie met WikiKids (leerlingen schrijven een artikel op WikiKids over een van de wereldwonderen) heeft hij het ook gecombineerd met Google Earth, Google maps, Wikipedia en You Tube. Zo is het een prachtige multimediale web 2.0 educatieve opdracht geworden. Een mooi voorbeeld ook voor de studenten.