Een Rekencollega vroeg me wat ze zich voor moest stellen bij een Gigabyte. Ze kon zich hier echt geen voorstelling van maken. En dat is wat een rekendocent wel graag wil kunnen. Ze gebruiken namelijk vaak referentiematen. Een eenvoudig voorbeeld van een referentiemaat is als je bijvoorbeeld de hectometer vergelijkt met de lengte van een voetbalveld. Het gaat dus om het kunnen voorstellen van een bepaalde grootte of eenheid.

Welke referentiematen kun je bedenken bij de Gigabyte? De discussie kwam op gang doordat ze mij met een ict-collega hoorde praten over het feit dat er steeds meer Gigabytes op een usb-stick gepropt worden. Daarbij lopen twee zaken door elkaar.

Je een voorstelling kunnen maken van de grootte van een gigabite en de verwondering dat dit op een steeds kleiner oppervlakte geplaatst kan worden. Waarbij we de discussie nog niet eens gevoerd hebben over het feit dat gigabites steeds goedkoper worden.

Maar goed. Wat moet je je voorstellen bij een gigabyte? Een poging om er een referentiemaat voor te vinden.

Een WORD-document van één pagina met tekst is ongeveer 25 Kilobite. 4 pagina’s maken (voor het gemak gerekend) daarmee 100 KB. 40 Pagina zijn dan 1000 Kb. Als ik de overstap wil maken naar Megabites dan moet ik uitgaan van 1024 Kilobye. Daarmee is 1 MegaByte dus ongeveer 41 WORD-pagina’s met tekst.

Als ik nu een leesboek van ongeveer 200 pagina’s neem als uitgangspunt dan neemt zo’n boek daarmee 5 MB aan ruimte in. Twee boeken zijn dus al weer 10 MB. Twintig boeken 100 MB en tweehonderd boeken zijn 1000 MB. Als we er van uitgaan dat een boek met 200 bladzijden zo’n twee centimeter dik is dan zijn tweehonderd boeken (met tweehonderd bladzijden) op een rijtje naast elkaar gezamenlijk 400 centimeter. Oftewel 4 meter aan boeken.
Een gigabite zou je dus kunnen vergelijken met de hoeveelheid informatie die in 4 meter boeken te vinden is.

OK. Nu de verwondering dat zoveel informatie op een usb-stick past. Waar komt die verwondering vandaan? Vooral vanuit het feit dat de opslagmediums steeds kleiner worden. De eerste computer met een soort harddisk was de IBM 305 RAMAC. Op deze computer kon 4.4 Megabyte worden opgeslagen. De computer woog een ton en nam een ruimte in van 9 bij 15 meter. Volgens mij kan iedereen uitrekenen wat nodig zou zijn om met de RAMAC 1 Gigabyte informatie op te slaan.