Ik merk dat mensen op verschillende manieren met internet omgaan. Een bekende uitspraak is bijvoorbeeld dat jongeren de computer als een “social machine” zien. Vandaag zat ik voor mezelf te denken aan een andere indeling. Sommigen zien het internet als iets statisch en anderen zien het als iets dynamisch. Of misschien moet ik zeggen: sommigen gebruiken het als een statische omgeving terwijl anderen het als een dynamische omgeving gebruiken en veranderen. Ik merk dat bij mezelf ook vaak. De ene keer zie ik een website en neem het als een gegeven (vertrektijden op de website van de NS opzoeken bijvoorbeeld) en de andere keer raak ik actief betrokken bij een site (zoals WikiKids).

Ik dacht ook: hoe kan ik anderen dit uitleggen? Dat het internet een dynamisch geheel is? Ik dacht: misschien kan dat met een filmpje.

Soms ziet het internet er voor mij zo uit:
En soms zo:Soms ben ik actief bezig en soms gebruik ik het gewoon omdat ik informatie wil vinden.

Er zijn waarschijnlijk nog wel andere metaforen te bedenken. Als iemand een betere metafoor weet, hoor ik het graag.