Gsiteren heb ik in Borculo voor de Scholengroep Gelder Veste een masterclass verzorgd rondom het onderwerp Google Earth in de klas. In de masterclass hebben we vooral gekeken hoe binnen het aardrijkskundeonderwijs je Google Earth als introductie voor een les kunt gebruiken en wat voor kernopdrachten je er mee kunt maken. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van de informatie zoals die op de website www.werkenmetgoogleearth.nl staat. Daarnaast hebben we gekeken naar de mogelijkheden van Sketchup. Ik heb gemerkt dat het een heel toegankelijk programma is waar leerkrachten direct veel mogelijkheden in zien voor zowel rekenen als techniek. Goed om hier mee verder te gaan.

In de presentatie had ik nog een link opgenomen naar drop.io om bestanden te delen. Maar dat was achteraf helemaal niet nodig omdat al het werk gemakkelijk op de server gezet kon worden. Prima voor elkaar dus.

Een tijdje geleden heb ik op mijn blog de opdracht van de zwembaden gezet. Daar moesten leerlingen opdrachten over maken waarbij ze aan het meten moesten slaan. Feedback die ik hier, onder andere van Ronald Keijzer, op kreeg was dat de opdrachten opener mochten waarbij de leerlingen meer probleemoplossend te werk zouden kunnen gaan.
Zo’n vorm is me wel bekend vanuit de webquest en de earthquest die vooral gericht zijn op aardrijkskunde. Met sketchup en rekenen had ik die insteek nog niet zo sterk gekozen. Bij een volgende opdracht ga ik dit wel proberen. Ik ga kijken of ik dit dan in de vorm van een sketchquest (of earthquest+) kan gieten. Waarbij leerlingen dus ook een rol aannemen en dit uitwerken in sketchup. Wordt vervolgd…