Eerste indruk

De eerste gadget die ik mag testen in het kader van Mobiele Gadgets van SURFnet (SURFnet-Kennisnet Innovatieprogramma) is de pico-projector. Zoals de naam al doet vermoeden is de picoprojector klein. Hij heeft hetzelfde formaat als mijn mobiele telefoon (Nokia N95 8GB). De picoprojector is daarmee een beamer die je goed onderweg kunt gebruiken. De tekst op de verpakking belooft “a 60’’ image that fits in your pocket”.

picoprojector_003

Gebruiksgemak

De Picoprojector is erg overzichtelijk in de bediening. Er zitten maar een paar functies op die behoorlijk voor zich spreken. Naast de Aan/Uitknop en de mini-USB-ingang voor de stroom vind je op de projector een AV-in en een focus draaiwieltje. Elk mobiel apparaat met een AV-uitgang kan met behulp van de tulpkabels op de project aangesloten worden. Verdere instellingen (zoals te vinden in de gewone beamer) zijn niet aanwezig.

picoprojector_005

De handleiding die bij het apparaat zit heb ik voor de vorm even doorgebladerd. Wat me hierbij vooral opviel was dat er geen Nederlandse handleiding aanwezig was.
Ik heb de projector uitgeprobeerd op mijn Nokia N95 8GB. Ik heb de tulpkabels van mijn mobiel gebruikt om de projector aan te sluiten. Bij het gebruik van de meegeleverde kabels kreeg ik alleen een blauw beeld en niet mijn mobiel in beeld.
Het laten zien van foto’s, video’s en internetpagina’s via de picoprojector lukt het beste in een redelijk verduisterd lokaal. In een lokaal dat je niet kunt verduisteren lukt het niet om een beeld groter dan 20 centimeter te produceren (dat duidelijk zichtbaar is voor anderen).

Ik denk dat in kleine groepen (tot 10 personen) je de projector heel goed kunt gebruiken.

Mogelijkheden voor het onderwijs

De picoprojector vervangt niet de gewone beamer in de klas. De kracht ligt waarschijnlijk buiten de klas. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het gymlokaal. Een leerkracht begeleidt een groepje leerlingen bij het doen van een oefening. De oefening wordt opgenomen met een mobiel en op een van de gymwanden met de picoprojector afgespeeld. De picoprojector kan ook goed dienst doen tijdens een buitenactiviteit (omgevingsonderwijs) waarbij de leerkracht aan een groep leerlingen extra informatie geeft over de omgeving en hierbij gebruik maakt van een internetpagina die via de picoprojector geprojecteerd wordt op een muur.
In elke situatie waarin aan een kleine groep foto´s, video´s of informatie van het internet getoond moet worden, kan de picoprojector dienst doen.

Compatibel met andere apparaten

De picoprojector heeft een AV/ingang. Er zijn tulpkabels meegeleverd. Bij het aansluiten op mijn mobiel heb ik gebruik gemaakt van de eigen tulpkabels (AV-uit) omdat met de meegeleverde kabels ik alleen blauw beeld kreeg.

Minpunten

  • De picoprojector heeft volgens mij de volgende minpunten:
  • Ruimte moet verduisterd zijn om echt goed beeld te krijgen
  • Geluid is redelijk

Pluspunten

  • De picoprojector heeft volgens mij de volgende pluspunten:
  • Snelheid en mobiliteit om foto’s en video’s terug te kijken in een kleine groep
  • supermobiel

Eindconclusie
De picoprojector is gemakkelijk in de bediening en is prima te gebruiken in kleinere groepen.

Meer foto’s en een videoverslag