28-09-2009

Eerste indruk
Eindelijk. Dat is mijn eerste indruk. Eindelijk mag ik ook eens kijken wat ik van een netbook vind. In de afgelopen tijd is er al veel over geschreven door verschillende edubloggers. Bij een netbook denk ik in eerste instantie aan de Asus Eee PC. Maar later volgden al snel meer. En via het Surfnet/ Kennisnet innovatieprogramma heb ik een Gigabyte TouchNote T1028 in handen gekregen.

Handig. Dat is mijn tweede indruk. Een kleine laptop neemt niet veel plek in beslag en kan gemakkelijk mee worden genomen. Een laptop die echt mobiel is dus. En niet een grote logge 17 inch laptop die met een paar kilo je rugzak inglijdt.

Lelijk. Dat is mijn derde indruk. De bruine kleur en de gigantische batterij die er als een blok achteruitsteekt maakt het niet de meest aantrekkelijke pc die ik ooit heb gezien. Zeker niet als ik Vergeleken met mijn Macbook (zie hier voor meer foto’s).

Gebruikersgemak
In de trein naar huis ben ik direct gaan testen hoe toegankelijk de Gigabyte in het gebruik was. Met een eenvoudige schuifknop aan de rechterkant startte de netbook op. Waarna ik al snel een vertrouwd Windows XP-scherm in beeld zag komen.
Al doende kwam ik er achter hoe je het beeld kon draaien en hoe het beeldscherm als een touchscreen gebruikt kon worden. Vernuftig verstopt zit een kleine aanwijspen waarmee je de menu’s beter kunt bedienen.

Voor zo’n klein apparaat zitten er toch behoorlijk wat extra aansluitingen op. 3 USB-poorten, een D-sub aansluiting een knop waarmee je de Smart-manager aan en uit kunt zetten, uit en ingang voor hoofdtelefoon en luidspreker, RJ-45 (voor internetverbinding als er geen draadloos in de buurt is), gleuf voor geheugenkaartjes en een DC-in voor de stroom.
Met de Smart Manager kun je snel een aantal functies aan en uitzetten: volume, WWAN, Bluetooth, Wireless, Brightness, Camera (is ingebouwd), Rotation (waarmee je het beeldscherm 90 graden kunt draaien, Calibration, instellen van het Touchpanel en een Onscreen Toetsenbord.

In de trein is het een handig apparaatje om snel een verslag te kunnen maken. Je zit geen medepassagiers in de weg met een te groot scherm. Ben je niet onderweg dan vind ik het gebruiksgemak heel snel afnemen. Een 10 inch scherm (en dito toetsenbord) vind toch te klein. Zeker voor in de klas. Kinderen laten werken met een netbook vind ik niet ideaal. Zeker als je meer wilt doen dan tekstverwerken is zo’n klein beeldscherm gewoon niet handig. Dat dilemma had ik voor de netbook ook al met mijn Macbook van 13 inch. Apple is natuurlijk bij uistek geschikt om foto’s en video te bewerken maar ik merk dat ik voor dat soort zaken toch liever mijn Windows-computer gebruik met een beeldscherm van 22 inch (sorry Mac-fans. Het ligt echt alleen aan de grote van het beeldscherm).

Mogelijkheden voor in het onderwijs
Wat zijn de mogelijkheden voor in het onderwijs? De netbook is voor mij (net als de laptop en de desktop) de poort naar alle educatieve mogelijkheden die digitaal beschikbaar zijn. En dat zijn teveel om op te noemen. Het nadeel van deze poort is echter, vind ik, dat ie erg klein is. Verder ervaar ik het als een volwaardige computer waarop je kunt doen en laten wat je wilt (behalve CD-roms afspelen want daar vind je geen ingang voor).
Als een school aan mij zou vragen in wat voor soort computer ze zouden moeten investeren dan zou ik eerder de laptop en de desktop aanraden dan een netbook. Zovaak zitten leerlingen namelijk niet in de trein om nog snel even een verslag uit te typen.

Compatibel met andere apparaten
Ik heb al bij het gebruiksgemak de vele ingangen genoemd waarover de netbook beschikt.

Minpunten

  • Lelijke vormgeving
  • Te klein beeldschem voor gebruik in het onderwijs

Pluspunten

  • Zeer mobiel
  • Veel aansluitingsmogelijkheden

Eindconclusie

Na de netbook te hebben uitgetest en te hebben ervaren denk ik dat het apparaat leuk is voor leerkrachten (of directeuren) maar dat het door leerlingen niet gebruikt gaat worden.