Op 5 oktober organiseren we Edcampnl. Wat begon als een bericht op 6 augustus op mijn blog en een enthousiaste reactie van Frans Droog, is inmiddels uitgegroeid tot een deelnemerslijst van nu al 118 personen. Wat ik daar mooi aan vind, is de grote verscheidenheid bij de deelnemers: PO, VO, VSO, MBO, HO, bedrijfsleven, onderwijsadvies en studenten. Dat moet vast interessante bijeenkomsten opleveren.

Wat mijzelf erg interessant lijkt is een sessie waarin onderzoekers en onderwijsmensen praten over onderzoek en onderwijs. Jeroen Janssen schrijft op de blog van Onderwijskunde Utrecht over het feit dat onderwijsonderzoekers de praktijkimplicaties weg zouden moeten laten bij het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Ik denk dat het interessant is dat resultaten van onderzoek gepresenteerd worden en dat gediscussieerd wordt door onderwijsmensen wat dit voor de eigen praktijk zou betekenen. Wat kan ik hier mee in de praktijk doen en wat niet? Welke nieuwe vragen roept dit op? Wat kan de wetenschap hier mee doen?

Welke onderzoeker neemt deze uitdaging aan? En welke onderwijsmensen zouden op deze manier willen nadenken over hun eigen onderwijs? Of zou hier een nieuw soort congres voor moeten worden georganiseerd?