Afgelopen zomer mocht ik in Parijs vertellen over WikiKids op het zogenaamde NightScience programma. De presentatie die ik daar heb gegeven zie je hieronder.



NigthScience werd georgansieerd door Centre de Recherches Interdisciplinaires (CRI) van de Université Paris Descartes. Drijvende kracht achter het geheel was Francois Taddei die verschillende mensen van over de hele wereld bij elkaar had gebracht naar Parijs om vanuit verschillende invalshoeken te praten over onderzoekend leren.

Het was inspirerend om aanwezig te zijn bij NightScience en te luisteren naar de verschillende verhalen van de presentatoren. Een korte weergave van de sprekers.

  • Alison Gopnik hield een verhaal waarin ze het belang benadrukte van ontdekkend leren tijdens de kindertijd. Zo leer je door spel wat werkt en wat niet werkt.
  • Robert J. Full vertelde over zijn vele projecten rondom het onderwerp biotechnologie op Berkeley. Erg interessant ook voor het Nederlandse onderwijs.
  • Patrick Marchal vertelde over We Want To Know een game die kinderen aan de slag laat gaan met wiskunde.
  • Ibrahima Sarr van Mozilla vertelde over de verschillende tools van Mozilla Webmaker. Tools om het web naar je eigen hand te zetten (te hacken).
  • Laure Kloetzer vertelde over een project waarbij burgers meehielpen met de wetenschap. De term die ik deze dagen vaak heb horen langskomen is Citizen Science.
  • Kathryn Harcup vertelde over Young Rewired State waarin ze kinderen uitdagen van hun zolderkamertjes te komen en gezamenlijk te gaan programmeren. Een heel interessant programma denk ik ook voor Nederland.
  • Philip Schmidt vertelde over de P2PU een soort Coursera waarin iedereen zijn eigen cursussen kan aanbieden.
  • Cameron Neylon vertelde over Public Library of Science waar wetenschappelijke artikelen op open-access manier beschikbaar worden gemaakt.
  • Arial Waldman vertelde over de beweging Science Hack Day. Op Science Hack Days wordt geprobeerd om in korte tijd met een gevarieerd team oplossingen te bedenken voor problemen. Ik zag dat er in Nederland ook al SHD worden georganiseerd (Eindhoven en Kerkrade)
  • Engin Bumbacher van Stanford University werkt aan zijn phd aan de Transformative Learning Technologies Lab. In zijn onderzoek kijkt hij hoe meer mensen geïnteresseerd kunnen raken in science-onderwijs.
  • Ange Ansour is een basisschoolleerkracht die samen met haar kinderen wetenschappelijke experimenten doet in samenwerking met wetenschappers. In dit artikel van de New York Times vind je meer over haar project.
  • Shannon Dosemagen vertelde over PublicLab waarin burgers op een laagdrempelige manier met open source tools wetenschappelijke data kunnen verzamelen. Een voorbeeld van zo’n tool is Kite Mapping waarmee je luchtfoto’s kunt maken.

Ik doe alle sprekers veel te kort door hen zo kort te noemen want aan elke spreker zou een complete blogpost besteed kunnen worden.

Na de eerste dag volgenden nog twee dagen met een hackathon waarin je over verschillende onderwerpen mee kon denken. Ik zat in een groep die nadacht over de manier waarop leerresultaten in een project gemeten zouden kunnen worden. Daarover in een latere post meer.