Gisteren, op 5 oktober 2013, was de eerste Nederlandse edcamp in Houten. Wat begon als een bericht op mijn blog op 6 augustus 2013 groeide twee maanden later uit tot een heuse unconference. Ongelooflijk bijzonder om te zien hoe snel zoiets kan gaan. Ik ben blij dat het zo snel is opgepakt en dat zoveel mensen enthousiast zijn geworden over deze manier van professionaliseren.
Krachtige realisatie
De kracht van de snelle realisatie zat, volgens mij, in verschillende dingen.
Ten eerste denk ik dat veel leerkrachten het een mooie manier van professionaliseren vinden. Eentje die aansluit bij een stroming van professionaliseren waarbij het heft in eigen handen wordt genomen. Frans Droog schreef daar al over en noemde daarbij verschillende initiatieven. Ik denk zeker niet dat dit de enige manier is maar wel eentje die een duidelijke plek verdient naast de al bestaande vormen van professionaliseren.
Twee oorzaak: de kracht van het netwerk. Een netwerk dat door zijn diversiteit en grootte in staat is om evenementen op touw te zetten die je in je eentje niet voor elkaar kunt krijgen. Ik had edcampNL nooit in mijn eentje kunnen realiseren. Ik denk niemand! Het is een gezamenlijke krachtsinspanning geweest waaraan iedereen zijn steentje heeft bijgedragen.
Derde oorzaak: enthousiasme en positiviteit. Vanaf het begin was er een positieve flow om van de edcamp een succes te maken. Misschien kwam dit wel doordat het geen commerciële activiteit was maar eentje die kwam uit het onderwijshart van velen.
EdcampNL was een feest
Ik heb de dag zelf beleefd als een groot feest moet ik zeggen. De locatie, Het Houtens, was perfect. Een mooie centrale hal met dichtbij gelegen lokalen die waren voorzien van wifi en digiborden. De hulpvaardigheid was groot van iedereen bij de verschillende taken die moesten gebeuren: bemannen van de inschrijftafel, het ophangen van de inschrijflijst voor de workshops, het snijden van de taarten en het helpen bij het inrichten en opruimen van de lokalen. Het feit dat er zoveel mensen waren die een workshop wilden geven en hun ervaringen wilden delen.
Aan het begin van de dag hebben we als organisatoren nog even voor de zekerheid rondgelopen om te kijken of alles liep. We zagen al snel dat het heel goed liep. Zo konden wijzelf ook aansluiten bij workshops. Ook hier merkte ik weer dat de diversiteit van deelnemers binnen de workshops zorgde voor verrassende inzichten die elkaar versterkten. Ik merkte ook dat het niet nodig is om als deelnemer precies te weten wat er op het programma zou komen te staan omdat je je altijd kunt verhouden tot de onderwerpen die aan bod komen.
Hoe nu verder?
Er zijn verschillende mensen die hebben aangegeven dat ze deze vorm van conferentie houden erg leuk vinden. Nu hebben wij deze edcampNL georganiseerd. Het staat natuurlijk iedereen vrij om de volgende edcampNL te organiseren. Wij kunnen daar zeker in meedenken als je wilt maar je mag het ook helemaal zelf doen natuurlijk! Er werd al gesproken over regionale edcamps (bijvoorbeeld een EdcampAmsterdam) of een edcamp voor de eigen onderwijsstichting. Ik ben benieuwd hoe dit zich zal ontwikkelen.
Tot slot
Ik wil graag iedereen bedanken die van edcampNL een bijzondere ervaring hebben gemaakt: mijn mede-organisatoren en alle deelnemers. Top!
Comments
Leave a comment Trackback