Dwars door Nederland

 
 


Inleiding Opdracht Bronnen Beoordeling Afsluiting Leerkracht

Handelingen

Het is zaterdagochtend 9:00 uur. Samen met je ouders sta je op het treinstation van Enschede op de trein te wachten naar Den Haag. Deze trein zal een aantal keer stoppen, maar jullie hoeven niet over te stappen. Je kan dus rustig blijven zitten en naar buiten kijken wat er allemaal voorbij komt aan je raampje.

De treinroute

Opdracht 1a:
Tussen Enschede en Den Haag loopt niet alleen een spoorweg, maar ook een snelweg. Waarom zouden je ouders er voor gekozen hebben om vandaag met de trein te gaan? Schrijf dit in je reisverslag.

Opdracht 1b:
Vooraf aan de treinreis hebben je ouders op een kaart aangegeven hoe de treinreis eruit zou gaan zien.
Jij laat in Google Earth zien hoe die kaart van je ouders eruit ziet. Zorg ervoor dat de trein langs Almelo en Deventer komt!

Zo ga je te werk: klik hier om naar de kaart van Nederland te gaan (zorg ervoor dat vervoer aan gevinkt staat, links onderaan bij Lagen) >> boven in de balk klik je op het volgende icoontje >> kies dan pad en zorg ervoor dat de afstand van je pad gemeten wordt in kilometers >>  zet je muis op de punaise bij Enschede en klik beetje bij beetje de route die de trein aflegt (die zwarte lijnen zijn spoorbanen) naar Den Haag >> Je ziet hoeveel kilometer de trein moet afleggen >> sla het beeld van je route op ( Bestand > Opslaan > Beeld opslaan).

De trein rijdt in ieder geval langs Amersfoort en Gouda.

Voeg het beeld van de route in je reisverslag en schrijf erbij wat de afstand is die de trein aflegt van Enschede naar Den haag.

Opdracht 1c:
Op de kaart waar je de route hebt aangegeven heb je ook kunnen zien langs welke grote treinstations de trein komt.
Geef van beginpunt tot eindpunt aan langs welke stations je komt. Wanneer je inzoomt op de kaart zul je meer plaatsen zien waar je langs komt tijdens de treinreis.

De treinreis

Opdracht 2a:
De trein (dubbeldekker!) is aangekomen en samen met je ouders heb je een plekje bovenin gezocht. Jullie hebben zo een mooi uitzicht over alles wat langs komt.

* Waar langs de route vind je het beekdallandschap?
* Waar langs de route vind je het stedelijk landschap?
* Kom je ook door het rivierenlandschap?

Bijna aangekomen

Opdracht 3a:
je bent over de helft van de treinreis en je hebt vanuit de trein gezien dat er in Nederland ook fruit geteeld wordt. Er zijn verschillende specialisaties waarmee een teler werkt.

Maar welke fruitsoorten telen ze vooral in Nederland?
En onder welk soort fruit valt dit?

Vind je informatie via deze link en maakt een kort verslag over fruitteelt in Nederland.

Opdracht 3b:
Vanuit de trein heb je veel kassen zien staan.

  • Waar staan de kassen precies?
  • Wat zijn kassen nou eigenlijk? 
  • Wat groeit er?
  • Wat zijn de voordelen?
  • Wat de nadelen?

Hier kan je informatie vinden

Maak met de gevonden antwoorden een kort verslag over kassen in je reisverslag.


Eindelijk in Den Haag!

Opdracht 4a:
Na een lange zit in de trein ben je samen met je ouders aangekomen in Den Haag. Maar hoelang hebben jullie over de reis gedaan? Zoek dit op via de reisplanner op de site van Nederlandse Spoorwegen (NS)
(kies zelf een datum en tijd)

Opdracht 4b:
Met de tram reizen jullie met zijn drieŽn naar Scheveningen. Jullie stappen uit vlakbij de boulevard. 

Zoals je weet zijn er langs de Nederlandse kust veel duinen te vinden. Meet in Google Earth hoelang de kust is langs Noord-Holland en Zuid-Holland (en dus hoeveel duin er langs de kust ligt).
(Tip: bij opdracht 1b heb je geleerd hoe je iets kunt opmeten in Google Earth!)

Vertel in je reisverslag hoe duinen ontstaan en hoeveel duin er langs de kust van Noord-Holland en Zuid-Holland ligt.Geniet van je avondje in het theater na al dit harde werken aan je reisverslag!