Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in mei, 2007

Voor een vierdejaars module heeft een student van Hogeschool Domstad, Ilona de Groot, een uitwerking gemaakt over Beeldende vorming en ICT. Een deel van haar verslag en presentatie heb ik hier weergegeven. Het is vooral aardig om te zien hoe de verschillende beeldaspecten binnen Paint uitgewerkt kunnen worden.

Een tijdje geleden zijn we als Expertisecentrum ICT-Educatie begonnen met een eigen weblog. Op deze weblog komen de berichten te staan die te maken hebben met ons expertisecentrum ICT-Educatie. We houden ons bezig met de implementatie van ICT in het onderwijs.
Parallel aan deze weblog loopt de opzet van ons ICT-lab. Dit lab gebruiken wij om de nieuwe zaken uit te proberen zodat we hier ervaring mee opdoen (binnenkort zal ik hier nog wel uitgebreider over schrijven). Vandaag heb ik samen met mijn collega Elleke Verwaijen een podcast gemaakt. Misschien wel even leuk om te vertellen hoe we dit hebben aangepakt.

Eerst hebben we het interview opgesteld. Het onderwerp was Samen Deskundiger. Een project van Kennisnet Ict op school. Elleke was hierbij betrokken vanuit de Hogeschool Domstad.

Na het doornemen van de vragen hebben de opname gemaakt. Voor deze opname hebben we gebruik gemaakt van de IAudio.

De IAudio hebben we met een USB-kabel op de computer aangesloten. Van de IAudio hebben we het gekopieerd naar de harde schijf.

Op de computer hebben we het geïmporteerd naar Audacity. Hierin hebben we het een klein beetje bewerkt: vooral geknipt aan het begin en eind.

Naast het interview wilden we ook nog graag een intro en een uitro gebruiken. Daarvoor zijn we op zoek gegaan naar een muziekje. Dat muziekje hebben we gevonden op garageband, een website met podsave muziek. We hebben gezocht naar ee intstrumentaal nummer en hiervan het begin geknipt (site is momenteel in onderhoud, zal binnenkort ook de artiest vermelden zoals het hoort).

In audacity hebben we het geëxporteerd naar een complete mp3. Het interview was zo’n 12 minuten lang. Het mp3-tje zo’n 12 MB groot.

Om het mp3-tje online te krijgen hebben gebruik gemaakt van Studio-Odeo. In eerste instantie liepen we tegen een probleem aan omdat we een nieuw account hadden gemaakt en hierbij geen mogelijkheid was tot het uploaden van mp3’s. Ik had nog een oud account en hierbij kon wel worden geüpload.

Nadat het bestand online was gezet hebben we de flashplayer van odeo gekozen om het op de weblog weer te kunnen geven.

Op onze weblog hebben we een kort berichtje gemaakt en de player geëmbed (is dat een goed woord?). Dit leverde eerst nog wat problemen op. Vanavond heb ik hier nog eens naar gekeken. Nu heb ik de oude player gepakt en niet de nieuwe (of het hier aan lag dat het niet werd afgespeeld durf ik niet te zeggen).

Het hele proces: van interview opzetten tot publiceren op de weblog heeft zo’n anderhalf tot twee uur geduurd. We hebben het daarbij zo simpel mogelijk gehouden wat betreft middelen (dus niet zelf met een player en webserver aan de slag).

Het interview is te beluisteren op de weblog van het ExpertiseCentrum ICT Educatatie.

Bij het opruimen van mijn computer om wat extra ruimte te krijgen, kwam ik nog een spel tegen dat ik in Excel ooit had gemaakt: de Japanse puzzel. Voor mij aanleiding om te kijken of ik dit ook online kon zetten. Op deze manier kwam ik bij Editgrid uit. Ben benieuwd of ik hier net zoveel gebruik van ga maken als Slideshare of Scribd.

De afgelopen weken ben ik betrokken geweest bij het opstellen bij de ICT-competenties voor Pabo-studenten. Deze ICT-competenties zijn een vertaling van de SBL-competenties.
Samen met Bob Teunissen van pabo Thomas Moore, Arno Coenders van Kennisnet Ict opschool, de betrokken Pabo’s van Samendeskundiger (naast Thomas Moore en Hogeschool Domstad is dit ook nog de Fontys Hogeschool) hebben we gekeken naar de ICT-competenties. Gezamenlijk hebben we deze competenties in een wiki beschreven en besproken.
Afgelopen vrijdag heeft het Expertisecentrum ICT-educatie van Hogeschool Domstad (waar ik deel van uitmaak) naar aanleiding hiervan weer leervragen geformuleerd. Deze leervragen vormen het uitgangspunt voor studenten om zich te verdiepen in ICT. Deze leervragen zullen in de eerste twee fasen van de opleiding (redelijk) sturend zijn en in de laatste twee fasen van de opleiding meer dienen als een kader naast de Pabo-tool.

Vandaag heb ik de geformuleerde ICT-competenties (direct afgeleid van de SBL-competenties dus) nog een keer naast de competenties van de Hogeschool Domstad gelegd. Elke hogeschool geeft namelijk zijn eigen inkleuring van de competenties (om het overzichtelijk te maken :-)).

De dekkingsgraad van de ICT-competenties met de Domstadcompetenties is redelijk. Er zijn wel een aantal verschillen. Vind ik niet onoverkomelijk moet ik zeggen. Grootste verschil is dat de Domstadcompetenties voor 4 fasen zijn geformuleerd en de ICT-competenties alleen voor propedeuse (eerste fase) en startbekwame (vierde) fase zijn uitgewerkt. Ik denk dat dit voor de toepassing niet zoveel uitmaakt.

De ICT-competenties zullen straks in een Pabo-tool worden vertaald. Deze Pabo-tool gaan wij als volgt inzetten: in de eerste en tweede fase om studenten overzicht te geven, in de derde en vierde fase om echt hun eigen ontwikkeling in de hand te kunnen nemen.

Ik ben erg benieuwd wat anderen vinden van de leervragen die we onze studenten voorleggen. Hebben we bijvoorbeeld belangrijke onderdelen gemist? Wat denken anderen hier van? De leervragen heb ik op scribd gezet. Ik hoor graag reacties van anderen hierop.

In de COS van afgelopen maand (mei 2007) stond een artikel van Jan Zengerink met als titel Praktische ethiek rond internet. Een interessant artikel vond ik. Zengerink schreef het artikel naar aanleiding van een paar berichten uit de Volkskrant over journalisten die gestopt waren met hun weblog omdat ze genoeg hadden van de “schaamteloze en onbeschofte wijze waarop anonieme reacties werden verstuurd over de inhoud van zijn weblog”.

Zengerink gaat in zijn artikel in op de keuze voor filtering van het internet of juist niet filteren. Daarbij zal de school een keuze moeten maken die voortkomt uit de waarden die de school wil uitdragen.
Een belangrijk deel van het artikel gaat in op het anoniem reageren. Mensen die anoniem reageren zouden iets te verbergen hebben. Ik ben het hier niet helemaal mee eens.

Op het onderwerp anonimiteit zou ik iets verder in willen gaan. Want wat verstaan we precies onder anonimiteit? Aan WikiKids werken bijvoorbeeld verschillende mensen mee die onder een pseudoniem/ nickname hun artikelen schrijven. Aan de naam kunnen we niet zien of het om een man/ jongen of vrouw/ meisje gaat. De bijdragen van deze “anonieme” gebruikers zijn erg constructief. Versta je dit ook onder anonimiteit?

Of moet je anonimiteit op internet anders definiëren? Want hoe anoniem ben je als je een website bezoekt? Op het moment dat je een website bezoekt zijn al verschillende gegevens van je bekend: Het IP-adres van je computer, welke site je eerder bezocht hebt, welk computersysteem en browser je gebruikt en welke zoekwoorden je hebt gebruikt (http://www.anoniemsurfen.com/).
Er zijn verschillende websites die ingaan op hoe je kunt voorkomen dat deze gegevens beschikbaar komen.
www.anoniemsurfen.nl/
www.anoniemopinternet.nl/
www.bestproxies.com/

Deze laatste website geeft ook een reden waarom je anoniem zou willen surfen:

“Er zijn zoveel redenen om anoniem het web op te gaan. U kunt dit voor bepaalde handelingen doen zoals een persoonlijke medisch probleem opzoeken via een zoekmachine, u gaat een website bezoeken die u niet zo vertrouwt en u wilt niet dat deze uw ip logt, u bent getuige van een misdaad en wenst de bevoegde instanties geheel anoniem op de hoogte te brengen, u wilt iets gênants vragen op een forum waar u reeds bekend bent en dan het liefst met een andere ipnummer en provider zodat men niet kan zien dat u het bent,…”

In een breder kader gezet kun je het hebben over de bescherming van je eigen Privacy tegenover de openbaarheid. Het vastleggen van gegevens bijvoorbeeld door de overheid over je surfgedrag. Een interessante website die ingaat op deze onderwerpen is: www.iusmentis.com/ van Arnout Engelfriet.

Over anonimiteit in de maatschappij schrijft hij:

In onze maatschappij is het echter wel geaccepteerd om anoniem te zijn in een groot aantal situaties. Niemand vraagt om legitimatie bij de supermarkt, er is geen enkele verplichting om uzelf te identificeren wanneer iemand u opbelt (Nederland is een van de weinige landen waar dit gebruikelijk is), en niemand controleert of u wel uw eigen adres als afzender op een brief vermeldt. Of sla eens een krant open. In verreweg de meeste gevallen is er geen enkele identificatie van de auteur, een tekst als “Van onze verslaggever” is alles. En toch protesteert niemand hier tegen.

Ik vind de stelling over anonimiteit in het artikel van Zengerink daarom iets te eenzijdig. De kanttekeningen die hij maakt vind ik prima maar onderbelichten de andere kant van anoniem internetten.

Ik ben benieuwd hoe anderen hier over denken.

Vorige week is weer een groep studenten naar Rome geweest. Hogeschool Domstad organiseert elk jaar een cultuurreis naar Rome. Sinds een paar jaar houden studenten ook een weblog bij. Vorig jaar deed ik dit als voorstel naar degene die deze reis leidde. En dit jaar stuurde hij de studenten al op mij af. Ik heb kort met de studenten overlegt over wat precies hun plannen zouden zijn. Het leuke was dat ze eigenlijk al precies wisten wat ze wilden. Hun uitwerkingen op een rijtje:

Mensen die zeggen dat studenten van de Pabo niet ICT-vaardig zijn, zouden zich toch nog een keer moeten bedenken.

Sinds deze week is Google Earth ook in het Nederlands beschikbaar. Als je de nieuwste versie downloadt zul je zien dat alle teksten in het Nederlands worden weergegeven. Het wordt daarmee nog toegankelijker voor het basisonderwijs. En dat komt goed uit aangezien we (als Hogeschool Domstad) druk bezig zijn met het voorbereiden van het project Google Earth in de klas in het kader van de kennisrotonde. Volgende week leggen we onze ideeën voor aan de deelnemende scholen en gaan we plannen maken om nieuwe leskaarten te ontwikkelen.

Afgelopen week hebben Eja Kliphuis en Inge Prins voor Good Practices themasite een artikel geschreven over WikiKids in het Hoger Onderwijs. Dit artikel is hier te vinden. Het leuke is dat het artikel op WikiKids zelf tot stand is gekomen. Die versie vind je hier.
Naast het feit dat je op deze manier heel makkelijk kunt samenwerken kun je ook zien hoe zo’n artikel tot stand komt. De eerste versie kun je hier bekijken. Als je verder steeds kiest voor Nieuwere versie zie je het artikel tot stand is gekomen.