Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in 2008

Ik merk dat mensen op verschillende manieren met internet omgaan. Een bekende uitspraak is bijvoorbeeld dat jongeren de computer als een “social machine” zien. Vandaag zat ik voor mezelf te denken aan een andere indeling. Sommigen zien het internet als iets statisch en anderen zien het als iets dynamisch. Of misschien moet ik zeggen: sommigen gebruiken het als een statische omgeving terwijl anderen het als een dynamische omgeving gebruiken en veranderen. Ik merk dat bij mezelf ook vaak. De ene keer zie ik een website en neem het als een gegeven (vertrektijden op de website van de NS opzoeken bijvoorbeeld) en de andere keer raak ik actief betrokken bij een site (zoals WikiKids).

Ik dacht ook: hoe kan ik anderen dit uitleggen? Dat het internet een dynamisch geheel is? Ik dacht: misschien kan dat met een filmpje.

Soms ziet het internet er voor mij zo uit:




En soms zo:



Soms ben ik actief bezig en soms gebruik ik het gewoon omdat ik informatie wil vinden.

Er zijn waarschijnlijk nog wel andere metaforen te bedenken. Als iemand een betere metafoor weet, hoor ik het graag.

31-12-2008

30-12-2008

Vandaag zag ik de TOPO-YURLS voorbijkomen. Een mooi overzicht van alle plaatsen die geleerd moeten worden. Het mooie is dat er ook een combinatie is gemaakt met Google Earth. Op mijn Apple lukt het openen van de plaatsen jammer genoeg nog niet. Misschien dat dit alleen op Windows-computers werkt?

29-12-2008

Sinds augustus 2008 is het Centrum voor ICT-educatie van Hogeschool Domstad een RTC van Apple. Zie ook de pagina van Apple zelf. Sinds die tijd hebben we allemaal ook een Macbook. Daar maak ik nu intensief gebruik van. Naast de programma’s die we gezamenlijk gebruiken (iPhoto, iMovie, Garageband en iWeb) heb ik al verschillende andere programma’s op mijn Macbook gezet. Tot nu toe staan de volgende programma’s erop:

Hiermee kan ik tot nu toe alles doen wat ik voorheen ook kon (en natuurlijk een beetje meer).

Een paar weken geleden liet ik weten dat het document dat ik maak voor mijn VELON-traject ICT en lesgeven en begeleiden af is. Verschillende mensen hebben hieraan een waardevolle bijdrage geleverd.
Andre Manssen heeft hier nog een mooi vervolg aan gegeven door een YURLS-pagina te maken waarin alle links die voorkomen in het document op een rijtje te zetten. Hier kunnen mijn studenten mooi gebruik van maken. En anderen denk ik ook.

Andre was ook erg benieuwd naar de andere thema’s. Die thema’s zijn er al maar moeten nog wel weer worden bijgewerkt. De huidige versies zijn hier te vinden:

De thema’s moeten nog allemaal weer bijgewerkt worden. Er is nu overlap en er missen nog onderdelen. Ook merk ik dat studenten nog lang niet tevreden zijn met het aanbod. Voor mij is het nog zoeken naar de verhouding theorie en praktijk bijvoorbeeld. Ik ben benieuwd of anderen hier ook mee te maken hebben. Dan hoor ik het graag.

Voor ICT in de onderbouw ben ik nog bezig met een document. Maar dat is nog lang niet af. Tips over het werken met ICT in de onderbouw hoor ik ook graag.

En tenslotte ben ik ook nog druk bezig met het aanbod voor de minoren. Ook hier zijn er verschillende keuzes die gemaakt kunnen worden. Een belangrijk thema voor de minoren (derde en vierde jaar) is het ontwikkelen van een (professioneel) werkconcept. Voor mijzelf vertaal ik dit altijd in visieontwikkeling. Op welke manier kun je studenten helpen een visie te ontwikkelen op het gebruik van ICT in het onderwijs? Als anderen hier al ervaring in hebben dan hoor ik dat ook graag.

Veel vragen dus nog voor het komende jaar. Ben benieuwd hoe het er volgend jaar rond deze tijd mee staat.

Van onze portal het volgende bericht:

In september 2009 starten we op Hogeschool Domstad met een nieuwe opleidingsvariant: de Academische Lerarenopleiding Basisonderwijs. Speciaal voor vwo?ers.

Wat houdt dit in?

  • Een vierjarige bachelortraject op hbo-niveau;
  • inclusief een pre-master onderwijskunde/pedagogiek;
  • verdiepend ingericht op academisch werk- en denkniveau;
  • waarbij werkplekleren en onderzoeksmatig werken centraal staan.

Kortom: we halen het beste uit de beste studenten.

Welke studenten zoeken we?
Voor dit nieuwe traject zoeken wij studenten met een vwo werk- en denkniveau, die aantonen ondernemerszin te hebben. Je kunt zelfstandig studeren en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen ontwikkeling. Daarnaast heb je een zelfbewuste, open en onderzoekende houding.


Wat betekent dit voor jou?

  • Leren in complexere beroepssituaties; je wordt uitgenodigd om theorie en praktijk te koppelen.
  • Sneller en zelfstandiger studeren; je wordt aangesproken op je cognitieve vermogen.
  • Meer tijd voor onderzoek en onderneming; je wordt uitgedaagd om je ondernemerszin te ontplooien.

Je kunt in dit traject sneller en met meer verdieping werken. Je leert handelen en denken op academisch niveau. Bovendien heeft de maatschappij en de basisscholen veel behoefte aan goed gekwalificeerde leerkrachten die een bijdrage kunenn leveren aan schoolontwikkeling. Voor kinderen en collega’s kun je een echte inspirator en teamspeler worden.


Het opleidingsprogramma

De academische lerarenopleiding basisonderwijs werkt binnen een major-minorstructuur met drie belangrijke pijlers:

  1. Werkplekleren
  2. Degelijke vaardigheden- en kennisbasis
  3. Ondernemerszin


Leren op de werkplek

Leren op je werkplek op de basisschool staat centraal in je opleiding.
Vanaf het eerste jaar ben je twee dagen in de werk op de werkplek. Dit breidt zich mogelijk uit tot drie dagen per week in de minorfase. Het leren op de werkplek heeft een bredere betekenis en gaat verder dan alleen het aansturen en begeleiden van het primaire onderwijsproces. Door het verzorgen van lessen, het werken met kinderen, het participeren in het schoolteam en deelname aan teamgerichte professionalisering en schoolontwikkeling, maak je kennis met de veelzijdigheid van het beroep. Binnen de academische basisschool krijg je een taak binnen de teamgerichte schoolontwikkelingsprocessen.

Het traject werkt vanuit het model ‘Opleiden in een (academische) school’. In nauwe samenwerking met schoolbesturen van basisscholen krijgen studenten de kans om te leren op de werkplek onder begeleiding van een opgeleide coach in de basisschool.

Interesse?
Kom naar de informatieavond op 20 januari 2009, van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden kan via opendag@domstad.nl onder vermelding van ‘Academische lerarenopleiding basisonderwijs’.

Bij de ontwikkeling van dit nieuwe traject ben ik ook betrokken. Het is erg inspirerend om hierin mee te denken. Voor deze groep hebben we ook een hyvespagina aangemaakt. We houden hen op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Ze kunnen ook vragen stellen aan ons en aan elkaar over dit nieuwe traject.

Dit jaar heb ik mijn woonkamer open gesteld voor het project Gluren bij de buren in Amersfoort. En ik moet zeggen: dat was een groot succes. Drie voorstellingen van zo’n half uur gespeeld door theatersportgroep Bruin Tapijt, werden bijgewoond door zo’n 70 mensen. Prachtig. Volgend jaar weer.

Elke keer als ik naar Hogeschool Domstad loop zie ik de kerstwensen van de Jaarbeurs voorbijkomen. Hieronder kun je het zien (gefilmd met mijn Nokia N95 8GB).

Ben trouwens benieuwd hoeveel reacties ik zal krijgen op de kerst en nieuwjaarswiki.