Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in januari, 2013

Op woensdag 23 januari ben ik naar de NOT gegaan in Utrecht. Mijn doel was om te kijken welke ICT-middelen we nog zouden kunnen integreren in ons opleidingsaanbod van de Pabo in Amersfoort. Van de beurs heb ik een aantal folders meegenomen die ik interessant genoeg vond om verder aandacht aan te besteden.

ICT in de onderbouw
ICT in de onderbouw is een onderwerp waar we langzaam maar zeker steeds meer zicht op krijgen. Wat is mogelijk en wat is interessant. Ik ben dan ook altijd erg blij als ik weer iets nieuws tegenkom op beurzen dat is gericht op de onderbouw.

Digikeuzebord
Twee producten die ik heb gezien wil ik graag onder de aandacht brengen. Ten eerste is dat het digikeuzebord. Een product dat kleuterjuffen helpt om de organisatie te regelen rondom het keuzewerk van leerlingen. Zo zie je wat leerlingen in de loop van het jaar allemaal gedaan hebben. Het lijkt me een handig hulpmiddel. Ben benieuwd wat kleuterjuffen hier van vinden. Ook of het prettig zou zijn als je dit kunt koppelen aan een leerrlingvolgsysteem.



i-Blocks
Een ander product voor de onderbouw is i-blocks van Biggle Toys. Het vermengd digitaal en analoog materiaal met elkaar. De boekjes en blokjes zijn gericht op beginnende geletterdheid en de rekenontwikkeling van kinderen. Een leuk product om dit te stimuleren. Alleen de prijs houdt me een beetje tegen om er heel enthousiast over te worden. Op de beurs betaal je voor 1 basisset 500 euro. Normaal gesproken is dit 600 euro.

ICT en zorg
Een ander onderwerp dat interessant is voor ons is het onderwerp ICT en zorg. Ook daarvan vind je meer dan genoeg mogelijkheden op de beurs. Het product waar ik nu extra in geïnteresseerd was is Ambrasoft. Vooral omdat deze veelgebruikte software eindelijk online gaat. Dat maakt het voor ons ook mogelijk om daar gemakkelijker aandacht aan te besteden bij ons op de opleiding. Volgend jaar willen we onze studenten hier zeker kennis mee laten maken.

ICT en Techniek
Een onderwerp dat nog een beetje ondergeschoven is bij ons maar dat we wel belangrijk vinden is de mogelijkheden van ICT bij Techniek. We hebben op de opleiding al twee sets van LegoMindStorms. Op de beurs zag ik ook een set die daar aanvullend op kan zijn Lego Education WeDo. Zijn er al scholen in Nederland die dit gebruiken?

Het Centrum voor Microcomputer Applicaties demonstreerde de €Sense. Een mooi apparaatje waarmee je metingen kunt doen en uitlezen. Als het goed is komen binnenkort ook Nederlandstalige handleidingen gericht op groep 7 en 8 op hun website te staan. Ik heb de map met opdracht al even gezien en dat zag er leerzaam uit.

Tot slot
De beurs is altijd een mooie gelegenheid om mensen even te spreken. Dat heb ik dit jaar ook weer kunnen doen. Twee jaar geleden stonden we zelf met WikiKids op de beurs bij Kennisnet. Dit jaar kon Kennisnet die mogelijkheid niet bieden. Wel jammer. Maar wie weet wat er over een paar jaar mogelijk is. Of op de IPON?

Wat kun je met een Google Account allemaal doen? En wat houden informatievaardigheden in? Die twee vragen heeft mijn collega Don Zuiderman in twee mooie websites beantwoord.

In de website over het Google Account laat Don zien dat als je een Google Account hebt je aan de slag kunt met:

  • Blogger
  • Gmail
  • Google Drive
  • Google Groups
  • Google Maps
  • Google Reader
  • Google Sites
  • Google+Picasa
  • YouTube

De website Informatievaardigheden is gegoten in de vorm van een webquest en is gericht op onze tweedejaars studenten van de Pabo in Amersfoort. Doel van de webquest is dat de studenten een een les te bedenken waarmee de leerlingen werken aan hun informatievaardigheden.

Op 30 december 2012 is ons kindje veel te vroeg geboren. Wij hebben hem begraven in de duinen. Dicht bij zee. In ons hart dragen wij hem voor altijd met ons mee.

kaart voor Pip