Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in mei, 2013

Het integreren van ICT in de lerarenopleiding is een complex proces. In dit artikel beschrijf ik een fictief voorbeeld waarin de stappen staan waarop het proces om ICT te integreren in de lerarenopleiding zou kunnen verlopen. Het artikel is bedoeld als beeldvorming voor opleiders en managers hoe het proces van integratie van ICT in een lerarenopleiding zou kunnen verlopen.

Voorbeeld om ICT te integreren in de lerarenopleiding.pdf by Gerard Dummer

In een verkennend artikel heb ik gekeken wat de doelen zouden kunen zijn voor een pabo-student om ICT in te kunnen zetten ten behoeve van de rekenwiskundige ontwikkeling van kinderen. In het artikel lees je hoe ik tot deze doelen ben gekomen en geef ik voorbeelden per doel. De geformuleerde doelen luiden:

  1. De student kan vanuit de context van zijn onderwijs de inzet van ICT-middelen ten behoeve van de rekenwiskundige ontwikkeling van leerlingen onderbouwen.
  2. De student kan de inzet van ICT ten behoeve van de didactiek die hoort bij de verschillende fasen van de rekenwiskundige ontwikkeling van leerlingen onderbouwen.
  3. De student kan ICT-middelen inzetten om de rekenwiskundige ontwikkeling van leerlingen te organiseren en te verantwoorden.
  4. De student beschikt over instrumentele vaardigheden om ICT-middelen in te zetten ten behoeve van de rekenwiskundige ontwikkeling van leerlingen.
  5. De student weet hoe hij op de hoogte blijft van de nieuwste mogelijkheden om ICT-middelen in te zetten om tegemoet te komen aan de rekenwiskundige ontwikkeling van leerlingen. De student is in staat om hierbij zelf ook digitale middelen in te zetten.
  6. De student is in staat om nieuwe vakinhouden voor de rekenwiskundige ontwikkeling door de technologische vooruitgang te herkennen en te vertalen naar zijn onderwijs.

Natuurlijk sta ik open voor feedback op dit verkennend artikel.

ICT inzetten ten behoeve van de rekenwiskundige ontwikkeling van kinderen.pdf by Gerard Dummer

 

Vorig jaar hebben we ervaring opgedaan met het uitvoeren van ontwerponderzoek door Pabo-studenten. Samen met de studenten heb ik daar twee artikelen over geschreven die ik hieronder wil delen.

Artikel 1

Ontwerponderzoek in de Praktijk Deel 1 by Gerard Dummer

Artikel 2

Ontwerponderzoek in de Praktijk Deel 2 by Gerard Dummer

Het is gemakkelijk je hoofd te vullen met beelden die weerzinwekkend zijn. Het is fijner om je hoofd te vullen met beelden die de schoonheid van de wereld laten zien. Op Twitter volg ik daarom een aantal tweeps die dagelijks de meest prachtige beelden laten zien van de wereld. Hieronder een paar van hun voorbeelden.

https://twitter.com/Fascinatingpics/

Fascinating Pictures

https://twitter.com/Perspective_pic

Perspective Pictures

https://twitter.com/fabulousanimals

Animal Life

https://twitter.com/ThatsEarth

Earth Pics

Mooi hè!

Ken je nog meer van dit soort voorbeelden (mag ook video zijn natuurlijk) dan hou ik me van harte aanbevolen.