Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in februari, 2019

Ben jij al een aantal jaren groepsleerkracht en wil je je kennis en vaardigheden stevig uitbreiden en versterken? Wil je meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid en wil je graag leren hoe je meer effectief leesonderwijs geeft? Dan is de Master Expertleerkracht Primair Onderwijs (MEPO) echt voor jou. Met de MEPO ben je toegerust voor de taken waar je als leerkracht tegenwoordig voor staat. Lees verder op mepo.hu.nl en meld je aan!

Schermafbeelding 2019-02-20 om 09.30.14

Gedurende de maand februari staat WikiKids in het teken van Wikiproject:Turkije. Tijdens dit project zullen verschillende onderwerpen over Turkije beter worden beschreven. Initiatiefnemer Mike1023 legt uit meer uit over dit project.

Waarom Turkije?
Turkije is een vrij bijzonder land. De grens tussen Europa en Azië loopt letterlijk dwars door het land heen. De Turkse cultuur is beïnvloedt door beide continenten en daardoor ook erg uniek. Iedereen kan wel iets typisch Turks opnoemen. Daarnaast hebben Nederland en België ook een band met Turkije. Turkse Nederlanders en Vlamingen vormen in beide landen een van de grootste bevolkingsgroepen! Daarnaast is Turkije ook een geliefd vakantieland en staat al jaren in de top 10 vakantiebestemmingen. Ook is Turkije bijna wekelijks in het nieuws.

Ondanks de grote bekendheid van het land, is het land op WikiKids slecht beschreven. Een themamaand brengt daar hopelijk verandering in!

Op welke onderwerpen richt het project zich?
Het project richt zich op Turkije en alles wat daarmee te maken heeft. Hierdoor zijn de onderwerpen vrij divers. Eigenlijk is alle informatie welkom; van bezienswaardigheden en steden tot geschiedenis en cultuur. Er is speciaal voor dit project een lijstje gemaakt met de belangrijkste onderwerpen; zoals de hoofdstad Ankara of het gebied Anatolië. Dit zijn de onderwerpen die sowieso een mooi artikel verdienen, maar gebruikers mogen natuurlijk ook een eigen onderwerp kiezen. Een mooi artikel over een stad die je tijdens een vakantie of familiebezoek hebt bezocht is dan ook zeker welkom!

En de Turkse politiek?
De Turkse politiek kun je eigenlijk niet weglaten bij zo’n project. Naast dat het vaak in het nieuws is, speelt het ook een grote rol in de Turkse gemeenschap vandaag de dag. Kinderen zullen zeker hierover over vragen hebben. Wie is Erdogan? Wie is Güllen? Deze artikelen moeten daarom ook zo neutraal mogelijk beschreven worden en daar gaat ook zeker zorg naar uit.

Toch richt het project zich vooral meer tot de belevingswereld van kinderen. Zo spelen de geografie, geschiedenis en cultuur een grotere rol dan de politiek. Ze zullen immers eerder hun spreekbeurt of werkstuk hierover houden.

Waar bestaat het project uit?
Naast het schrijven van artikelen, zul je op onze Instagram- en Twitterpagina’s vaak iets zien over nieuwe of uitgebreide artikelen over Turkije. Op Instagram hebben we ook een hoogtepunt aangemaakt, speciaal voor dit project! Ook proberen we de artikelen te koppelen aan een vraag, waarop men het antwoord in het artikel kan vinden.

Na het einde van het project hopen we ook een Portaal:Turkije op te richten. Een portaal is een versierde pagina met allemaal linkjes naar artikelen, afbeeldingen en weetjes over een bepaald onderwerp. Op deze manier hopen we ook in de toekomst kinderen meer inzicht te geven over Turkije en wat voor een land het is.

Zullen er vaker dit soort projecten plaatsvinden?
Zeker! We merken dat gebruikers de projecten erg leuk en leerzaam vinden. Daarnaast levert het mooie artikelen op. In het verleden hebben al mooie projecten gehouden over onder meer Oostenrijk, de Krim, Griekenland en de deelstaat Beieren. Deze keer pakken we het alleen iets groter aan, om nieuwe lezers en gebruikers ook kennis te laten maken met WikiKids.

We hopen ongeveer eens in het jaar een land een maand lang uit te lichten. We willen dit vooral doen met bekende landen, waarmee veel Nederlanders en Vlamingen ook banden hebben. Bij het kiezen van het thema kwam ook het land Marokko naar boven, maar ook landen zoals Suriname, Kongo of Indonesië zouden goede kandidaten kunnen zijn. Maar voor dit project houden we het toch erg bij Turkije.

Zie link: https://wikikids.nl/Wikikids:Wikiproject/Turkije