Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in augustus, 2007

De laatste weken ben ik druk bezig geweest met de ICT-competenties voor Pabo-studenten. Al een tijdje geleden hadden we de ICT-competenties opgesteld. Binnenkort komen deze in een Pabo-tool beschikbaar. Studenten kunnen dan kijken hoe ze er voor staan.

Bij elke competentie heb ik nu een handreiking geschreven. Een handreiking is een toelichting op de competentie bestaande uit praktische voorbeelden en bronnen. Het was erg leuk om alle competenties op die manier door te lopen. Zeker omdat ik af en toe bronnen tegen kwam die erg de moeite waard waren en nog niet kende. Als voorproefje alvast een aantal bronnen die zijn opgenomen. Zo krijg je een beeld van de variatie die in de ICT-competentie zit.

Competentie 1: Interpersoonlijk competent

ICT-wijs: Een website voor mensen met een beperking

Competentie 2: Pedagogisch competent

Competentie 3: Vakinhoudelijk en didactisch competent

Competentie 4: Organisatorisch competent

Competentie 5: Samenwerken met collega’s

Competentie 6: Competent in het samenwerken met de omgeving

Competentie 7: Reflectie en ontwikkeling

De laatste dagen ben ik wat actiever geworden op Technorati en Linkedin. Ik kende de twee websites al veel langer maar had er nooit echt actief mee gewerkt. Technorati indexeert aardig wat (understatement) blogs. Leek me geen kwaad kunnen om me daar ook aan te melden. Linkedin vind ik lijken op hyves, maar dan de zakelijke variant. Net zoals bij Hyves ben ik benieuwd wat hier de effecten van zijn. Ik wacht rustig af.

Naar aanleiding van mijn post over klimaten op aarde reageerde Robert Neyt dat hij deze indeling nou niet zo echt heel geweldig vond. Ik ben het wel een beetje met hem eens dat er in deze layover een aantal zaken door elkaar lopen. Daarom gaf ik aan dat ik een nieuwe layover zou posten. Nu (naar mijn beste weten) wel accuraat. Deze indeling gaat uit van Köppen. Deze layover is hier te downloaden en is in principe gemaakt op dezelfde manier als de vorige post.

Phoe, phoe. Wat een mooie update van Google Earth zeg. Je kunt nu ook het heelal bekijken. Op al een flink aantal blogs is hierover gepost. Google Earth wordt hiermee een generalist onder de toepassingen: veelzijdig. Nog niet altijd de beste op de verschillende deelterreinen misschien maar wel uitgebreid. Een hele mooie toepassingen vind ik zelf de optie die je ook onder het kopje Lagen vindt: Gigapxl Photos. Heerlijke voorbeelden te zien in Amerika waar je letterlijk in de foto’s kunt kruipen.
Je kunt dit zelf ook doen met je eigen foto’s. Nu heb ik zelf niet zulke stevige camera’s dat ik zover kan inzoomen als op de voorbeelden. Maar nu had ik een tijd geleden al wel panoramafoto’s gemaakt op verschillende plekken in Nederland. En het bekijken van een panoramafoto in Google Earth vind ik ook wel een belevenis. Een voorbeeld vind je hier.
Hoe doe je dit? In het menu vind je onder Toevoegen ook de optie Foto. Hier kun je je eigen foto aan toevoegen. Ik heb een foto genomen die ik met behulp van The Panoramafactory aan elkaar hebt gestitched. Deze foto heb ik als jpg opgeslagen en op flickr gezet. Daarna was het simpel de link toevoegen in het Fotobewerkingsvenster. Het geheel opslaan en uploaden als kmz-bestand.

Als je inzoomt op de foto en daarna met je pijl op het toetsenbord naar links en rechts schuift heb je het gevoel er midden in te staan.

Ik zag op de blog van Digitally Distributed Environments beschrijven ze hoe ze dit ook nog kunnen doen met hele grote foto’s. Ze zijn er zelf niet zo heel tevreden over maar dat komt vast omdat (zoals ze zelf ook al schrijven) al een andere manier bedacht hadden om foto’s te integreren in GE.

Wat kun je doen met video’s in het onderwijs? Ik denk veel en de mogelijkheden worden ook steeds leuker. De afgelopen dagen heb ik Willem Karssenberg druk in de weer gezien op zijn weblog met manycam. Een uitleg vind je hieronder in Operator 11..

In een uitgebreide post
geeft Willem aan wat je er mee zou kunnen doen in het onderwijs. Vooral het idee van een nieuwsuitzending sprak me wel aan. Vooral omdat ik ook net een andere video had gegezien van Ogle Earth over het presenteren van een weerbericht met behulp van Google Earth.

Het wordt steeds leuker in het onderwijs.

Ben momenteel druk bezig met de voorbereidingen van het project “Google Earth in de klas”. Er moeten verschillende leskaarten komen waarmee leerkrachten en leerlingen aan de slag kunnen. De leskaarten gaan over uiteenlopende onderwerpen zoals de Industriële Revolutie en Landschappen. Met het onderdeel Landschappen ben ik nu bezig. Net heb ik een grote layover met verschillende klimaten in Google Earth gemaakt. Ik heb daarvoor dit bestand gebruikt van Wikipedia Commons. Het bestand heb ik geïmporteerd in Google Earth. Daarna heb ik een Screen layover gemaakt voor het maken van een legenda. Een uitleg daarover vind je hier.
Het resultaat kun je hieronder zien.



Het kmz-bestand kun je hier downloaden
.

Ik zal ook nog eens kijken of ik voor de Köppen-indeling dit zo kan maken.

De laatste dagen zag ik berichten verschijnen bij Pierre Gorissen en Willem Karssenberg of sketchcast. Een leuke manier om screencasts te maken.
Bij het bekijken dacht ik aan welke mogelijkheden er voor het onderwijs in zouden zitten en herinnerde mij toen dat ik al weer een tijd geleden op het fenomeen mathcast was gestoten waarin in een screencast rekenproblemen werden uitgelegd. Ik herinnerde mij dat ik het zo fijn vond dat een rekenprobleem langzaam voor je werd opgebouwd en je dus niet in één keer de structuur hoefde te doorzien. Handig voor mensen zonder wiskundeknobbel. Vandaag de website maar weer eens opgezocht. Deze is hier te vinden. Een leuk voorbeeld door een leerling uit (dacht ik) groep 5 is hier te vinden.

Het nakijkwerk stroomt weer binnen. En hoewel nakijken niet mijn favoriete klus is, word ik zo nu en dan wel erg blij van de mooie producten die studenten inleveren. Hieronder het Verhaal Van De Schoenmaker. Een prachtig verhaal gemaakt door leerlingen uit groep 5. Het is begeleid door student Priscilla Pfalz. Ze gebruiken PowerPoint, Paint en de digitale fotocamera. Maar het is nog mooier om te zien hoeveel ze bezig zijn met vakken zoals Nederlands, beeldende vorming en drama.

Zo, het is al weer een tijd geleden dat ik een bericht schreef op mijn weblog. En dit bericht gaat alleen over het feit dat ik weer terug ben van vakantie. Vandaag direct maar mijn foto’s geordend. En waar kan dit nu gemakkelijker dan op flickr.com waar ik een pro-account heb. Ben je benieuwd naar mijn vakantiefoto’s dan heb je verschillende opties:

lofoten070

lofoten026

bergen084

Verder nog een kaartje waar we allemaal geweest zijn.

Nu, hopelijk de komende weken weer wat inhoudelijke berichten. Zal de komende weken druk zijn met de voorbereidingen voor het nieuwe jaar. Maar daar zal vast het een en ander interessants tussen zitten om over te berichten.