Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in 2019

Ben je studenten op een lerarenopleiding en gebruik je ICT in je onderwijs? Doe dan mee met de IPON – YEP AWARD 2020. Meer informatie vind je in het bijgevoegde artikel!

Voor mijn studenten van de HU Pabo heb ik een stuk geschreven waarin ik uitleg hoe je kunt programmeren met kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs. Het is een eerste versie waarop ik graag feedback krijg van anderen! Het hoofdstuk is bedoeld om achtergrondinformatie te geven waarna studenten praktisch aan de slag moeten kunnen gaan. Dus als je verbetersuggesties hebt, houd ik me van harte aanbevolen! Je mag me hierover mailen op gerard punt dummer apenstaart hu punt nl.

19 maart 2020
De update van dit hoofdstuk is via deze link te downloaden.

Ben jij al een aantal jaren groepsleerkracht en wil je je kennis en vaardigheden stevig uitbreiden en versterken? Wil je meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid en wil je graag leren hoe je meer effectief leesonderwijs geeft? Dan is de Master Expertleerkracht Primair Onderwijs (MEPO) echt voor jou. Met de MEPO ben je toegerust voor de taken waar je als leerkracht tegenwoordig voor staat. Lees verder op mepo.hu.nl en meld je aan!

Schermafbeelding 2019-02-20 om 09.30.14

Gedurende de maand februari staat WikiKids in het teken van Wikiproject:Turkije. Tijdens dit project zullen verschillende onderwerpen over Turkije beter worden beschreven. Initiatiefnemer Mike1023 legt uit meer uit over dit project.

Waarom Turkije?
Turkije is een vrij bijzonder land. De grens tussen Europa en Azië loopt letterlijk dwars door het land heen. De Turkse cultuur is beïnvloedt door beide continenten en daardoor ook erg uniek. Iedereen kan wel iets typisch Turks opnoemen. Daarnaast hebben Nederland en België ook een band met Turkije. Turkse Nederlanders en Vlamingen vormen in beide landen een van de grootste bevolkingsgroepen! Daarnaast is Turkije ook een geliefd vakantieland en staat al jaren in de top 10 vakantiebestemmingen. Ook is Turkije bijna wekelijks in het nieuws.

Ondanks de grote bekendheid van het land, is het land op WikiKids slecht beschreven. Een themamaand brengt daar hopelijk verandering in!

Op welke onderwerpen richt het project zich?
Het project richt zich op Turkije en alles wat daarmee te maken heeft. Hierdoor zijn de onderwerpen vrij divers. Eigenlijk is alle informatie welkom; van bezienswaardigheden en steden tot geschiedenis en cultuur. Er is speciaal voor dit project een lijstje gemaakt met de belangrijkste onderwerpen; zoals de hoofdstad Ankara of het gebied Anatolië. Dit zijn de onderwerpen die sowieso een mooi artikel verdienen, maar gebruikers mogen natuurlijk ook een eigen onderwerp kiezen. Een mooi artikel over een stad die je tijdens een vakantie of familiebezoek hebt bezocht is dan ook zeker welkom!

En de Turkse politiek?
De Turkse politiek kun je eigenlijk niet weglaten bij zo’n project. Naast dat het vaak in het nieuws is, speelt het ook een grote rol in de Turkse gemeenschap vandaag de dag. Kinderen zullen zeker hierover over vragen hebben. Wie is Erdogan? Wie is Güllen? Deze artikelen moeten daarom ook zo neutraal mogelijk beschreven worden en daar gaat ook zeker zorg naar uit.

Toch richt het project zich vooral meer tot de belevingswereld van kinderen. Zo spelen de geografie, geschiedenis en cultuur een grotere rol dan de politiek. Ze zullen immers eerder hun spreekbeurt of werkstuk hierover houden.

Waar bestaat het project uit?
Naast het schrijven van artikelen, zul je op onze Instagram- en Twitterpagina’s vaak iets zien over nieuwe of uitgebreide artikelen over Turkije. Op Instagram hebben we ook een hoogtepunt aangemaakt, speciaal voor dit project! Ook proberen we de artikelen te koppelen aan een vraag, waarop men het antwoord in het artikel kan vinden.

Na het einde van het project hopen we ook een Portaal:Turkije op te richten. Een portaal is een versierde pagina met allemaal linkjes naar artikelen, afbeeldingen en weetjes over een bepaald onderwerp. Op deze manier hopen we ook in de toekomst kinderen meer inzicht te geven over Turkije en wat voor een land het is.

Zullen er vaker dit soort projecten plaatsvinden?
Zeker! We merken dat gebruikers de projecten erg leuk en leerzaam vinden. Daarnaast levert het mooie artikelen op. In het verleden hebben al mooie projecten gehouden over onder meer Oostenrijk, de Krim, Griekenland en de deelstaat Beieren. Deze keer pakken we het alleen iets groter aan, om nieuwe lezers en gebruikers ook kennis te laten maken met WikiKids.

We hopen ongeveer eens in het jaar een land een maand lang uit te lichten. We willen dit vooral doen met bekende landen, waarmee veel Nederlanders en Vlamingen ook banden hebben. Bij het kiezen van het thema kwam ook het land Marokko naar boven, maar ook landen zoals Suriname, Kongo of Indonesië zouden goede kandidaten kunnen zijn. Maar voor dit project houden we het toch erg bij Turkije.

Zie link: https://wikikids.nl/Wikikids:Wikiproject/Turkije

Op 6 februari is er weer een W&T-academie in Utrecht! Je kunt je hier nog voor aanmelden! Meld je aan via de website!Ik ga er ook een workshop verzorgen over het programmeren van apparaten voor de bovenbouw van het basisonderwijs!

Schermafbeelding 2019-01-28 om 10.48.57

Deze week was ik op de BETT in Londen. Het was al weer een aantal jaar geleden dat ik hier was. Deze keer was ik niet met een groep maar in mijn eentje gegaan. Mijn aandacht ging dit keer vooral uit naar materialen die geschikt zouden kunnen zijn om te gebruiken in het kader van mijn promotietraject (het programmeren van apparaten). Er is veel materiaal te vinden dat hier misschien voor in aanmerking komt. Ik twitterde hier al over. Ik maakte daarbij al een indeling van verschillende soorten materialen. Die indeling is niet helemaal uit de lucht komen vallen. Ik ben hierbij getriggerd door Blikstein (2015) die materialen, die gebruikt worden bij physical computing, indeelt op drie niveaus van abstractie:

  1. Op niveau 1, het niveau waarbij het meest zichtbaar is gemaakt, heb je inzicht in de elektronisch ontwerp de manier waarop de printplaats is gemaakt, het solderen en het programmeren in low level talen zoals C++.
  2. Op niveau 2, is de elektronica, zoals breadboards, weerstanden en losse kabeltjes, zichtbaar en wordt gebruik gemaakt van Mid-level programmeertaal.
  3. Op niveau 3, wordt alleen gekeken naar de sensoren en actuatoren en wordt geprogrammeerd in een high level programmeertaal (zoals Scratch).

Schermafbeelding 2019-01-25 om 11.23.27

Zijn indeling geeft een framework voor ontwikkelaars van materialen van physical computing. Dit framework kwam tot stand door zijn studie naar de verschillende generaties van materialen die op dit gebied zijn langsgekomen. Heel in het kort hierover (want ik wilde niet het artikel hier gaan bespreken):

  1. Generatie 1: Pioneers of physical computing (LEGO/Logo, Braitenberg Bricks, and Programmable Bricks)
  2. The second generation: Conquering the World (Crickets, Programmable Bricks, and BASIC Stamp)
  3. The Third Generation: Broadening Participation and Accessing New Knowledge Domains (GoGo Board, Phidgets, Wiring, and Arduino)
  4. The Fourth Generation: New form factors, new architec tures, and new industrial design (Pico Cricket, Lilypad, Topobo, Cubelets, LittleBits)
  5. The Fifth Generation: Single board computers (Raspberry Pi, PCDuino, Beagle Board)

Bij elke generatie hebben de makers andere doelen voor ogen die ze met hun materialen willen bereiken. Zo hebben de makers van de eerste generatie het volgende voor ogen:

In the best tradition of constructivism and developmental psychology, these schol- ars were not interested in turning children into engineering prodigies or in increasing enrollment in engineering schools, or even in preparing students for careers in STEM. Rather, they were interested in seeing how these new tools would change how all children expressed their ideas [Granott, 1991], and not only the more technically inclined.

Als je kijkt naar de materialen die ik dit jaar op de BETT tegenkwam dan vallen die te koppelen aan een van deze abstratielagen en generaties (met verschillende doelen). Daarbij zie je ook veel klonen van al bestaande materialen. En soms ook handige oplossingen die de overgang van de ene laag van abstractie naar de andere laag van abstractie mogelijk maken.

Ik zou hierbij trouwens nog een laag 4 en 5 bij kunnen bedenken. In laag 4 komen de complete robots te staan. Het enige waar de leerlingen zich op moeten focussen is het programmeren van de apparaten. De BeeBot is hiervan een voorbeeld. In laag 5 plaats ik dan de unplugged lessen. Programmeren zonder computer of apparaten. Ook deze lagen hebben hun eigen doel. In laag 4 leren kinderen op een laagdrempelige manier kennis maken met programmeren. In laag 5 laat je kinderen kennis maken met de principes van programmeren.

Deze schattige maar dure robots zijn klonen van de BeeBot en vallen dus in laag 4.


Ook de Matatalab is hiervan een voorbeeld (die is afgekeken van de Cubetto):

Mijn naam is Gerard Dummer, opleidingsdocent aan de Pabo van Hogeschool Utrecht en promovendus bij de Universiteit Utrecht. In het kader van mijn promotieonderzoek Programmeren in de bovenbouw van het basisonderwijs ben ik op zoek naar leerkrachten van groep 5 en 8 die samen met mij een lessenserie programmeren binnen het vakgebied Natuur en Techniek willen ontwikkelen en uitvoeren.

Doel onderzoek
Doel van mijn onderzoek is om onderwijs te ontwikkelen waarin leerlingen inzicht krijgen in de technisch geprogrammeerde wereld om hen heen. Daarmee bedoel ik dat leerlingen inzicht krijgen in de manier waarop allerlei apparaten (zoals bijvoor- beeld een lift) zijn geprogrammeerd. Voor veel leerlingen (en volwassenen) blijft dit een black box, en we denken dat het voor iedereen belangrijk is om iets te begrijpen van wat er in die box gebeurt (als onderdeel van hun digitale geletterdheid).

Vooronderzoek
De afgelopen maanden heb ik verschillende op- drachten uitgeprobeerd met leerlingen uit groep 5 en groep 8 (50 leerlingen in totaal). De opdrachten gingen steeds over het besturen van een apparaat: een slagboom, een lift en een robotkarretje. Met behulp van de programmeertaal Scratch bestuurden de leerlingen een werkend schaal- model (van Lego).
Uit het vooronderzoek heb ik een goed beeld gekregen van wat haalbaar en uitdagend is voor leerlingen op verschillende niveaus. Vrijwel alle leerlingen gingen enthousiast aan de slag en konden de basisproblemen oplossen. Met passende opdrachten en enige begeleiding kwamen de meeste leerlingen veel verder dan dat. Het concrete apparaat dat reageert op hun pro-
gramma helpt hen in het denkproces en daagt hen uit om tot oplossingen te komen.

Vervolgonderzoek
Voor de volgende fase in het onderzoek ben ik op zoek naar leerkrachten die mee willen denken over het ontwikkelen en geven van lessen aan groepjes leerlingen en uiteindelijk aan de hele klas. Als je mee doet dan krijg je een scholing op het gebied van programmeren (in Scratch) binnen het vakgebied Natuur en Techniek en ga je deel uitmaken van een ontwerpgroep. Voor het mee- doen aan de ontwerpgroep is een urenvergoeding beschikbaar. Ook ICT-coördinatoren en W&T-spe- cialisten die lessen kunnen verzorgen in groep 5 of 8 zijn van harte uitgenodigd om te reageren!

De bedoeling is om in april 2019 een eerste serie activiteiten uit te proberen met kleine groepjes leerlingen. Na de zomervakantie volgen dan een tweede en een derde ronde. De eerste bijeen- komst met de ontwerpgroep probeer ik in decem- ber of uiterlijk januari te plannen. Wil je je opgeven of heb je nog vragen?

Mail dan naar gerard.dummer@hu.nl of bel me op: 06-51963219.