Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in november, 2007

Onderstaande persbericht kreeg ik al een tijdje geleden in mijn mailbox. Ik vond het nog erg de moeite waard om het alsnog te publiceren.


Het spelen van computergames is leuk. Het zelf maken van games is misschien nog wel veel leuker! En leerzaam bovendien! Maar hoe pak je dat aan? En is dat niet moeilijk? Technika 10 Nederland ontwikkelde, speciaal voor kinderen, het lespakket GameMaker Kids. De lancering van dit lespakket vindt plaats op vrijdag 16 november a.s. in het Meridiaan College Het Stromenland in Amersfoort. GameMaker Kids daagt kinderen uit om door middel van een van hun favoriete bezigheden, het spelen van computerspellen, kennis te vergaren over ict. Het lesmateriaal is geschikt voor basisschoolleerlingen van 9 tot 12 jaar, hoogbegaafde kinderen vanaf 7 jaar en leerlingen van de onderbouw vmbo. Het lespakket is gratis te downloaden van de website www.gamemakerkids.nl.

Met het door Technika 10 Nederland ontwikkelde lespakket GameMaker Kids wordt het voor kinderen mogelijk om zelf, op school, in buurthuis of thuis, een eigen computerspel te maken. Het werkt op basis van de software Game Maker, van de Utrechtse hoogleraar Information and Computing Sciences prof.dr. Mark H. Overmars. Game Maker wordt inmiddels wereldwijd door volwassenen en jongeren gebruikt om (educatieve) computerspellen te maken. Tot nu toe ontbrak echter Nederlandstalig lesmateriaal, gericht op kinderen en leerkrachten.

Spelenderwijs leren programmeren

Kinderen die met GameMaker Kids aan de slag gaan maken zich spelenderwijs het denkpatroon eigen, dat nodig is om te kunnen programmeren. Ze leren calculeren, gevolgtrekkingen te maken en als-dan en zo-niet-dan constructies te bedenken. Ze kunnen na het werken met GameMaker Kids makkelijker overstappen op daadwerkelijk programmeren in code, omdat de denkpatronen hetzelfde zijn.


Meisjes en games

Uit onderzoek blijkt dat meisjes minder vaak en minder lang computergames spelen. De hele Game-industrie is vooral gericht op jongens en mannen. Slechts rond de 10 procent van de werknemers in de Game-wereld is vrouw. Het is de verwachting dat in de toekomst steeds meer met ‘serious games’ (zoals simulaties) zal worden gewerkt in het bedrijfsleven en bij de overheid. Zaak dus dat ook vrouwen hierop voorbereid zijn. Met het project GameMaker Kids sluit Technika 10 Nederland aan bij de belevingswereld van jongens én meisjes. GameMaker Kids is zo geschreven, dat meisjes zich zeker aangesproken voelen. Het lespakket laat hen inzien dat ook zij potentie hebben om een opleiding in deze sector te volgen.

Hoogbegaafde leerlingen en games

Hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs hebben behoefte aan lesmateriaal waarin verdieping mogelijk is. Zij hebben, meer dan andere leerlingen, uitdagingen nodig. GameMaker Kids maakt verdieping mogelijk tot op programmeercode-niveau. Hoogbegaafde leerlingen vanaf 7 jaar kunnen zelfstandig met GameMaker Kids aan de slag, waarbij ze geprikkeld worden om steeds ingewikkelder structuren te bedenken.

Op Basisschool De Weier in Almelo loopt, in samenwerking met Technika 10 Nederland, het project ‘Begaafde leerlingen gamen samen’. Centrale vraag in dit project is: ‘Kan het samen maken van games (met GameMaker Kids) bijdragen aan de sociale vorming en samenwerkend leren van meerbegaafde leerlingen?’. Het project is onderdeel van Kennisrotonde van de Stichting Kennisnet Ict op School. Ervaringen zijn te volgen via www.gamemakerkids.nl/index.pl/weblog

GameMaker Kids gratis te downloaden

GameMaker Kids is een project van Technika 10 Nederland en is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds. De Game Maker-software is eigendom van Yoyogames.com.

Het lespakket GameMaker Kids is, inclusief de docentenhandleiding, gratis te downloaden van de website www.gamemakerkids.nl

De afgelopen week zat ik samen met een paar collega’s in Marokko om de studiereis voor studenten voor te bereiden van april. De studiereis naar Marokko staat in het teken van kennismaking met de Marokkaanse cultuur, het onderwijs en het land in het algemeen. Deze week hebben we gebruikt om de samenwerkingsverbanden met twee lerarenopleidingen te verstevigen. Met de lerarenopleiding gaan we voor het eerst een samenwerkingsverband opzetten. In Alhoceima zijn we al wat verder en is er een convenant gesloten tussen onze opleiding en de lerarenopleiding van Alhoceima. Daar zijn we verder gegaan en hebben we gekeken hoe we hadden en voeten kunnen geven aan de concrete voorbereiding van de reis. Daarbij gaan we een digitaal platform gebruiken om die voorbereiding op te verwezenlijken. We hebben gekozen voor Surfgroepen. Ik heb hier nu ervaring mee opgedaan tijdens de Onderwijsdagen. Het is een complete omgeving die toegankelijk is.

De SURFgroep, Partners in International Teacher Education (PITE) bestaat nu uit twee hoofdsites: een startpagina en een pagina voor onze samenwerking in Marokko. We maken hier gebruik van een aantal onderdelen: de kalender om afspraken te plannen, shared documents om bestanden uit te wisselen, het forum, de weblog en de wiki. Deze laatste drie zijn bedoeld om de concrete samenwerking tussen studenten op gang te brengen. Hoe dit daadwerkelijk gaat lopen is spannend. Spannend omdat afspraken maken één is maar uitvoering hier aan geven twee. Dit zal ik even toelichten.

De leerkrachten van Alhoceima, waar we mee gaan samenwerken, zijn van goede wil. Ze zijn echter afhankelijk van de leiding van de school en het bestuur van het district waaronder de opleiding valt. Het is een hiërarchisch geheel waarin leerkrachten zo vervangen kunnen worden als het bestuurders niet bevalt. Het is dus zaak om de bestuurders ook tevreden te stellen.

De samenwerking is ook spannend omdat we graag een wederzijdse samenwerking op gang wilden brengen. Wij willen van hen leren maar vonden het ook belangrijk dat zij van ons iets zouden kunnen leren. Oftewel: wat zijn hun vragen en waar kunnen wij hen mee helpen. Het blijkt dat zij veel vragen hebben over de manier waarop wij het speciaal onderwijs hebben ingericht.

Als het goed is, zou het zo kunnen werken: de studenten en docenten melden zich aan. Zij stellen zich kort voor op hun eigen site. Daarna worden vragen in het forum gesteld aan elkaar en antwoorden hierop gegeven. Kennis die op deze manier gegeneerd wordt komt op de wiki te staan. Tijdens het gehele proces wordt de weblog bijgehouden om de vorderingen te bespreken.

Deze reis ben ik meegegaan om de leerkrachten te instrueren om met SURFgroepen te werken. Nu spreken de leerkrachten eigenlijk alleen maar Frans en is mijn Frans niet zo goed dat ik instructie in het Frans kon geven. Daarom tolkte een collega van mij simultaan de uitleg. Dat was erg grappig omdat deze collega helemaal niet thuis is in de ICT en ik daarmee in mijn uitleg ook rekening mee moest houden. Maar we zijn er helemaal uitgekomen en hebben de leerkracht (Hamid) geïnstrueerd.

Nu ben ik ook erg benieuwd hoe het gaat lopen omdat de technische voorzieningen niet zo goed zijn. De computers die er staan zijn we prima in orde. Maar de internetverbinding is erg traag en wat betreft beveiliging heb ik ook zo mijn twijfels.

Wordt vervolgd…


Grotere kaart weergeven

De afgelopen dagen ben ik onder andere druk bezig geweest met het verslaan van de SURF Onderwijsdagen 2007. De blog en alle andere berichten kun je hier lezen.

Vanaf morgen zit ik een week in Marokko. Een voorbereidingsreis. Ik ga mee om te kijken welke digitale mogelijkheden er zijn om de samenwerking tussen Marokko en Nederland te versterken. Ik bedoel natuurlijk: de samenwerking tussen Hogeschool Domstad en de lerarenopleidingen in Meknes en Al Houceima. Het is de bedoeling dat we hier ook de SURFgroepenomgeving bij gaan gebruiken.
Ik ben benieuwd.

Vorige week mocht ik een klein onderdeeltje van de toolingday verzorgen die ICT op school organiseerde bij ons in het gebouw. Het ging over de tools zoals vier in balans en de ICT-boom. Over die laatste heb ik klein beetje verteld en ben daarna verder ingegaan op de mogelijkheden van Google Earth in het onderwijs. Het verslag van deze dag is hier te vinden.

Trouwens, gisteren was ik helemaal jaloers op de mensen die bij ons door het gebouw van Hogeschool Domstad liepen. Want gisteren deed de Roadshow digiborden onze hogeschool aan. Ik baalde dat ik zelf zo’n druk programma had want het zag er erg interessant uit. Iedereen kan zich trouwens nog opgegeven voor de volgende editie.

Zo, dat heb ik maar weer even mooi gedaan. Vanavond was de eerste echte uitzending die ik heb gehouden met Operator11. Ik was gelukkig niet alleen in de studio. Samen met Wilfred Rubens en Jeroen van Beijnen hebben we het gehad over de SURF Onderwijsdagen van 2007, hebben we teruggeblikt op de OWD van vorig jaar en hebben we het gehad over het bloggen zelf. Ook het Edublogdiner is nog voorbijgekomen.
Ik merk dat de kracht van Operator11 voor mij nu vooral zit in het laten horen van verschillende meningen. De afwisseling tussen de verschillende sprekers, spreekt me vooral aan. Ik ben benieuwd of er nog andere mogelijkheden zijn om de inhoud vorm te geven. Misschien een soort lagerhuis?
Technisch gezien ging er dit keer weinig mis. Nu ja, met Operator11 zelf dan. Met mijn computer was dat iets minder het geval. Het openen van het weblog van de OWD2006 vorig jaar zorgde ervoor dat Internet Explorer er uit knalde. Ik heb daarom snel een tweede sessie opgezet. Daarna ging het prima. Ik merk nu na afloop wel dat mijn geluid veel te hard stond. Daar moet ik de volgende keer op letten.
Als ik naar mijn eigen stem luister dan merk ik dat ik nog veel uhh zeg en waarom doe ik toch zo raar met mijn ademhaling (ik zuig op een of andere manier extra veel lucht naar binnen). Moet ik ook eens mee ophouden.
Als iemand anders de uitzending nog beluistert en tips heeft ter verbetering dan hoor ik dat graag.

Vanavond houd ik de voorbeschouwing op de SURF Onderwijsdagen 2007 om 20:00. Ik ben benieuwd hoe het gaat. De uitzending is hier te bekijken:

De link naar de uitzending is hier te vinden: Uitzending van vanavond

Vanavond voor het eerst als Operator11 operator opgetreden. Woensdagavond wil ik een voorbeschouwing houden op de SURF Onderwijsdag 2007. Om acht uur ‘s avonds start de uitzending. Iedereen die naar de Onderwijsdagen gaat wordt in deze uitzending van harte uitgenodigd om alvast van gedachten te wisselen. Ik houd dit jaar ook weer een weblog bij voor deze dagen en probeer ook nog andere media te integreren. Waaronder dus Operator11. De volgende onderwerpen zullen centraal staan:

  • Welke sessies je wilt bijwonen,
  • wat je van de keynotes verwacht,
  • tips voor andere bezoekers en
  • andere onderwerpen die deelnemers aandragen

Vandaag dus alvast een paar voorproefjes gemaakt. Ze zijn vooral voor mezelf interessant moet ik zeggen.

En de tweede voorbereiding

Naar aanleiding van deze pogingen bedacht ik voor de uitzending van woensdag dat:

  • een intro leuk lijkt
  • filmpjes klaarzetten ruim van te voren moet gebeuren
  • het niet mogelijk is voor een geplande uitzending alvast een eerdere uitzending op te nemen
  • Je You Tube-filmpjes wel kunt downloaden en daarna als wmv kunt laten zien maar dit nog geen garantie geven dat ze direct afgespeeld kunnen worden (kunt hier dus beter aparte episodes van maken?)

Ik zou het fijn vinden als iedereen die mee wil doen alvast een reactie op deze post plaatst. Misschien kun je me nog tips geven of heb je vragen.