Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in juni, 2008

Vandaag heb ik mijn eerste opdracht gemaakt rondom Rekenen en Google Earth. Ik wil de komende tijd gaan kijken welke mogelijkheden GE biedt om met Rekenen aan de slag te gaan. De eerste opdracht gaat over de kilometer en is geschikt voor leerlingen vanaf groep 5/6. Bedoeling is dat leerlingen een beeld krijgen wat ze zich kunnen voorstellen bij een kilometer. De kilometer is een standaardmaat.
De opdracht is hier te vinden. Het is ook opgenomen in het rij opdrachten op de website www.werkenmetgoogleearth.nl.

Na de vakantie ga ik opdrachten maken voor het project Twentelab. Twentelab is gericht op het verkennen van de geschiedenis van Twente. Ik ga opdrachten maken binnen Google Earth. Een insteek hierbij is ook Meervoudige intelligentie. Ik ga daarom ook kijken of het mogelijk is binnen dit project rekenopdrachten te ontwerpen.

Bij het ontwerpen van de opdrachten ga ik trouwens uit van de TULE-website van de SLO. Hier staat een handig overzicht op van wat belangrijk is binnen het rekenen en wiskunde. Vooral kerndoel 33 lijkt me veel mogelijkheden te bieden.

Als je mee wilt denken over de mogelijkheden dan ben je natuurlijk van harte uitgenodigd dit te doen.

Harry Spoelstra van basisschool De Dubbelburg uit Rijnsburg heeft vorig jaar een subsidie gekregen van Stichting TQ om een project uit te voeren rondom de WikiKidsAtlas. Hij heeft daar op verschillende manieren verslag van gedaan. Van het geld dat via de subsidie binnen is gekomen zijn onder andere materialen gekocht:

  • Fotocamera’s merk Lumix met een Leicalens( 6 stuks),Iaudio 7
  • MP4spelers ( 6 stuks) geschikt voor videofilmpjes(kijken), geluidsopnames ivm interviews, muziek, tekstfragmenten, foto’s en fmradio.
  • Garmin Etrex Vista HCX met 2 gig geheugen en topokaart van Nederland ( 3 stuks)
  • Digitale microscoop ( 1 ex.)
  • Laptop met benodigde software
  • Videocamera Panasonic 1 stuks(met 3CCD) tevens statief bijgeleverd.
  • Boom-pole(microfoonhengel) met microfoon

Voor de evaluatie heeft Harry ook een presentatie in elkaar gezet.


Een mooi voorbeeld van een uitwerking is de pagina van Hillegom op WikiKids. Daar is onder andere ook het interview met iemand van het bejaardentehuis te vinden. Erg knap gemaakt.


Vandaag was ik met twee studenten van Hogeschool Domstad, Lesley Holzapfel en Marion Molhoek, en een cameraman bij Beeld en Geluid voor de opnamen van een meesterstuk. Dit meesterstuk gaat over het maken van een film met leerlingen. Omdat dit het onderwerp van het meesterstuk was hebben we er voor gekozen om ook de theoretische verantwoording in filmvorm te gieten. Midden in de Experience (een aanrader) hebben we de interviews gehouden. Op de achtergrond klonken veel bekende reclamefilmpjes en scènes van de tv. Hopelijk stoort dit straks niet te veel bij de montage en het beluisteren. Hieronder alvast een korte foto-impressie van de dag.


19-06-2008

19-06-2008

19-06-2008

19-06-2008

19-06-2008

Deze week kreeg ik een mail van het Innoveertignetwerk over Picknic Young ’08. Een interssante bijeenkomst denk ik. Daarom hieronder waar het nu precies over gaat.

Van 24 tot en met 26 september vindt in Amsterdam PICNIC ‘08 plaats, de internationale Cross Media week, met lezingen, seminars en workshops rond de laatste ontwikkelingen in de wereld van nieuwe media, technologie, kunst, wetenschap, en entertainment.

Leerlingen van nu worden opgeleid voor de maatschappij van de toekomst. Werk en leven doen steeds meer een beroep op innovatie en creativiteit in plaats van reproductie en standaardvaardigheden. Nieuwe media en creatieve technologie stimuleren talent- en competentieontwikkeling bij leerlingen en leerkrachten. Het is daarom belangrijk dat zowel leerlingen als leerkrachten op de hoogte zijn van de (innovatieve) mogelijkheden die nieuwe media en creatieve technologie bieden. Die kans wordt jullie geboden tijdens PICNIC YOUNG 2008!

PICNIC YOUNG ‘08
Onderdeel van PICNIC is PICNIC YOUNG, speciaal bedoeld voor het onderwijs. PICNIC YOUNG wordt dit jaar georganiseerd door Waag Society en Stichting Kennisnet. Het programma van PICNIC YOUNG bestaat uit twee onderdelen:
– PICNIC YOUNG SPECIALS Interactieve seminars | Op 24 september 2008
– PICNIC YOUNG LABS Hands-on workshops | van 22 september tot en met 26 september

PICNIC YOUNG SPECIALS worden georganiseerd in samenwerking met het SURFnet/Kennisnet innovatieprogramma. Zowel nationale als internationale sprekers verzorgen seminars over actuele thema’s.
Special 1: Anytime & Any place Learning, deze Special richt zich op mobiele toepassingen
Special 2: Immersive Virtual Learning Worlds, deze Special richt zich op virtuele werelden

De PICNIC YOUNG SPECIALS zijn bedoeld voor onderwijs professionals (docenten, leerkrachten coördinatoren, managers).

Klik hier om de volledige beschrijving van de PICNIC YOUNG SPECIALS te downloaden (PDF, 2 MB)

PICNIC YOUNG LABS zijn praktische workshops waarin een klas kan kennismaken met de nieuwste technologieën en creatieve toepassingen. De Labs zijn onderverdeeld in drie categorieën:
New Technologies, New Media en Game design.

Docenten en leerkrachten kunnen via de PICNIC YOUNG website hun klas registreren voor een Lab . De PICNIC YOUNG LABS zijn bedoeld voor jongeren tussen 14 en 18 jaar.

Klik hier om de volledige beschrijving de PICNIC YOUNG LABS te downloaden (PDF, 2 MB)

Pitch
Om deelname aan de PICNIC YOUNG LABS vanuit heel Nederland te stimuleren wordt er een Pitch voor het onderwijs georganiseerd.
Bedenk een innovatief project met creatieve technologie in de klas en win gratis deelname aan één van de PICNIC YOUNG LABS! Om mee te doen moet de volgende vraag beantwoord worden: Wat zou jij in de klas willen doen met nieuwe media of creatieve technologie?

Voor beide onderdelen is een beperkt deelnemersaantal vastgesteld. Registreer snel uw deelname voor de PICNIC YOUNG SPECIALS of registreer uw klas voor de PICNIC YOUNG LABS! Ga snel naar www.picnicyoung.nl voor meer informatie over de PICNIC YOUNG SPECIALS en LABS, de kosten, de registratieprocedure of het indienen van de Pitch aanvraag.

Weet niet zeker of ik er naar toe kan gaan maar lijkt me wel iets om in de gaten te houden.

Surfmedia is online. De mail die ik hierover kreeg luidde als volgt:

Zoals wij vorige week berichtte is gisteren volgens planning SURFmedia live gegaan. Hiermee is na lange tijd het SURFnet Videotheek platform vervangen door een geheel nieuw ontwikkelde eindgebruikers dienst. Alle bestanden uit de SURFnet Videotheek zijn afspeelbaar via het nieuwe platform, bestaande url’s blijven werken. Echter, om de bestanden die je had ge-upload naar de SURFnet Videotheek te kunnen beheren in SURFmedia , zal je deze aan je SURFmedia account moeten ‘koppelen’. Dit doe je als
volgt: log in bij SURFmedia (met een SURFgroepen account), ga naar de speciale migratie pagina’s voor meer uitleg en volg de gedefinieerde stappen.

Elk nieuw account in SURFmedia krijgt 1GB aan gratis schijfruimte, exclusief de bestanden die vanuit de SURFnet Videotheek zijn gemigreerd.
Wanneer meer schijfruimte gewenst is, dan zal in overleg met de instelling besloten worden hoe (aan welke accounts) deze extra schijfruimte toegewezen zal worden.

SURFmedia is volledig nieuw en kent vele nieuwe functionaliteiten. In het gebruik van SURFmedia zult u zaken tegenkomen die wellicht anders werken dan u gewend was. Daarnaast zijn er onvolkomendheden bij ons bekend welke gedurende de komende tijd worden opgelost. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Wij hopen dat u met plezier gebruik zult maken van SURFmedia! Voor vragen adviseren wij u de ‘Community & Support’ pagina’s van SURFmedia te raadplegen waar veel instructie materiaal beschikbaar is alsmede een FAQ. Als daarmee uw vraag niet wordt beantwoord is er een vragenformulier beschikbaar, wij doen ons uiterste best om uw vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Het SURFmedia team.

Nu maakte ik hier nog niet heel veel gebruik van. Zelf heb ik er een paar filmpjes als experiment op geplaatst. Dit zal in de toekomst vast nog wel veranderen.

Het aanmelden is me nog niet gelukt alhoewel ik al wel een surfgroepenaccount heb. Ik heb al wel een filmpje gevonden dat ik een tijd geleden in de Surfnet Videotheek had gezet. Nu is er ook een mogelijkheid tot embedden van de filmpjes. Maar als ik de link selecteer krijg ik niet de embedcode te pakken. Die krijg ik alleen als ik in de broncode de embedcode kopieer. Hopelijk zijn dit een paar bugjes die snel worden opgelost.




WikiKids organiseert voor de tweede keer een zomerfotowedstrijd. De fotowedstrijd is bedoeld voor iedereen tot 15 jaar, voor alle juffen en meesters in Nederland en Vlaanderen. De wedstrijd loopt van 1 juni tot 1 oktober 2008. Ook dit jaar hebben we weer prachtige prijzen in de aanbieding.

Tijdens de eerste editie in 2007 werden 150 foto’s ingestuurd. De foto’s kwamen van over de hele wereld naar ons toe. Erg mooi om te zien.

Nieuw dit jaar is dat het logo van de WikiKidszomerwedstrijd 2008 in de foto moet worden gezet. Zo maak je duidelijk dat de foto echt zelf is gemaakt

In de klas kan er ook aandacht aan worden besteed. Op WikiKids is een korte handleiding opgenomen over de vele mogelijkheden.

Meer informatie is te vinden op www.wikikids.nl



Vandaag heb ik de tentoonstelling De Bekroning bekeken van de studenten die de profielminor Kunst en Cultuur hebben gevolgd. De profielminor Kunst en Cultuur is voor die studenten die zich op de basisschool willen profileren als kartrekker op dit gebied. Het is een gevarieerde tentoonstelling geworden waar ik je graag een impressie van wil geven.


Kunst en cultuur

Meer foto’s kun je hier bekijken.

Hieronder nog een video-impressie. De video is gemaakt met mijn mobiel (Nokia) en verder bewerkt in IMovie op de Macbook. Dit programma is toegankelijk. Maar ook nog wel even wennen. Zo kun je bestanden (zo lijkt het) niet opslaan. Dit gebeurt op een of andere manier automatisch. Ik ben natuurlijk tot nu toe vooral Windowscomputers gewend en zal in de komende tijd dus nog wel even zoeken moeten. Tips van Mac-fanaten zijn van harte welkom.



Vandaag had ik een overleg met Ronald Keijzer en Rob van Tricht van het Freudenthalinstituut. We hebben gekeken naar de mogelijkheden van Google Earth en rekenen. Het was een interessant overleg waarin we ideeën over dit onderwerp met elkaar hebben uitgewisseld. Ronald heeft een tijdje geleden een artikel geschreven in de JSW over het gebruik van Google Earth bij rekenen. Bij toeval (via een student) kwam ik hier achter. Het artikel ging over de plaatsbepaling van de fotograaf. Om antwoord hier op te geven moesten leerlingen gegevens combineren van luchtfoto’s (de foto’s van Google Earth zelf dus) met foto’s die via de Panoramio-link te bekijken zijn. Leerlingen leren in deze situatie een probleem op te lossen door te redeneren. Dit is een vaardigheid die leerlingen ook nodig hebben in het dagelijks leven. Je staat voor een allerdaags probleem en je probeert hier een oplossing voor te vinden. En bij het oplossen maak je gebruik van wiskunde. Om leerlingen uit te dagen stel je open vragen waardoor ze ruimte krijgen om hun eigen oplossingen te formuleren. Een voorbeeld van zo’n opdracht is bijvoorbeeld dat een leerling de route voor de vierdaagse moet uitstippelen in Google Earth. En hierbij rekening houdt met zaken zoals: de afstand en het groen waardoor het een aantrekkelijke route wordt.
Zo zijn er meer voorbeelden te bedenken waarbij leerlingen allerdaagse problemen moeten oplossen. Ik ga me hier de komende tijd nog meer in verdiepen. We hebben afgesproken dat ik op de Nationale Rekendagen een workshop ga verzorgen over dit onderwerp. In de tussentijd hoop ik met studenten en collega’s hiermee aan de slag te kunnen gaan.

Gisteren en vandaag hebben we onze jaarlijkse studiedag van ICT en educatie. Onderdeel van de dag was een uitpakparty. Van Macbooks wel te verstaan. We worden namelijk als Centrum voor ICT-educatie ook een RTC: Regionaal Training Center. Vandaag was Fons van den Berg bij ons om hierover nog het een en ander toe te lichten. Erg interessant. En in de komende weken zal ik dan ook vast nog wel berichten over de mogelijkheden van de Macbook.


12062008059

Dit is in ieder geval mijn eerste post via mijn Macbook. Hier trouwens nog meer foto’s van onze uitpakparty. (O ja, natuurlijk ijn de foto’s genomen met mijn Nokia).

Vandaag mag ik een onderdeel verzorgen van de opleiding tot i-coach die we als Hogeschool Domstad verzorgen aan ICT-coördinatoren in Almere. Vandaag staat op het programma het onderdeel Omgaan met weerstanden. Mijn collega Jan Bulsink verzorgt de cursus. Ik zal in de middag de deelnemers het een en ander laten zien over de mogelijkheden van ICT in de klas. Ik zal me specifiek richten op het Digitale werkstukkenonderwijs.
Ik wil deze keer specifiek rekening gaan houden met de verschillende leerstijlen van de deelnemers. Omdat ik de groep natuurlijk niet ken heb ik er voor gekozen om alle leerstijlen (volgens Kolb) aan bod te laten komen. Volgens Kolb zijn er verschillende leerstijlen: manieren waarop mensen het prettig vinden om te leren. Je hebt Dromers, Denkers, Doeners en Beslissers. Een mooie (toegankelijke) uitleg vond ik op het Ontwerpatelier. De opbouw van mijn bijdrage vind je in de PowerPoint zoals die hieronder staat.


En dit is de presentatie die ik gebruik voor het digitale werkstukkeonderwijs.

Ik ben benieuwd wat de deelnemers vinden van deze opbouw.