Voor mijn les aan derdejaars wilde ik graag het gedicht van Taylor Mali samenvoegen met de cartoon die er over is gemaakt door Zen Pencils. Hieronder het resultaat.
Voor mijn les aan derdejaars wilde ik graag het gedicht van Taylor Mali samenvoegen met de cartoon die er over is gemaakt door Zen Pencils. Hieronder het resultaat.
Een jaar lang zijn we op zoek geweest naar handgeschreven briefjes achter glas. En na een strenge selectie en ordening is nu het boek Briefjes achter glas af. Via lulu.com kun je het als e-book bestellen.
De tekst op de achterflap is als volgt:
In Briefjes achter glas gluur je met ons mee naar binnen in de Nederlandse huiskamer. Soms is de boodschap helder, dan weer ontroerend of onbegrijpelijk. Altijd is het met de beste bedoelingen achter het raam geplakt. Bedoeld om gelezen te worden. Hoe beroerd het handschrift ook is.
Benieuwd naar het boek? Je kunt hieronder hoofdstuk 1 al vast bekijken:
Op de landelijke Kennisbasis Toetsen, welteverstaan:
Ook in Utrecht, op de ITT, scoren onze studenten hoger dan landelijk gemiddeld. Mooi werk dus van mijn collega’s en onze studenten!
Hieronder een filmpje dat op de hogeschool is gemaakt.
Op 24 januari 2014 wordt in Utrecht de tweede landelijke edcamp georganiseerd. De edcamp wordt gehouden in het gebouw van Hogeschool Utrecht, Padualaan 97, op de Uithof. Het programma loopt van 9.00 tot 17.00 maar je kunt natuurlijk ook een dagdeel aanwezig zijn.
De eerste edcamp werd georganiseerd op 5 oktober in Houten en was een groot succes. We hopen natuurlijk van deze editie ook zo’n groot succes te maken.
Wil je precies weten wat een edcamp is? Kijk dan op onze uitlegpagina over de edcamp.
Je kunt je opgeven op de Inschrijfpagina van EdcampUtrecht.
Organisatoren deze keer zijn, naast ondergetekende, Martijn Koops en Don Zuiderman.
Het authentiekste schrijflab ter wereld. Zo bedacht ik gisterochtend, dat ik WikiKids zou introduceren op de conferentie: Het Schoolvak Nederlands (HSN). Deze keer werd de conferentie gehouden in Utrecht op de hogeschool. Voor mij dus een thuiswedstrijd. De presentatie had een plekje gevonden in de lijn van Nieuwe Media. Vond het leuk om te doen en goed om dit publiek van Neerlandici iets te vertellen over de mogelijkheden van WikiKids voor het schrijfonderwijs. Natuurlijk hebben we ook nog even gezamenlijk een artikeltje geschreven om een idee te krijgen wat het precies inhoudt.
Ik zou het graag nog een keer doen! Misschien dan samen met een leraar die deze keer geïnspireerd is geraakt en dan zijn ervaringen wil delen.
De derdejaars studenten van Pabo Amersfoort hadden gisteren een bijeenkomst waarin ze aan de slag gingen met het opstellen van hun leervragen en waarin ze aanbod kregen over de toetsstof. Om iedereen op maat te kunnen bedienen had ik in totaal 21 kleine opdrachtjes klaar staan. Negen opdrachten waren gericht op het verdiepen/ oriënteren op de leervragen waarin ze ICT moeten opnemen. Twaalf opdrachten waren gericht op de praktische toepassing van de theorie die ze voor de toets moeten bestuderen.
In het bestand hieronder zie je die opties allemaal op een rijtje.
Na vier jaar intensief moderatorschap heeft gebruiker Apoo van WikiKids afscheid genomen van zijn moderatorschap. Daarmee begon hij op 14-jarige leeftijd. Af en toe is hij nu nog wel eens actief op WikiKids maar niet meer zo intensief als hiervoor. Omdat ik zijn ervaring uniek vind, wilde ik zijn verhaal graag delen met een groter publiek. Iets wat normaal gesproken achter de schermen gebeurt, wordt hier even in het zonnetje gezet. De onderstaande blog heeft hij, op mijn verzoek, hier over geschreven. We zijn erg blij met de inzet van Apoo van de afgelopen vier jaar.
‘Vraagje!’, ‘Waarom?’ en ‘Kun je even …’, zijn het begin van de vragen die ik de afgelopen vier jaar als moderator op WikiKids heb gehad. Een kleine duizend heb ik moeten beantwoorden, kinderen willen immers alles weten en dat is hun goed recht. Werken met kinderen vraagt soms creativiteit en flexibiliteit. In deze blog geef ik jullie een klein kijkje in het leven als moderator: wat zijn de dingen die mij na al die jaren nog steeds bij zijn gebleven?
Op WikiKids heb ik alle soorten kinderen leren kennen. De een heeft zijn weg zo gevonden terwijl de ander nog even wat hulp nodig heeft. De een gaat serieus aan de slag terwijl de ander er een rotzooi van maakt. Als moderator was ik verantwoordelijk voor de sfeer en veiligheid op WikiKids. Dat vroeg soms enige inspanning. Iedere wijziging die aan WikiKids werd aangebracht moest worden gecontroleerd. Op de drukke dagen kon dit wel eens oplopen tot vierhonderd. Gelukkig stond ik er niet alleen voor, samen met andere moderatoren hielden we WikiKids netjes.
De focus lag dan voornamelijk op wat wij noemen ‘vandalisme’. Als iemand er bewust een rotzooi van had gemaakt, vaak was dat het vol kladden van pagina’s met scheldwoorden, dan had ik er geen moeite mee om die persoon stevig aan te pakken. Geen lange, vage verhalen over wat wel en niet netjes is, maar gewoon duidelijkheid: ‘als je dit nog een keer flikt, krijg je een ban.’
Moderator zijn maakte me niet altijd populair, vooral de kinderen die ik de toegang tot WikiKids had ontzegd waren daar soms niet blij mee. ‘Dictator’ heb ik het meeste naar mijn hoofd toe gekregen, vooral met Hitler ben ik veel vergeleken. Ook boze mailtjes met beledigingen waren op den duur niet bijzonder meer. Sommige kinderen gingen nog een stapje verder en schreven een mooi gedicht over hoe stom ik wel niet was.
Recherche
Als moderator vervulde ik regelmatig de rol van rechercheur. Bij iedere bewerking op WikiKids word je IP-adres opgeslagen. Zo kon ik zien wie er stiekem een nieuw account had aangemaakt en zich voordeed als iemand anders. Ook zocht ik regelmatig uit of een IP-adres bij een school hoorde om zo in uiterste gevallen contact op te nemen met de directeur.
Een zaak zal me voorgoed bijblijven. Er was op WikiKids al een tijdje een gebruiker die zijn pijlen op mij gericht had. De bekende dictator vergelijking werd steeds gemaakt en verschillende pagina’s werden hierbij gevandaliseerd. De gebruiker was zo slim om steeds een nieuwe computer te gebruiken en zodoende kon ik niets anders doen dan afwachten en blokkeren.
Toch heb ik het er niet bij laten zitten. Ik ben uit gaan zoeken vanaf welke IP-adressen de bewerkingen gedaan werden en zo kwam ik er achter dat het vanaf een school gebeurde. Ik heb toen direct contact opgenomen met de school en samen hebben we toen een aantal ‘verdachten’ kunnen selecteren. Door Twitter ben ik er uiteindelijk achter gekomen wie er achter de bewerkingen zat (de kracht van social media) en heb dit aan de school doorgegeven.
Die avond, ik weet het nog goed, zat ik in de trein toen ik via mijn mobiel een mailtje binnen kreeg. De school had de betreffende persoon inclusief ouders uitgenodigd op een gesprek om hem met zijn gedrag te confronteren. Daarbij had hij alles bekend. Hij werd geschorst voor zijn gedrag. Toen ik dit las riep ik heel hard “YES!” door de coupé heen. Ik was erg blij dat deze zaak na een maand eindelijk was opgelost en de school goed had doorgepakt.
Begeleiding
Gelukkig was het moderatorwerk niet alleen maar kommer en kwijl, er zijn ook hele mooie momenten die ik mee heb mogen maken. Het allerleukste aan mijn werk vond ik om te zien wanneer mijn uitleg er ook echt voor zorgde dat iemand iets daarna wel goed deed. Bij veel kinderen was het probleem dat ze hadden met WikiKids binnen een aantal berichtjes opgelost, maar het kwam ook een paar keer voor dat kinderen, die erg gemotiveerd waren om te bewerken op WikiKids, niet echt hun draai konden vinden.
Ik begon dan met een intensieve begeleiding. Meestal hield dit in dat ik iedere bewerking die de gebruiker deed controleerde. Elke keer als er iets fout ging besprak ik met deze gebruiker wat er dan precies fout ging en hoe we dat in het vervolg konden voorkomen. Gedurende zo’n begeleiding kom je meer over iemand te weten. Zo heb ik een keer met iemand te maken gehad die vertelde dat hij autistisch was en daarvoor ook speciaal onderwijs volgde. In zo’n geval moet die flexibiliteit en creativiteit naar boven komen. Ik heb van alles geprobeerd: goede bewerkingen extra belonen, foute bewerkingen juist afstraffen. Veel vrijheid geven of juist heel duidelijk de grenzen aangeven. Overleg met andere moderatoren is hierin erg belangrijk, we moesten deze gebruiker namelijk op een specifieke manier behandelen en het was belangrijk dat we dat allemaal hetzelfde deden. Uiteindelijk is de gebruiker gestopt met bewerken op WikiKids. Iets wat voorlopig het beste leek na een jaar lang intensieve begeleiding met momenten waarbij we soms met onze handen in het haar zaten.
Gelukkig was dit de enige keer dat we het hebben moeten ‘opgeven’. Ik wil afsluiten met een zaak waar ik stiekem wel een beetje trots op ben. Een zaak waar de begeleiding goed is uitgepakt. Drie jaar geleden deed deze gebruiker zijn eerste bewerking op WikiKids. Hier en daar zaten er wat foutjes in, logisch want de gebruiker was net nieuw. Na een tijdje begon het me op te vallen dat de gebruiker de berichten die ik hem stuurde niet las. Ik kreeg het gevoel alsof ik tegen een muur aan het praten was. De gebruiker wilde graag met goede bedoelingen meehelpen aan WikiKids, maar deed eigenlijk alles verkeerd. Na een lange en intensieve begeleiding van ruim anderhalf jaar waarop er soms momenten waren dat we het samen niet meer zagen zitten heeft deze gebruiker toch de smaak te pakken gekregen. Zo goed zelfs dat deze gebruiker al bijna twee jaar deel uit maakt van het moderatorteam van WikiKids.
Zo zie je maar dat iedereen iets goeds in zich heeft en dat te snel opgeven geen optie is. Ik kijk met een heel tevreden gevoel terug op mijn werk dat ik voor WikiKids heb gedaan. Ik heb er veel van geleerd en ik hoop dat ik anderen ook een stukje kennis heb bijgebracht.
Welke uitgever maakt als eerste een geflipte methode? Of zijn bestaande uitgeverijen daar niet toe in staat? Die vragen stelde ik op twitter. Ik ben blij met de input en discussies die daar op volgden. Het maakt ook dat het concept van een geflipte methode steeds duidelijker vorm krijgen. Hoe zou een geflipte methode er uit kunnen zien?
Welke uitgever brengt de eerste geflipte methode op de markt?
— gerarddummer (@gerarddummer) November 9, 2013
Een groot deel van een geflipte methode zal digitaal zijn. Dat maakt het makkelijker om instructies op verschillende manieren naast elkaar aan te bieden. Maar een groot deel betekent niet helemaal. Wat analoog beter gaat dan digitaal moet je natuurlijk zo aanbieden.
Meer ideeën hoe zo’n geflipte methode er uit zou moeten zien? Laat het maar weten via een commentaar. Het er helemaal niet mee eens? Ik hoor graag je bezwaren. Ik denk dat het een goed idee is (al zeg ik het zelf) maar laat me graag overtuigen van het tegendeel.
Samen
Een belangrijk punt vind ik dat leraren die nu nog individueel flippen gaan samenwerken om tot een geflipte methode te komen. Waarom? Omdat ik denk dat je alleen op die manier een duurzaam geflipte methode kunt krijgen. En omdat je dan een groot deel van de leerlingen kunt bereiken. In plaats van een paar procent die je nu bereikt. Een paar keer is de zorg geuit door leraren die flippen dat ze hun clips maken voor hun eigen leerlingen. En dat die persoonlijke band er mede voor zorgt dat de clips zo goed werken. Omdat ze inspelen op waar leerlingen tegen aan lopen. Ik denk dat die zorgen onterecht zijn. De clips worden nu ook al door leerlingen van andere scholen bekeken. En ik denk dat deze leraren zo goed zicht hebben op waar leerlingen tegen aan lopen dat hun clips niet alleen voor hun eigen doelgroep geschikt zijn maar voor alle leerlingen die op dat niveau les krijgen.
Ik zou willen pleiten voor een samenwerkingsverband van leraren die gezamenlijk een geflipte methode maken. Wie meldt zich aan?
Op zaterdag 2 november was ik aanwezig bij de Wikimedia Conferentie Nederland 2013. Deze conferentie had drie tracks: Wikipedia achter de schermen, Wikipedianen aan het werk en Vakdeskundigen en Wikipedia. Dat zorgde voor een gevarieerd programma. ik zal in deze post beschrijven bij welke sessies ik aanwezig ben geweest en wat ik daar van mee heb genomen. De dag werd geopend door Ziko van Dijk, voorzitter van Vereniging Wikimedia Nederland die ons welkom heette als vrienden van de vrije kennis.
Opening wikimedia conferentie door Ziko van Dijk. pic.twitter.com/hrc1KthXRQ
— gerarddummer (@gerarddummer) November 2, 2013
Daarna volgde de key-note van Jan-Bart de Vreede, president van de Wikimedia Foundation. Hij noemde Wikimedia een beweging (movement) waar zich steeds meer partijen bij aansluiten.
Hij sprak onder meer over Wikipedia Zero. De manier voor ontwikkelingslanden om Wikipedia gratis te bekijken via mobiel internet. Een mooie ontwikkeling. Wel jammer dat het noodzakelijk is natuurlijk.
Wikipedia Zero #wikimedia pic.twitter.com/ApTpIWwSA1
— gerarddummer (@gerarddummer) November 2, 2013
Jan-Bart waarschuwde ook voor paid advocacy. Dat houdt in dat bedrijven worden ingehuurd om artikelen te schrijven om een bepaald onderwerp op een positieve manier over het voetlicht te brengen. Een slinkse manier om de inhoud van Wikipedia te beïnvloeden.
Na de plenaire sessie ben ik aanwezig geweest bij een introductiepresentatie van Ziko van Dijk over de Wikimedia-beweging. Gelukkig kende ik de meeste begrippen al wel maar toch waren er weer nieuwe dingen. Zo kende ik de term thorgs nog niet. Thorgs zijn thematische verenigingen die zich ook zouden kunnen aansluiten bij de Wikimedia beweging. Het onderwerp is volgens mij zo nieuw dat ik er op internet verder nog niets over kan vinden. Het dichtste wat in de buurt komt vind ik op Meta-Wiki over Thematic Organizations.
#wikimedia thorgs als thematische verenigingen. pic.twitter.com/dakvaD7WID
— gerarddummer (@gerarddummer) November 2, 2013
Na deze sessie ben ik naar de sessie Wiki Loves Archives gegaan waarin de samenwerking tussen de archieven en Wikimedia werd uitgelegd. Ik vond het interessant om te zien hoe de samenwerking zich ontwikkeld. Ik ben natuurlijk ook benieuwd hoe WikiKids zoiets voor elkaar zou kunnen krijgen. Ideeën hierover hoor ik graag.
Daarna werd in deze sessie uitgelegd hoe een tool werkte om grote hoeveelheden data in te importeren in de Commons. Een tool is handig omdat het duizenden datagegevens gaat. Indrukwekkend veel dus!
Na de lunch (goed verzorgd!) was ik aanwezig bij de bliksemsessie. Daarna werden korte presentaties gehouden over uiteenlopende projecten. Zo werd onderzoek gepresenteerd over hoe ouderen bij Wikipedia betrokken zouden kunnen worden, ging Mariek van Buytene in de de rollen bouwer, houwer en breker op Wikipedia. Goed om te weten wat jezelf bent en als je online iemand anders tegenkomt die op je irritatie zit om te bedenken welke rol diegene speelt.
#wikimedia bouwers beginnen mrt artikelen, houwers onderhouden artikelen, brekers kijken nog een keer kritisch naar artikelen.
— gerarddummer (@gerarddummer) November 2, 2013
In deze sessie kwam ook een Wikipedians in Special Residence aan bod. Dat zijn Wikipedianen die aan de slag gaan binnen een instelling om te helpen met het samenwerken met Wikipedia. Ik denk dat het een goed idee zou zijn als er ook Wikipedians in Education zouden komen in Nederland. Kan het onderwijs zeker van profiteren. Misschien dat Hogeschool Utrecht wel zo iemand kan aanstellen?
Na deze sessie zat ik bij een sessie over de ontwikkelingen op het gebied van de Visual Editor. Een manier om op een WYSIWYG bij te dragen aan Wikipedia. Deze is al bruikbaar en tegelijkertijd nog volop in ontwikkeling. Wikimedia heeft met veel eisen te maken. Zo moet het bijvoorbeeld in staat zijn om verschillende talen aan te kunnen. Ook als die van rechts naar links geschreven worden. De presentatoren lieten bijvoorbeeld zien dat het programma Keynote crasht als je verschillende talen op één dia probeert weer te geven:
Keynote crasht als je verschillende talen op 1 dia wilt weergeven 🙂 #apple #mediawiki pic.twitter.com/bti4i4x22c
— gerarddummer (@gerarddummer) November 2, 2013
Ik denk dat we op WikiKids ook veel kunnen hebben aan de visual editor. Kijken of die geïnstalleerd kan worden.
Tot slot was ik bij een presentatie van Dimitar Dimitrov die het had over Hacking Brussels, giving Free Knowledfe a Voice. Dat leverde interessante inzichten op.
Freedom of panorama: je mag panorama's afbeelden. Mag niet in elk land! pic.twitter.com/HNpILJUxno
— gerarddummer (@gerarddummer) November 2, 2013
In ontwikkeling is de Collective Rights Management Directive.
#wikimedia musici mogen daarmee elk nummer apart licentie aanhangen. pic.twitter.com/DQTVm0Gsli
— gerarddummer (@gerarddummer) November 2, 2013
Aan het eind van de dag was de uitreiking van de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments. De winnaar was deze foto gemaakt door Uberprutser (onder CC BY SA licentie):
Alle foto’s zijn te bekijken op de Stats pagina van Wiki Loves Monuments.
Dat gevoel kan ik me voorstellen zouden de makers van de Pietitie wel eens kunnen hebben. Bij dit soort grote aantal lijkt het me handig om richtlijnen op te stellen omdat je anders je eigen Facebookpagina niet meer onder controle hebt. Wat voor soort regels zou je op moeten stellen om met dit soort grote aantallen nog om te kunnen gaan? Als ik een snelle zoektocht doe op internet kom ik al snel op de pagina van Mashable waarin een aantal regels worden voorgesteld:
Een belang uitgangspunt is het afspreken van de regels die gaan over commentaar geven. Wat sta je wel toe en wat niet?
Welke tips en ideeën zouden jullie de bedenkers van Pietitie mee willen geven? Ben benieuwd. O ja, deze post is niet bedoeld om te discussiëren over de vraag of Zwarte Piet nou wel of niet zou moeten blijven. Deze post is bedoeld om tips en ideeën te verzamelen om om te gaan met een Facebookpagina die zo groot wordt!