Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in maart, 2009

Op 16 april 2009 organiseert Hogeschool Domstad een sponsorloop voor Atjeh. Ik heb al eerder een bericht hier aan besteed en een oproep gedaan hiervoor. Inmiddels heb ik twee sponsoren. Nog acht te gaan wat mij betreft. Dus kom op zou ik zeggen en lees even het bericht hieronder nog een keer. Hierin hebben (mijn collega) Sonja van Aart en (vierdejaars student) Sjoerd Verkerk alle zaken nog een keer op een rijtje gezet. Erg leuk om te lezen bijvoorbeeld dat De Wilde Ganzen het bedrag dat we ophalen zullen verdubbelen.

Sponsorloop informatiepakket 290309 Sponsorloop informatiepakket 290309 gerarddummer Informatiepakket voor de sponsorloop Domstad-Atjeh.

Ok. Een beetje rare aanhef voor een blogpost misschien maar het is toch wel een beetje zo. Op de aankomende IPON 2009 ben ik op verschillende momenten (in verschillende hoedanigheden) te zien.
Ten eerste zijn mijn collega’s (ok ik zelf dan niet echt) van ICT-educatie aanwezig op de Apple-stand in het kader van het RTC (Regionaal Training Centrum). Zie ook de post van Fons van den Berg op Helikon.

‘s Avonds ben ik er zelf op de TeachMeet en vertel dan iets over de nieuwste mogelijkheden van Google Earth. Dit zal een sportieve gebeurtenis worden.

Tenslotte ben ik er ook op donderdagmiddag om WikiKids te vertegenwoordigen. WikiKids is de hele IPON aanwezig. Vanuit WikiKids vinden we dat we de IPON zeker niet aan onze neus voorbij kunnen laten gaan, aangezien we vorig jaar de IPON-award hebben gewonnen voor meest innovatief ICT-project.

De afgelopen week hebben eerstejaars studenten van Hogeschool Domstad in het kader van thema 3 Lesgeven met ICT ervaringen opgedaan met het maken van een filmpje in iMovie op de Macbook (zie ook dit bericht). Alle groepjes hebben dit prima volbracht moet ik zeggen. In korte tijd (1 uur: korte instructie, filmen en monteren) hebben ze allemaal een filmpje kunnen maken. Een paar hiervan op een rijtje.

Meer filmpjes zijn te vinden op het kanaal van Hogeschool Domstad op YouTube.

Misschien dat we in de toekomst (volgend jaar) gaan publiceren op Eurocreator.

Dit was ook direct de laatste les in thema 3. In het volgende thema (organisatie) gaan de studenten zich bezig houden met 1) alles rondom digitale schoolborden 2) netiquette, digitaal pesten en contentfiltering. Als het zover is zal ik daar ook weer over posten.

Afgelopen woensdagavond heb ik een presentatie gegeven op de tweede Wikiwednesdaybijeenkomst. Dit op uitnodiging van Lex Slaghuis van Wikiwise.

Lex had me gevraagd of iets zou kunnen vertellen over wiki’s en emoties. Ik vond het een mooie uitdaging om te kijken of ik vanuit verschillende perspectieven (emotionele) de ervaringen die we hebben opgedaan in de afgelopen drie jaar met WikiKids te delen.
Mensen die me volgen op Slideshare hebben waarschijnlijk de presentatie al voorbij zien komen. Hieronder is ie voor iedereen te zien.

Op de een na laatste slide geef ik aan wat onze ervaringen zijn na drie jaar WikiKids.

  • Samenwerking: stel een gevarieerd team samen
  • Communicatie: communiceer onderling zoveel mogelijk over de werking van de wiki
  • Structuur: laat de structuur organisch tot stand komen
  • Aandacht: pak niet alles tegelijkertijd aan. Leidend is het leerproces van de deelnemers
  • Communicatie en publiciteit: zorg dat zoveel mogelijk mensen je wiki kennen en nodig ze uit
  • Stichting: niet noodzakelijk. Wel als je afhankelijk bent van subsidies
  • Workshop: leer anderen hoe ze moeten werken met je wiki en moedig ze aan.
  • Hou het simpel voor de deelnemers
  • Maak gebruik van bekende middelen (zoals mail, mailinglist)
  • Geef veel vrijheid (structuur ontstaat vanzelf)
  • Hou het doel voor ogen en trek hier genoeg tijd voor uit (WikiKids kent geen deadline).

Ik moet zeggen dat ik het spannend en verfrissend tegelijk vond om voor een (weliswaar klein) publiek te staan dat niet bestond uit leerkrachten maar mensen die beroepshalve met het implementeren van Wiki’s bezig zijn. Het leverde mij ook weer nieuwe inzichten op.

Dit keer heb ik voor de game die ik gemaakt heb met GameKit de plattegrond van de school als uitgangspunt genomen.

De school is nagebouwd in GameKit. Daarbij zijn de verhoudingen in mijn geval enigszins uit het oog verloren. De klaslokalen ten opzichte van de gangen zijn wel een beetje aan de kleine kant. Dit had ik natuurlijk kunnen voorkomen door het eerst nauwkeuriger uit te werken. Dan had ik als volgt te werk moeten gaan:

De eenheid binnen GameKit waarmee je bouwt (in mijn geval) is het element “Vaste grond”.

Die kun je draaien, langer en korter maken. Nu heb ik voor een klas steeds twee keer vaste grond in de breedte en twee keer vaste grond in de lengte genomen. Bij een gemiddeld klaslokaal van 8 bij 8 meter is 1 blok daarmee dus 4 meter. Voor de gang heb ik 1 blok als uitgangspunt genomen. Maar daarmee wordt de gang dus in werkelijkheid direct 4 meter. Voor een gemiddelde school lijkt me dat wat aan de grote kant.

Ik had dus beter de school op een ruitjespapier kunnen weergeven. En dan waarschijnlijk gezien dat de verhouding tussen de gang en de klas anders had gelegen. Meer richting 2,5 tot 3 blokken voor de klassen.

Maar goed. Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat de verhoudingen wel kloppen. In deze game heb ik ook de achtergrond ingekleurd.
Als je dat doet dan zie je een blokstructuur die je in moet kleuren. Dat biedt leuke aanknopingsmogelijkheden voor oppervlakte berekeken.

Het probleem dat ik nu ondervind bij het testen van de game is dat ie niet alles weergeeft. Het laden van de game duurt al een tijdje. En als ie dan geladen is worden niet alle plaatjes weergegeven. Weet niet of er een bepaalde limiet aan zit maar zou ik hier tegen een grens aanlopen?

Misschien als ik de achtergrond weghaal dat het dan wel werkt.

Voortschreidend inzicht: de game laadt nu veel sneller. Dus zonder achtergrond ondervind je minder problemen.

Waar het na het bouwen van de gameomgeving steeds op neer komt, merk ik, is het strategisch inzetten van punten en obstakels. Bij het inrichten van de game ben je dus steeds bezig om beslissingen te maken in de trant van: als ik op deze plekken nu punten neerzet, hoe zorg ik er dan voor dat de speler deze punten kan behalen? En hoe bouw ik tegelijkertijd obstakels in zodat het ook uitdagend wordt voor de speler om de level uit te spelen.

In dit geval heb ik eerst in elk klaslokaal punten neergelegd. Daarna kijk ik hoe ik de speler de punten kan laten bemachtigen. Om in het eerste klaslokaal te komen, moet de speler eerst een band tegen een muur aan laten stuiteren. Hierdoor verdwijnt de muur en krijgt de speler toegang tot de klas en de punten.

Voor mij als bouwer is het nu duidelijk dat de speler de bal tegen de muur aan moet stuiteren. Een speler die deze uitleg niet heeft zal moeten onderzoeken hoe hij bij die punten kan komen. Ik kan nog beslissen om een uitlegtekst toe te voegen, of niet. Dit zou ik ook kunnen beslissen als ik iemand het spel heb laten spelen en diegene komt er helemaal niet uit. Dan zijn tips dus misschien nodig.

Wat ook nog een overweging is, is het feit dat ik wel weet waar de finish is maar dat de speler dat niet weet. De finish zit redelijk arbitrair naast het eerste klaslokaal (tenminste het klaslokaal dat ik als eerste gebouwd heb). Ik zou daarom ook nog een pijl in de goede richting kunnen laten wijzen. Maar ook dit vind ik een beslissing die afhangt van of een speler eruit komt of niet.

Dan ook nog even over waarom ik de school als uitgangspunt heb genomen deze keer. De belangrijkste reden is dat ik denk dat kinderen het leuk vinden om van hun school een gameomgeving te maken. Maar er zijn nog meer redenen. 1) Omdat de school een bekende omgeving is, lijkt het me voor leerlingen ook gemakkelijker om bij het bouwen de juiste verhoudingen in het oog te houden. 2) Per lokaal zou steeds een andere leerling de punten en obstakels kunnen inrichten. Op die manier kun je het samenwerken bevorderen. Ik vermoed trouwens wel dat kinderen met elkaar gaan overleggen over hoe ze dan de obstakels in kunnen bouwen.

Als de game echt klaar is zal ik het ook hier vermelden.

Deze week hebben de eerstejaars studenten van Hogeschool Domstad de laatste bijeenkomst over ICT in de les (thema 3). In deze les verkennen ze de mogelijkheden van de Macbook. De opdracht is om een filmpje te maken in iMovie. In een korte introductievideo leg ik uit wat de bedoeling is.

De video die je ziet is ook met de ingebouwede camera van de Macbook gemaakt en daarna bijgewerkt in iMovie. De geluiden die je hoort en de overgangen die je ziet zitten standaard in iMovie. Heel gemakkelijk dus.

De bedoeling van de les is om studenten te laten ervaren wat er bij komt kijken als je een filmpje met de klas wilt maken (opzetten van een verhaal, samenwerken bij de opnamen en samenwerken bij de montage) en te laten ervaren dat het technisch niet moeilijk is om dit te doen.
In de komende jaren zullen we hier vaker bij stil gaan staan. Hieronder nog de korte presentatie die ik heb gebruikt.

25 maart van 19:00 tot 21:30 is er een Open Avond op Hogeschool Domstad. Met onder andere aandacht voor de Academische Lerarenopleiding Basisonderwijs van Hogeschool Domstad.

Afgelopen dagen eens gekeken of ik op basis van een ander principe een game kan ontwerpen in Gamekit. Na het symmetrische doolhof ben ik gaan kijken of hier varianten op te bedenken zijn. Ik kwam toen uit op historische tegeltjes zoals je die hieronder ziet.

Idee is dat deze genoeg aanknopingspunten geven om een eigen ontwerp te maken. Hieronder mijn ontwerp:

En gebouwd in Gamekit krijg je dan het volgende:


Deze week kreeg ik de volgende mail in mijn inbox:

Beste studenten en medewerkers,

De tsunami op tweede kerstdag 2004 heeft het onderwijs in het Indonesische Atjeh volledig ontwricht. Docenten en studenten van Hogeschool Domstad reizen in mei samen met andere leerkrachten van de KSU af naar het tsunamigebied. Met workshops dragen we bij aan de wederopbouw van het onderwijs. Om deze workshops te sponsoren, vragen we jullie hulp:

Hoe?: Geef je op voor de sponsorloop!
Wanneer?: 16 april 2009 13.45 uur
Waar?: Rondje langs water Leidsekade van brug tot brug (zie kaartj beneden waar dat is)
Voor wie?: Iedereen die het leuk vindt om zijn beste beentje voor te zetten:door mee te rennen of door aan te moedigen
Wat?: Zoveel mogelijk rondjes in 30 minuten lopen (eventueel kruipend ;-)).

Voor ieder rondje haal je geld op d.m.v. mensen die je willen sponsoren.

(…)
Groeten,
Sjoerd en Sonja

Ik ga hier dus aan meedoen. Maar alleen als ik genoeg sponsoren hiervoor kan vinden. Daarom aan jullie de vraag: Wie sponsort mij? Als je me wilt sponsoren, reageer dan en geef aan voor hoeveel je me wilt sponsoren. Ik wil minimaal 10 sponsoren aandragen. Meer is altijd beter, voor minder doe ik het niet (ga ik niet rennen dus).

Van de dag zelf zullen opnames gemaakt worden zodat duidelijk is hoeveel rondjes ik heb gelopen.

Woensdag 18 maart was ik aanwezig bij een (wat ik zou omschrijven als een) formele Teachmeet (of unconference of pecha kucha). In Utrecht had Kennisnet namelijk de bijeenkomst georganiseerd getiteld: Kennis van waarde maken.
In de bijeenkomst werd in maximaal 5 – 10 – 15 minuten onderzoek gepresenteerd. Afgerond onderzoek en lopend onderzoek. In sneltreinvaart kwamen de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod. Waarvoor mijn complimenten aan Kennisnet.

Ik zal geen stap voor stap verslag geven aangezien er zoveel uiteenlopende onderzoeken voorbij zijn gekomen. Een aantal punten licht ik er uit.

De middag werd geopend door Alfons ten Brummelhuis, hoof onderzoek bij Kennisnet. Hij definieerde drie vormen van onderzoek: onderzoek dat zich richt op existentie, perceptie en evidentie. Ik vond dit een aardig driedeling als het gaat om typering van onderzoek. Zelf denk ik dat het meest waardevol voor leerkrachten in de praktijk het onderzoek naar evidentie is.

19-03-2009

Daarna nam Van Wieringen van de onderwijsraad het woord. Hij ging verder in op het begrip kennis. Hij gaf aan dat je het kunt hebben over bruikbare kennis en daarbij drie aspecten kunt onderscheiden: kennis is gestapeld, kennis moet door het forum (de groep die het gaat gebruiken en die er mee te maken heeft) goedgekeurd worden (en bediscussieerd) en er moet sprake zijn van ontvangstbereidheid (het moet gebruikt worden).

19-03-2009

Een nieuwe term in dit geheel voor mij was valorisatie: kennis moet beschikbaar worden gesteld. Dit kende ik al wel onder de term disseminatie.

Na de gezamenlijke inleiding werd de groep opgesplitst in een deel voor PO en een deel voor VO. Zelf was ik aanwezig bij het PO. Daar waren de onderzoeken vooral gericht op het jonge kind en speciaal onderwijs. Wel bijzonder vond ik omdat daar naar mijn idee nog weinig over bekend is. Wel kwamen een aantal onderzoeken langs die ik al kende. Bijvoorbeeld Levende boeken waar ik studenten onlangs in het kader van ICT in de onderbouw nog les in heb gegeven. Nog een cijfer uit de presentatie: leerlingen met taalachterstand leren per jaar 600 woorden meer door het gebruik van Levende Boeken.

Wat ik interessant vond bij de presentatie van het speciaal onderwijs waren de punten die werden genoemd als het ging om de meerwaarde van ICT in het speciaal onderwijs:

  • Compenseert de beperking
  • Mogelijk om in eigen tempo te werken
  • ICT is een geduldige leerkracht
  • Het is motiverend om te doen
  • Kinderen hebben succeservaringen
  • Het vergroot de leefwereld van de leerlingen
  • Het geeft ook ontspanning
  • Bevorderd praktische zelfredzaamheid
  • Vergroot zelfwaardering van kinderen
  • Vergroot vaardigheden van leerlingen
  • Er kan rekening gehouden worden met verschillen tussen leerlingen.

Een term die ik hier voor het eerst hoorde was de eenknopssoftware. Software dus die met 1 knop bediend kan worden. Je kunt hierbij denken aan PowerPointPresentaties die leerlingen kunnen bedienen.

Wat ik nog meer genoteerd heb:

  • Je kunt inspelen op de cognitieve niveaus (mogelijkheid om maatwerk te bieden)
  • Variatie in werkvormen
  • Meer tijd voor individuele begeleiding
  • Kunt kennis beter overdragen

Ik heb weinig ervaring met ICT in het speciaal onderwijs en moet zeggen dat ik het daarom interessant vond om daar anderen over te horen praten.

Na de pauze volgde een gezamenlijke sessie. Hierin duurden de presentaties van het lopend onderzoek maar steeds 5 minuten. Was prima om dit zo te doen. Na afloop werd hierover gediscussieerd.

Het eerste onderzoek vond ik erg interessant moet ik zeggen. Het werd gepresenteerd door C.J.J. Gorissen van de Open Universiteit en had als titel: “ Effecten van didactische structurering multimediale middelen” . Het middel waar naar gekeken werd, was Teleblik. De vraag was hierbij als je dit inzet hoe gestructureerd je dit eigenlijk moet doen. Het is niet een middel met een duidelijk begin en eind. Hoe vrij laat je leerlingen en hoeveel stuur je? In theoretische termen: hoe verhoud de self determination theory zich met de cognitive load theory. En hoe vind je hier een goed balans in?

De term cognitive scaffolding past hier ook bij. Een term die eigenlijk aangeeft dat je leerlingen kunt/moet ondersteunen bij het werken op internet.

Interessant omdat je het middel Teleblik naar mijn idee kunt vervangen door anderen middelen. En je met de uitkomsten van dit onderzoek, leerkrachten handvatten geeft hoe ze ongevormde ICT-materialen kunnen inzetten.

In deze sessie was er weer een term die helemaal nieuw was, namelijk: reactieve supervisie.

Een ander onderzoek ging in op de mogelijkheden van de Outlinetool in WORD. Of in het Nederlands de Weergave Overzicht. Hierbij werd aangegeven dat dit een onbekende mogelijkheid van WORD (en andere tekstverwerkingsprogramma’s) was met veel gebruiksmogelijkheden. Voor mij klopte dit wel aangezien ik volgens mij nog nooit hier mee gewerkt heb.

In de discussie achteraf gaf Fons van Wieringen 6 punten om over te discussiëren: 1)moet Kennisnet alle soorten onderzoeken financiëren, 2)moet het onderzoek zich richten op aantal concepten uit het Vier in Balans model, 3)hoe ziet de kennisgemeenschap (de onderzoekers die zich bezig houden met ICT en onderwijs) hun eigen rol (informeren ze anderen alleen of moeten ze onderzoek ook programmeren), 4)welke rollen kan de kennisgemeenschap naar buiten toe uitdragen (kennisaanbieder, kennisgebruiker en (virtuele) kenniscirculator), 5) zijn leerkrachten al voldoende kenniswerker en 6)moet er een sterrensysteem komen van het verschillende onderzoek.

19-03-2009