Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in juni, 2009

Dit jaar organiseert WikiKids (www.wikikids.nl) weer een wedstrijd waar iedereen, die het afgelopen jaar op de basisschool heeft gezeten, aan mee kan doen. Deze keer is het een SuperSchrijfWedstrijd. De wedstrijd loopt van 15 juni tot en met 16 oktober 2009. Er zijn mooie prijzen te winnen voor de drie beste artikelen.

WikiKids is de Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen van de basisschool en bestaat nu al weer 3 jaar. In die tijd zijn er meer dan 5000 artikelen geschreven en meer dan 5000 afbeeldingen in de Beeldbank komen te staan.
Op WikiKids vinden leerlingen van de basisschool informatie voor hun spreekbeurt en werkstuk. Ze kunnen zelf ook meeschrijven aan de encyclopedie.

De SuperSchrijfWedstrijd is alweer de derde wedstrijd die WikiKids organiseert. In 2007 en 2008 stond de wedstrijd in het teken van fotografie. In 2009 gaat het om schrijven: iedereen mag in de pen klimmen en zijn meesterwerk op WikiKids zetten.

Meedoen is niet alleen erg leuk, het is ook leerzaam en is daarom een goede activiteit voor in de klas. Leerlingen kunnen individueel, als groepje of als hele klas een artikel schrijven. Bij het schrijven van een artikel leren kinderen hoe ze kunnen samenwerken, een zakelijke tekst schrijven en ze leren natuurlijk ook veel over het onderwerp (zaakvakkenonderwijs).
Schrijven voor WikiKids bevordert bovendien de mediawijsheid van leerlingen: ze leren wat auteursrecht is (niet zomaar teksten en plaatsen van anderen gebruiken) en wat het betekent om voor internet iets te schrijven. Handleidingen en lessuggesties op WikiKids helpen daarbij.

De eerste prijs van de Superschrijfwedstrijd is een videocamera die met één hand te bedienen is. De tweede prijs is een digitale microscoop en de derde prijs een digitale fotocamera.

Meer informatie over de SuperSchrijfWedstrijd 2009 is te vinden op www.wikikids.nl.

Een tijdje geleden heb ik met een student van Hogeschool Domstad gesproken over de manier waarop we op Hogeschool Domstad aandacht besteedden aan ICT. Zij was nog niet blij met de manier waarop we dat deden. Ze vond dat we eigenlijk te weinig aandacht besteden aan de ontwikkeling van kinderen online. In dat eerste gesprek heb ik aangegeven dat we wel aandacht besteden aan bijvoorbeeld netiquette. Maar nu denk ik ook dat ze voor een deel gelijk heeft. Wat we nog te weinig doen is aandacht besteden aan de pedagogische kant van de moderne media. Welke invloed heeft internet op de ontwikkeling van kinderen? Ik denk dat we naast aandacht voor de mogelijkheden van ICT voor het leren ook moeten kijken welke invloed ICT heeft op de lerende. In dit kader zou ik daarom naast mediapedagogiek (waarover een master wordt gegeven in Zwolle) moeten spreken over mediadidactiek. Dit laatste deden we eigenlijk al (educatief gebruik van ICT in het onderwijs) en het eerste zullen we nog meer aandacht moeten geven.
De student stuurde me nog een verslag waarin ze onder andere verwees naar onderstaand filmpje. Over de manier waarop online herdacht wordt maar ook gepest wordt. Wordt vervolgd.



Tweedejaars student van Hogeschool Domstad, Robin Agterberg, heeft met zijn groep 3 een leuk prentenboek gemaakt voor de kleuters. Hieronder het resultaat. Erg leuk moet ik zeggen.



Gisteren heb ik meegedaan aan een videoconference in het kader van het 750-jarig bestaan van Amersfoort. Hoe zit dat precies?
Amersfoort bestaat dit jaar 750 jaar. Het hele jaar zijn er allerlei festiviteiten. Van 4 tot en met 14 juni viert Amersfoort uitbundig feest met een heus mirakel en de Parade. In dat kader worden ook allerlei activiteiten georganiseerd. Onder andere een uitwisseling tussen New York en Amersfoort. Uitgereid kun je hierover op de bijbehorende website Anytime lezen. Onderdeel van ANYtime is het onderwijs. Op de website staat hierover te lezen:

Van alle Nederlanders was 90% blij met de verkiezing van Obama tot president. ‘Change’ is het sleutelwoord dat we elke dag in de krant lezen en in de journaals zien. Maar zijn onze Any-partners in New York ook zo blij en verwachtingsvol? En by the way: merken ze in het onderwijs ook al iets van ‘change’?

Leraren uit het basisonderwijs en studenten van de pedagogische academie gaan in gesprek met hun collega’s in Brooklyn. Over ‘change’ daar, maar ook over ‘change’ in het Nederlandse onderwijs…

In dit kader heb ik een bijdrage geleverd vanuit de lerarenopleiding. Ik heb gesproken over Creativiteit. Een noodzakelijke voorwaarde voor verandering. Ik heb hierbij gebruik gemaakt van het werk van studenten zoals dat in de profielminor Kunst en Cultuur op Hogeschool Domstad is gemaakt. Deze bijdrage was, samen met de bijdrage van Jos Houtveen van basisschool De Tafelronde uit Amersfoort, start voor een discussie die we voerden met de aanwezigen in Nederland. Via skype kwam het verhaal ook aan in New York (Brooklyn College) waar ze ook verder gingen met het debat.

Voor het debat hadden we ook een aantal stellingen geformuleerd:

Onderwijsdebat YES WE CAN Donderdag 11 Juni 2009 Onderwijsdebat YES WE CAN Donderdag 11 Juni 2009 gerarddummer Stellingen die gebruikt zijn tijdens onderwijsdebat van ANYtime in het kader van Amersfoort750.

Om alles technisch te regelen was behoorlijk wat uit de kast gehaald moet ik zeggen. Een skypeverbinding met New York was aangemaakt. Deze werd getoond over de beamer. Tegelijkertijd konden eigen presentaties over televisiemonitoren getoond worden. Op die manier kon ik mijn eigen presentatie laten zien aan New York. Onder andere het filmpje dat ik van de studenten heb gemaakt.

Hieronder kun je de voorbereidingen zien die in New York zijn getroffen voor het Debat.

Tenslotte een indruk van de bijeenkomst in Nederland met foto’s.

Een tijdje geleden ben ik geïnterviewd en op de foto gezet voor een artikel in het blad de inDruk van Kennisnet. Gisteren kreeg ik het blad al binnen. De pagina met het artikel heb ik hieronder neergezet. De rest van het blad kun je hier (binnenkort) vinden.

indrukkennisnet indrukkennisnet gerarddummer Artikel in de InDruk van Kennisnet over ICT in de onderbouw op Hogeschool Domstad.

Vorige week is de profielminor Kunst en Cultuur afgesloten met een tentoonstelling en een spetterend trommeloptreden van de studenten.

En hieronder nog een impressie van de kunstwerken waarin de studenten hun ontwikkeling laten zien binnen deze minor.

De studenten hebben trouwens ook het certificaat ICC-er gekregen.

Een van de projecten die ik tegenkwam bij het nakijken van het werk van studenten was een project over het maken van kaas. Wat ik hier zo mooi aan vond was de manier waarop de student haar verslag heeft vormgegeven. Het proces van kaasmaken heeft ze bijvoorbeeld helemaal in beelden vastgelegd. Een mooie manier om het aan te pakken.

Vandaag heb ik voor het eerst gestemd met een rood potlood op een papieren blaadje. Dit omdat het oude systeem niet betrouwbaar zou zijn. Maar dit nieuwe systeem vertrouw ik ook niet helemaal hoor. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als het puntje van de potlood stomp is? En hoeveel vergissingen zullen er gemaakt worden met de kliko waar ik mijn stembiljet in moest gooien? Staat die niet straks langs de kant van de straat? En wie zegt me dat de mensen van het stembureau zelf niet op een middelbare school hebben gezeten waar het rekenonderwijs onder de maat was en ze verkeerd op zullen tellen? Brr. Geef mij dat oude systeem maar. Vond ik veel betrouwbaarder.


04-06-2009

Deze weken werk aan het nakijken van studenten. Soms kom ik iets tegen dat ik nog niet kende. Vind ik erg leuk moet ik zeggen. Zo ook de weblog van het Clusius College. Ben er nog niet achter wie hier precies achter zit (of zou het Marten van Harten zijn). Maar kwam al wel (via mijn student) achter een leuke opdracht met Google Maps waarin Alkmaar verder wordt ontdekt.



Webwandeling Alkmaar weergeven op een grotere kaart

Maar eens in de gaten houden.

Hèhè, het heeft even geduurd maar ook ik hem mijn Poken. Voor mijn verjaardag gekregen van mijn collega’s op Hogeschool Domstad. Waarvoor mijn hartelijke dank.

03-06-2009

Poken maar, zou ik zeggen. En hopen dat de hype nog niet voorbij is:-)