Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in juni, 2010

De afgelopen maanden hebben kenniskringleden van het lectoraat Kantelende Kennis en de Academische basisschool, samen met docenten studenten en lectoren hard gewerkt aan het maken van de onderzoeksbrochure “De onderzoekslijn in het curriculum, onderzoek met Hogeschool Domstad“.

in de onderzoeksbrochure gaan de lectoren Jos Castelijns en Ton Bruining in op de waarde van onderzoek voor goed onderwijs. We zetten het landelijkbeleidskader rondom onderzoek uiteen en geven aan hoe het Domstadbeleid hierin past. In de brochure geven we ook een korte omschrijving van de beide lectoren en op welke manier zij bijdragen aan de ontwikkeling van ons curriculum.
Per fase beschrijven we op welke manier we onderzoek doen. In de eerste twee fasen zijn studenten vooral bezig met het leren gebruiken ondrzoeksinstrumenten. In fase 3 en 4 doorlopen de studenten de onderzoekscyclus collectief praktijkonderzoek zoals we die binnen het lectoraat Kantelende Kennis hebben geformuleerd. De beschrijving van het onderzoek wisselen we af met onderzoeksverhalen van studenten die onderzoek hebben gedaan. Dit geeft een mooi beeld hoe studenten onderzoek in de praktijk uitvoeren.
We beschrijven ook de relatie met het werkveld. Door het doen van onderzoek verandert die. Doordat we inmiddels veel ervaring hebben opgedaan met academische basisscholen hebben we ook een beter beeld van hoe onderzoek binnen deze context kan plaatsvinden.
We sluiten de brochure af met aanbevingen voor de toekomst.

Zelf zijn we erg blij met de brochure omdat die goed in kaart brengt waar we nu mee bezig zijn.

Sanne Kuyt (van oa Mediagenius) heeft al een paar keer (hier en hier) bericht over het fenomeen lipdub en heeft nu zelf ook met zijn school een lipdub opgenomen.

Volgens mij is het tijd voor een nieuwe wedstrijdvorm voor Kennisnet: de lipdubvideo. Dit lijkt me zoveel creativiteit stimuleren op basisscholen dat het mij alleen maar goed lijkt. Dus Kennisnet, kom op en organiseer het!

Een van onze bestuursleden kwam onlangs deze site tegen Kids Wiki. Lijkt me inbreuk op beeldmerk van WikiKids. Heeft iemand hier ervaring mee?

Dat is de titel van de column die ik heb mogen schrijven voor Surfspace deze maand. Als je wilt weten waarom die 5 of 6 jaar moet duren volgens mij, moet je dus naar de surfspace-site toe. Ook als je het er zeker niet mee eens bent, moet je de column maar lezen. Ben benieuwd of je alternatieven kunt bedenken.

De WikiKidsAtlas is vernieuwd. De WikiKidsAtlas is een onderdeel van WikiKids en nu aangepast zodat er nog meer informatie is te vinden. Je vindt er een overzicht van portalen over werelddelen, landen en plaatsen. Ook vind je informatie over het opzetten van een project en hoe je handen en voeten kunt geven aan omgevingsonderwijs.
Tips voor uitbreiding van het portaal zijn natuurlijk altijd van harte welkom.

In maart en april van dit jaar hield WikiKids een foto- en filmwedstrijd om spreekwoorden en gezegdes te verbeelden. En nu is de uitslag van deze wedstrijd bekend. De winnaars krijgen mooie prijzen opgestuurd. Lees er meer over op WikiKids.

Eerste prijs Fotowedstrijd

Appeltje eitje

Eerste prijs videowedstrijd



De afgelopen weken zijn er twee nieuwe portalen op WikiKids bijgekomen. Eentje over Azië en een over financiële districten. De portalen zijn te vinden onder het hoofdportaal Atlas. De portalen zijn voor het grootste gedeelte opgezet door gebruiker Dilano.

Op het portaal Azië vind je artikelen over de landen en hoofdsteden, de verschillende regio’s, miljoenensteden, woestijnen en bergen, plaatjes van traditionele klederdracht, bekende trekpleisters (zoals Angkor Wat) en plaatjes van de landenvlaggen.

Op het portaal financiële districten vind je per continent een overzicht van de belangrijkste financiële districten. Over Europa vind je er bijvoorbeeld een artikel over de Zuidas en Canary Wharf.

In totaal zijn er nu meer dan 9000 artikelen op WikiKids. Sommige erg uitgebreid en anderen nog niets meer dan aanzetjes. Leuk om te zien dat WikiKids nog steeds groeit!

Afgelopen zondag heb ik Haarlem mijn eerste 10 kilometer uitgelopen. Met zo’n 1700 anderen startten we op de IJsbaan in Bloemendaal en renden we in enigszins broeierig weer door de omgeving. Naast het feit dat ik het erg leuk vond om te doen, vind ik het ook erg leuk om te zien hoe binnen zo’n loop ICT een rol speelt. Zo kon ik via de site van Aktiefoto.nl mijzelf terugzien (had startnummer 335 voor degenen die echt nieuwsgierig zijn). Zag ik me via de site Racetimer.eu mezelf finishen (startnummer 335 dus). Met een netto(?)tijd van 45:16 vond ik dat ik het aardig gedaan had voor een eerste keer. Zeker gezien het feit dat ik nog nooit een 10 kilometer heb gelopen.

Tot slot nog de route zoals die door de organisatie aan www.afstandsmeten.nl is toegevoegd.

Vandaag mocht in Heerhugowaard voor de Kennisambassadeurs een presentatie houden over het onderwerp Taal en ICT. Een breed onderwerp dat ik vanuit de kerndoelen ben ingestoken. De presentatie heb ik gegoten in een Prezi. Voor mij ook weer een mogelijkheid om te kijken wat de mogelijkheden zijn van dit programma. In de prezi hieronder zie je het resultaat.

In de presentatie heb ik het gehad over beginnende geletterdheid en ICT, de mogelijkheden om leerlingen media te laten lezen, te presenteren en te publiceren.
Veel van de onderwerpen die hierbij aan bod komen hebben linken met mediawijsheid. Mediawijsheid is daarmee voor mij een uitbreiding van de doelen waar je bij Nederlands al aan werkte. Namelijk leerlingen leren om de boodschap van een tekst te doorgronden en in staat stellen zelf teksten te produceren. En waar teksten staat kun je nu natuurlijk media lezen.
Elk onderwerp leent zich er natuurlijk voor om weer uitgebreid uit te diepen. Zo hebben we kort stil gestaan bij de mogelijkheden van WikiKids in het kader van Nederlands en mediawijsheid.

Prezi is een prettig programma om in te presenteren. Het is een aardige afwisseling met andere presentatieprogramma’s. Prezi kent (een mens wil toch steeds meer) ook wel zijn beperkingen: een presenter gebruiken bijvoorbeeld zodat je (bij gebrek aan een digibord) niet steeds naast de computer hoeft te zitten, gaat niet (tenminste niet met het model dat ik had). Van afbeeldingen kun je nog geen links maken. Op mijn iMac (waarop ik de presentatie heb gemaakt) moet ik de browser Safari gebruiken. Mac en Firefox schijnt geen gezegende combinatie te zijn voor Prezi. Gemakkelijk (slepend) meerdere objecten tegelijkertijd selecteren kan niet.