Gerard Dummer

Alles over Onderwijs en ICT.

Browsing Posts published in januari, 2007

Op de BETT-reis van ABZHW van dit jaar hebben Harry Spoelstra en ik een presentatie gehouden over het werken met WikiKids. Een van de slides die we lieten zien was getiteld: Is WikiKids ook gevaarlijk? Dit was natuurlijk een wat provocerende titel, maar wel eentje met een serieuze ondertoon.
De volgende punten staan op de slide:

  • Verkeerde informatie
  • Kopiëren en plakken van teksten
  • Gebruik van auteursrechtelijke afbeeldingen
  • Aanmaken van vreemde pagina’s
  • Online pesten

Ik vind het belangrijk duidelijk te maken dat je als je als leerkracht met leerlingen op WikiKids gaat werken je het over de bovenstaande punten hebt. Het gaat hier vooral om bewustwording van het eigen handelen. Zo je wilt: mediawijsheid. Een korte toelichting op de verschillende punten.

Verkeerde informatie
De vraag die ik regelmatig krijg is: hoe weten we of de informatie op WikiKids betrouwbaar is of niet? Iedereen kan er iets opzetten. Mijn standaard antwoord is: Dat klopt. Dat weet je ook niet. Maar we werken op dezelfde manier als Wikipedia. Ook daar kan iedereen er zomaar iets opzetten. En hoe weet je of die informatie betrouwbaar is?
En dat is natuurlijk niet het complete antwoord. Want dit geldt ook voor het raadplegen van andere websites, tijdschriften of boeken. Hoe weet je zeker dat de informatie betrouwbaar is? Een antwoord baseren op één bron is niet heel verstandig. Dat geldt dus ook voor WikiKids. Bewustwording over het gebruik van bronnen is dus noodzakelijk.

Kopiëren en plakken van teksten
WikiKids is een encyclopedie waarop geen teksten mogen komen te staan die klakkeloos gekopieerd zijn vanaf een andere site zonder toestemming van de eigenaars. Deze teksten worden verwijderd.
Het publiceren van teksten op internet is de grote kracht van WikiKids. Zo makkelijk was het bijna nog nooit. Dit betekent ook dat leerlingen hiervóór nog nooit hebben hoeven nadenken over het gebruik van andermans teksten. Tenminste nog nooit zo bewust. Natuurlijk zal een leerkracht aangeven dat een werkstuk in eigen woorden moet worden weergegeven. Maar de consequenties zijn, denk ik, op WikiKids ingrijpender dan in de klas.
Bewustwording over het gebruik van andermans teksten is daarom belangrijk.

Gebruik van auteursrechtelijke afbeeldingen
Hiervoor geldt hetzelfde als voor de teksten. Een afbeelding overnemen zonder dat hiervoor toestemming is gevraagd, kan niet.

Aanmaken vreemde pagina’s
Oftwel: vandalisme. Het moedwillig bekladden van WikiKids is natuurlijk ook niet toegestaan. Vandalisme kan verschillende vormen aannemen: het veranderen van teksten/artikelen, het plaatsen van onzinteksten/ artikelen, seksueel getinte tekstsen/ artikelen, beledigende teksten/ artikelen.
Het aanmaken van dit soort teksten/ artikelen zorgt ervoor dat de bruikbaarheid van WikiKids verminderd. Het klinkt misschien wat overdreven maar gezamenlijk zorg dragen voor een schone wereld ehh…wiki is belangrijk. Je krijgt de mogelijkheid (en daarmee de verantwoordelijkheid) om een bijdrage te leveren aan WikiKids. Gebruik die dan ook verstandig. Bewustwording dat WikiKids een gezamenlijk project is, is dan ook belangrijk.

Online pesten
Gelukkig hebben we dit nog niet meegemaakt op WikiKids en ik hoop dat dit ook nooit zal gebeuren. Onder online pesten versta ik het bekladden van elkaars artikelen of gebruikerspagina.

Aandacht besteden
Op welke manieren besteden we aandacht aan de bovenstaande punten? Verkeerde informatie. Op WikiKids kun je de webquest factchecker doen. Hierin leer je hoe je informatie moet beoordelen. Kopiëren en plakken van teksten. We kunnen zien of een tekst geknipt en geplakt is als we een google-search uitvoeren met een deel van de tekst die op WikiKids is geplaatst. Komt de tekst volledig overeen met een andere webtekst dan kan de tekst worden verwijderd. Gebruik van auteursrechtelijke afbeeldingen. Sinds een tijdje hebben we een sjabloon voor afbeeldingen waarop je moet invullen waar je de afbeelding vandaan hebt. Dit werkt nog niet perfect moet ik zeggen. De laatste tijd zijn veel afbeeldingen geüpload waarvan we sterk vermoeden dat er auteursrechten opzetten; het sjabloon is hierbij niet ingevuld. We zoeken nog naar een goede manier om hier mee om te gaan: moeten we de afbeeldingen direct verwijderen? Of brengen we degene op de hoogte als we vermoeden dat er auteursrechten op de afbeelding zitten. Vreemde pagina’s. Deze worden onmiddellijk verwijderd. Degene die de vreemde pagina’s heeft aangemaakt, wordt voor korte of langere tijd geblokkeerd. Online pesten. Dit is gelukkig nog nooit voorgekomen. We hebben hiervoor de Alarmknop (deze is al wel gebruikt voor het aanmaken van vreemde pagina´s). Degene die dit gedrag vertoond wordt direct voor korte of langere tijd geblokkeerd.

Het is gemakkelijk om met WikiKids te beginnen. Je kunt, omdat het weinig technische ICT-vaardigheden vergt, vooral de nadruk leggen op de inhoud. Een leerling zomaar op WikiKids laten werken zonder begeleiding, lijkt me niet verstandig. Bewustwording over wat het betekent om te werken met een wiki is belangrijk. Een klassikaal gesprek hierover zou heel verstandig zijn. Wat mag je wel doen op WikiKids en wat niet? Mediawijsheid. Simpel, maar wel belangrijk.

Zoals ik al in een vorig bericht schreef waren er elke dag kids aanwezig op de NOT om WikiKids te promoten. Maar een groep die we nog niet onder de aandacht hebben gebracht zijn de ouders die de kids begeleid hebben naar en tijdens de NOT. Naast de kidsmanager Tineke, was het ook erg goed om de ouders er bij te hebben.

In dit bericht even speciaal aandacht voor Leo Verschuuren die een prachtig filmpje heeft gemaakt van de Kids in actie op de NOT. Hij heeft een deel van de podcast van Kennisnet ICT op school gecombineerd met het materiaal dat hijzelf en de kids hebben geschoten. Hij heeft het filmpje op YouTube gezet zodat iedereen het kan bekijken. Leo, bedankt.

“Kent u WikiKids al? Nee? WikiKids is dé internet-encyclopedie voor en door kinderen van de basisschool.” De afgelopen dagen hebben wij dit zinnetje volgens mij een paar duizend keer uitgesproken naar de bezoekers van de NOT. En bijna iedereen die wij spraken over WikiKids was enthousiast. De posters vlogen weg.
De hele week waren we aanwezig. En wij dat zijn de leden van de projectgroep: Leen Faas, Harm Hofstede, Ronald de Moor, Harry Spoelstra en ondergetekende. De hele week zijn we ook ondersteund door de kids die met WikiKids aan het werk waren en mensen aanspraken over WikiKids. Ze hebben de leerkrachten echt enthousiast kunnen maken. Ze hebben het echt prima gedaan.

We hadden ook een mooie plek op de stand van Kennisnet ICT op school. Daar waren we natuurlijk ook heel blij mee. Ook zij hebben bijgedragen aan het succes van ons op de NOT.

Nu is het natuurlijk de vraag hoeveel leerkrachten er in de klas mee aan de slag gaan. Dit zullen we de komende tijd merken. WikiKids is er klaar voor: er is een onderwijsportaal met handleidingen, uitleg en lessen.

Ter afwisseling was er voor de kids ook nog het een en ander georganiseerd. Zo is er een podcast gemaakt waar kids bezoekers van de beurs geïnterviewd hebben.

Een ander groepje maakte een eigen strip.

Meer verslagen zijn hier te vinden.

Nog meer foto’s op de website van de Dubbelburg, gemaakt door Harry Spoelstra: link 1 en link 2.

Een van de opdrachten die onze studenten krijgen in het kader van ICT is om een beschrijving te maken van een wereldoriënterend project in 2020. De uitdaging daarbij is om over de huidige onderwijsontwikkelingen en ICT-ontwikkelingen na te denken. 2020 hebben we als uitgangspunt geomen omdat dit de verbeelding prikkelt: geen last meer van hardwareproblemen, computertekorten en dergelijke.
Verder daag ik de studenten altijd uit door te zeggen: Als je denkt dat het niet mogelijk is, dan heb je pas het begin te pakken van wat allemaal mogelijk is.
Studenten schrijven een korte theoretische onderbouwing en werken de rest uit in een presentatie. Die presentatie kan verschillende vormen aannemen: een verhaal, een toneelstuk, een folder, een reportage. Ik vind het altijd erg leuk om te zien welke uitspattingen ze nu weer bedacht hebben. Wat betreft educatief ontwerp probeer ik altijd te zoeken naar de balans tussen richtlijnen en eigen inbreng. Des te beter deze afstemming des te mooier worden de resultaten.

Afgelopen week kreeg ik een uitwerking binnen van de opdracht. Deze keer in de vorm van een website. Ik vond het erg mooi. Vooral de creativiteit kan ik erg waarderen. De website opent met een filmpje.

De theorie hebben ze hier neergezet. De praktijkuitwerking hier.
Ze zijn trouwens, Martine Kraaikamp en Elena Pieneman.

Komende week is de NOT (van dinsdag 23 januari tot en met zaterdag 27 januari 2007). En wij, de projectgroep van WikiKids, zijn er ook. We staan op de stand van Kennisnet ICT op school. En wij niet alleen. Bijna elke dag zijn er ook kids aanwezig die laten zien hoe WikiKids werkt. Zelf ben ik woensdagmiddag, donderdagmiddag, vrijdag en zaterdag aanwezig.
We zijn natuurlijk erg trots dat we WikiKids mogen promoten op de stand van Kennisnet ICT op school.
De NOT is hèt moment dat WikiKids officieel van start gaat. Na bijna een jaar werken (op 29 januari bestaan we 1 jaar) is er al heel veel gebeurd:

  • we hebben ruim 700 artikelen;
  • we hebben ruim 800 aangemelde gebruikers;
  • we hebben een prachtige lay-out;
  • een mooi Onderwijsportaal en Moderatorenportaal;
  • een harde kern moderatoren die heel veel werk verzet.

Op de NOT hopen we nog meer mensen te kunnen vertellen over WikiKids. Leerkrachten die met hun leerlingen aan het werk willen op WikiKids, toekomstige moderatoren om alles in goede banen te leiden.

Het leuke van WikiKids is dat ik nog helemaal niet kan overzien wat er nog allemaal meer mogelijk zou zijn. Hopelijk ontmoeten we op de NOT ook mensen die ons kunnen insprireren.

Hopelijk tot ziens op de NOT.

Mijn collega’s van ICT-Diensten zorgen altijd dat de zaakjes goed geregeld zijn bij ons op de hogeschool. Ik ben dan ook erg blij met ze. Maar… Nee, dus. Geen gemaar. Ze hebben het al druk genoeg. Soms voel ik wel een beetje met hen mee.

Er is een nieuwe infowijzer gemaakt door ICT op school. Deze keer gaat het over Google Earth. In de infowijzer behandelen ze de vragen: wat is een virtuele wereldbol, hoe je Google Earth in kunt zetten in onderwijs, de earthquest (waarvan ik er zelf een aantal heb gemaakt: te vinden op werkenmetgoogleearth.nl), de eisen die GE stelt aan je computer, hoe je GE kunt gebruiken en waar je nog meer informatie kunt vinden op GE. Er worden ook een aantal blogs genoemd. Een blog die zijdelings met Google Earth te maken heeft (zich meer richt op 3D werelden) ontbreekt en is Digitally Disturbed Environments. Vind ik zelf ook een aanraden. Hier vind je bijvoorbeeld gave panoramafoto’s in Google Earth. Deze bijvoorbeeld. Tenslotte gaat de informatiewijzer nog in op andere virtuele wereldbollen en handleidingen die je kunt gebruik voor GE. Zucht, wil nog steeds mijn eigen website werkenmetgoogleearth updaten maar ben er nog niet aan toegekomen.

Het bedrijf Futurelab houd ik nu al een tijdje in de gaten. Het komt altijd met verfrissende ideeën. Ik vraag me wel af of ze altijd bruikbaar zijn. Orgineel zijn ze in ieder geval wel. Een paar jaar geleden zag ik bij hen het savanne-spel. Zelf schrijven ze hierover:

“Savannah is a strategy-based adventure game where a virtual space is mapped directly onto a real space. Children ‘play’ at being lions in a savannah, navigating the augmented environments with a mobile handheld device. By using aspects of game play, Savannah challenges children to explore and survive in the augmented space. To do this they must successfully adopt strategies used by lions.”

Een video kun je hier bekijken.

Dit jaar heb ik op de BETT ook een bezoek gebracht aan de stand van Futurelab. En waar komen ze dit jaar mee? Met een programeerbare fontijn. Zelf omschrijven ze het als volgt:

“Fountaineers is engaging pupils and staff in a primary school as co-designers of an interactive and programmable water fountain. As people pass by, the intelligent fountain will respond to their behaviour in different ways using programs created by pupils. In both its design and use, the fountain will enable children and adults to engage with and learn from their environment; learn between lessons and across spaces; and take part in a range of collaborative learning experiences. “

Beetje raar, maar wel leuk. Jammergenoeg hebben ze hier nog geen filmpje van op hun website staan.

Even een berichtje tussendoor van de BETT van vorig jaar. Ik zag dat ICT op school dit jaar een interview heeft gehouden met de mensen van LEGO. Heel leuk. Vorig jaar had ik hier ook een interview mee. Misschien ook nog even leuk om te horen. De onderstaande podcast is wel zo’n half uur lang en er komen nog meer onderwerpen aan bod.

Je komt vooral alles te weten over de First Lego League.

Zelf heb ik mijn BETT-foto’s op flickr gezet. Ik heb getagged met BETT2007. Anderen hebben dit ook gedaan. Maar volgens mij is er geen gezamenlijke tag afgesproken of voorgesteld door de organisatie. Met een beetje zoeken in flickr (bett en data gecombineerd) kom ik tot 237 foto’s. Als ik zoek op BETT2007 kom ik bijna alleen mijn eigen foto’s tegen. En BETT 2007 levert meer hits weer op.

Mijn slideshow is hier te vinden.

bett2007_donderdag_001

Op YouTube levert de zoekactie BETT 2007 zes filmpjes op waarvan er twee echt over de BETT gaan. De rest heeft er weinig mee te maken.