Vandaag heb ik me opgegeven voor het evenement ” Gluren bij de buren“. Een mooi concept waarin bij de mensen thuis voorstellingen worden gehouden. Mijn appartement is niet zo heel groot maar een kleinschalig optreden lijkt me wel gezellig. Ik ben benieuwd of ik hiervoor ook word uitgekozen en wie er dan bij mij komen optreden. Wordt vervolgd.
Deze week gaan we verder met de tweedejaars in thema 5 over het signaleren en analyseren van verschillen bij leerlingen. Vorige week zijn we ingegaan op de verschillen die je ziet tussen de verschillende generaties. Deze keer kijken we hoe je verschillen op school kunt managen. We kiezen hierbij voor het leerlingvolgsysteem en kinderportfolio. Wat we de studenten hierbij willen meegeven is dat de keuze die je maakt mede afhangt van je visie op onderwijs.
De basis van deze presentatie is gemaakr door mijn collega Jan Bulsink. Aan de inleiding heb ik nog flink zitten sleutelen om het onderwerp bij studenten voor het voetlicht te brengen. De afbeeldingen die ik nu gebruikt hebben komen uit de publicatie De school op de schop.
Vorige week hebben we de vierdejaars studenten het een en ander verteld over mediawijsheid. Uitgangspunt hierbij was de presentatie die ik heb gemaakt over mediawijsheid. Nog lang niet alle aspecten van mediawijsheid kwamen hierbij aan de orde maar ze hebben (denk ik) wel een aardig beeld gekregen van wat mediawijsheid inhoudt. In eerste instantie heb ik me vooral gericht op informatieve beelden. Maar het wordt eigenlijk pas interessant als het gaat om beelden die willen overtuigen, of je iets willen laten doen. Beelden zoals ze bivoorbeeld in de reclame worden gebruikt. Een mooie website over hoe beelden in de reclame worden gebruikt is Pundo3000. Project 1 laat mooi zien hoe beelden er echt uit zien. En dat kan soms nogal verschillen met de beelden zoals je die in de reclame voorgeschoteld krijgt. Ook het filmpje van Dove geeft altijd een mooi inzicht hoe de reclame werkt.
Zeker als je bedenkt hoe dit het beeld van mensen beinvloed over wat normaal is. Een ander mooi voorbeeld hiervoor is de documentaire van Sussie Bergman over Beperkt houdbaar.
Ik denk dat mijn volgende verzameling van beelden zich richt op reclame en marketing.
Ben vandaag aan het experimenteren met de mogelijkheden van Twitter voor de SURFonderwijsdagen 2008. Hierbij probeer ik Twitter en Flickr in ieder geval met elkaar te combineren. Via een post van Wilfred Rubens kwam ik op het begrip Twitterfountain. Daarbij kun je Twitterberichten en foto’s op Flickr combineren met elkaar. Dat ziet er dan zo uit:
Dit scherm kun je ook beeldvullend maken en dan zou je het mooi kunnen gebruiken op de OWD2008.
O ja, feit dat er een spelfout in dit bericht staat heeft er mee te maken dat ik op mijn Apple werk en nog niet ontdekt heb hoe ik makkelijk een trema op de i kan zetten.
Vandaag was prachtig fietsweer dus ben ik er snel op uit getrokken om foto’s te maken op de Hoge Veluwe. Ik heb van verschillende gebieden een panoramafoto gemaakt. Ze zijn weer te vinden op Panoramaas.
Gelukkig woon ik in Amersfoort en is er altijd wel wat te doen. Gelukkig, want daar houd ik dan wel van. Dit weekend waren de Keistadfeesten. Muziek, straattheater, shows en noem maar op. Ik kon er zelf alleen gisteren maar bij zijn maar dat was al erg geslaagd. Hieronder de foto’s die ik toen heb gemaakt.
Vandaag heb gewerkt aan een presentatie over mediawijsheid. Het eerste deel hiervan is af. Het gaat over het onderdeel informatieve beelden. Met welke informatieve beelden krijgen leerlingen te maken? En op welke manier kun je hier mee om gaan?
Uit mijn inventarisatie heb ik ontdekt dat mediawijsheid (zoals tot nu toe bekeken) in bijna alle vakken van de basischool eigenlijk terugkomt: Nederlands, Rekenen, BVO, Aardrijkskunde, Geschiedenis, ICT, Verkeer, Techniek en Levensbeschouwelijk onderwijs. Ik heb geprobeerd vooral exemplarisch te werk te gaan. Ben ik nog voorbeelden vergeten? Ik hoor het graag.
OK. Ik ben dus bezig met het samenstellen van een document waarin ik probeer alle aspecten van mediawijsheid op het gebied van beelden (in eerste instantie) vast te leggen. Ben nu bij de informatieve strips. Kom ik deze tegen.
Beetje flauw maar goed. Snel weer serieus aan de slag.
Vandaag ben ik begonnen met het maken van een stuk over mediawijsheid. Ik wil kijken wat hier nou precies onder valt. Ik wil me daarbij vooral gaan richten op het gebruik van beelden. Maar bij het zoeken naar informatie kom ik altijd zulke leuke dingen tegen dat ik die niemand wil onthouden. Voor de duidelijkheid. Ik heb het maar over (multi)mediawijsheid in plaats van mediawijsheid. Onder multimedia versta ik websites in allerlei vormen met meerdere media erop. Behoorlijke complexe plekken dus eigenlijk. Maar goed ik wil me eigenlijk vooral richten in eerste instantie op beelden. De lijst me media zoals ik die voor me zie zijn de volgende:
Persoonlijk
Lichaamstaal
Geluid
Tekst
Beeld
Video
Animaties
Games
Applets (intelligentie)
Multimedia
En bij het onderdeel lichaamstaal was ik even blijven steken. Het gaat er bij mediawijsheid in het algemeen om (naar mijn idee) om duidelijk te krijgen wat een ander wil. En andersom hoe jij naar een ander duidelijk kunt maken wat je wil. Daar kunnen allerlei misverstanden in optreden. Kunst is om die boven tafel te krijgen. Bij allerlei media heb je hier mee te maken. Dus ook bij lichaamstaal. Gelukkig zijn er dan filmpjes zoals deze die duidelijk maken wat welke lichaamstaal wil zeggen:
Ook in het verkeer kun je lichaamstaal helemaal verkeerd gebruiken. Gelukkig kun je hiervoor ook een cursus volgen: het sorrygebaar. En handenschudden? Dat kan ook al zoveel problemen opleveren. Geukkig hebben de meiden van Hallal daar ook een mooie hartelijke oplossing voor gevonden. Nu weer snel verder met mijn stuk. Kijken of ik me ook echt op beelden kan gaan richten vandaag.