Gisteren heb ik meegedaan aan een videoconference in het kader van het 750-jarig bestaan van Amersfoort. Hoe zit dat precies?
Amersfoort bestaat dit jaar 750 jaar. Het hele jaar zijn er allerlei festiviteiten. Van 4 tot en met 14 juni viert Amersfoort uitbundig feest met een heus mirakel en de Parade. In dat kader worden ook allerlei activiteiten georganiseerd. Onder andere een uitwisseling tussen New York en Amersfoort. Uitgereid kun je hierover op de bijbehorende website Anytime lezen. Onderdeel van ANYtime is het onderwijs. Op de website staat hierover te lezen:

Van alle Nederlanders was 90% blij met de verkiezing van Obama tot president. ‘Change’ is het sleutelwoord dat we elke dag in de krant lezen en in de journaals zien. Maar zijn onze Any-partners in New York ook zo blij en verwachtingsvol? En by the way: merken ze in het onderwijs ook al iets van ‘change’?

Leraren uit het basisonderwijs en studenten van de pedagogische academie gaan in gesprek met hun collega’s in Brooklyn. Over ‘change’ daar, maar ook over ‘change’ in het Nederlandse onderwijs…

In dit kader heb ik een bijdrage geleverd vanuit de lerarenopleiding. Ik heb gesproken over Creativiteit. Een noodzakelijke voorwaarde voor verandering. Ik heb hierbij gebruik gemaakt van het werk van studenten zoals dat in de profielminor Kunst en Cultuur op Hogeschool Domstad is gemaakt. Deze bijdrage was, samen met de bijdrage van Jos Houtveen van basisschool De Tafelronde uit Amersfoort, start voor een discussie die we voerden met de aanwezigen in Nederland. Via skype kwam het verhaal ook aan in New York (Brooklyn College) waar ze ook verder gingen met het debat.

Voor het debat hadden we ook een aantal stellingen geformuleerd:

Onderwijsdebat YES WE CAN Donderdag 11 Juni 2009 Onderwijsdebat YES WE CAN Donderdag 11 Juni 2009 gerarddummer Stellingen die gebruikt zijn tijdens onderwijsdebat van ANYtime in het kader van Amersfoort750.

Om alles technisch te regelen was behoorlijk wat uit de kast gehaald moet ik zeggen. Een skypeverbinding met New York was aangemaakt. Deze werd getoond over de beamer. Tegelijkertijd konden eigen presentaties over televisiemonitoren getoond worden. Op die manier kon ik mijn eigen presentatie laten zien aan New York. Onder andere het filmpje dat ik van de studenten heb gemaakt.

Hieronder kun je de voorbereidingen zien die in New York zijn getroffen voor het Debat.

Tenslotte een indruk van de bijeenkomst in Nederland met foto’s.