Via de mail kreeg ik de vraag of ik antwoord wilde geven op vragen die Willy de Meij had opgesteld in het kader van haar opleiding tot mediacoach. De vragen hebben betrekking op WikiKids, de internetencyclopedie voor en door kinderen. Omdat ik denk dat het voor mensen interessant is om de antwoorden op de vragen te lezen, publiceer ik de antwoorden hier op mijn weblog

Waarom heeft u dit gemaakt?
WikiKids is ontstaan in 2006. Ik was toen bezig met het maken van internetopdrachten voor leerlingen van het basisonderwijs. Onder andere opdrachten met het programma Google Earth. Ik gebruikte hiervoor onder andere de vorm van webquests voor. Daarvoor wilde ik kunnen verwijzen naar informatie op internet die kinderen zouden kunnen gebruiken. Ik vond het lastig om goede informatie te vinden. Informatie die betrouwbaar was, informatie die ook duurzaam op een plek zou blijven staan en informatie die begrijpelijk was. Verschillende keren kwam ik op Wikipedia uit als ik zocht op een onderwerp op internet. Maar lang niet altijd vond ik Wikipedia begrijpelijk voor kinderen. Vaak te lange, ingewikkelde zinnen en te veel detailinformatie. Ik kwam zo op het idee om een wikipedia voor kinderen te starten. Ik postte dit bericht op de Scholenlijst en zo is het balletje gaan rollen.

Was daar vraag naar of was het een spontaan initiatief?
Het was een spontaan initiatief. Niet alleen van mij maar direct van een flinke groep vrijwilligers die zich flink hebben ingespannen om het initiatief van de grond te krijgen.
Dat er behoefte aan was, werd me echter wel duidelijk gezien het feit dat er zo veel reacties op kwamen in zo’n korte tijd. Dus je zou kunnen zeggen dat het waarschijnlijk een latente vraag was die leefde.
Sinds april hebben we ook Google Analytics op de site lopen. Die laat zien dat we vanaf april zo’n 160.000 unieke bezoekers al hebben gehad. Op moment van schrijven zie ik dat er ruim 60 mensen nu actief zijn op WikiKids.

Wat zijn volgens u de mooiste aspecten van het initiatief?
De mooiste aspecten van het initiatief vind ik de samenwerking tussen de verschillende mensen die WikiKids hebben gemaakt tot wat het nu is. In het begin de samenwerking op de Scholenlijst. Alle ideeën die daar opborrelden. Later de samenwerking in de Stichting die we hebben opgericht rondom WikiKids. En nu de samenwerking online met de moderatoren die de kwaliteit van WikiKids bewaken. Iedereen heeft hetzelfde doel: Van WikiKids een mooie internetencyclopedie maken
Andere mooie aspecten zijn: de samenwerking met Kennisnet, de IPON-award die we hebben gewonnen, een subsidie voor ons open source project en de wedstrijden die we hebben georganiseerd (en de inzendingen daarop).

Het is gestart door vrijwilligers, is dit nog steeds zo?
Dat is nog steeds zo. Stichting WikiKids is een Stichting zonder winstoogmerk. Schrijvers en moderatoren doen dat vrijwillig.

Ik zag dat er al heel veel items zijn gemaakt, hoe wordt er bekendheid aan het bestaan van wikikids gegeven?
We proberen op verschillende manieren bekendheid te geven aan WikiKids. We hebben bijvoorbeeld verschillende keren op de NOT gestaan op de stand van Kennisnet, we hebben presentaties gegeven op andere beurzen zoals de IPON. Er zijn artikelen verschenen in bladen zoals Vives en Cos. We hebben worskshops op scholen gegeven. We praten er over met iedereen die we tegen komen. En we maken gebruik van ons netwerk om het te verspreiden. In het begin was dat bijvoorbeeld via de Scholenlijst. Nu hebben we ook een account op Twitter. We zijn daar echter nog niet zo heel actief.

Bestaan er soortgelijke initiatieven?
Ja, er bestaan soortgelijke initiatieven in Duitsland, Frankrijk en Spanje. In het artikel over WikiKids op WikiKids vind je de linken naar deze andere wiki’s. We hebben weinig tot geen contacten echter met de andere wiki’s. Daarvoor ontbtreekt het ons jammer genoeg aan de tijd.

WikiKids en de mediawijsheidcompetenties
Welke competenties van toepassing zijn op Wikikids en op welk niveau? Ik had het overzicht nog niet gezien. Op mediawijzer.net kon ik het ook niet zo snel vinden. Vandaar dat ik het hieronder ook nog een keer opneem. Welke mediawijsheidcompetenties zijn op WikiKids van toepassing? Bij alle competenties zou je wel iets met WikiKids kunnen doen. In ieder geval kun je bij WikiKids uit de voeten met C1 (Informatie vinden en verwerken en C2 (Content creëren). Als je actief aan WikiKids bijdraagt functioneer je minimaal op niveau 3.

Competentieniveaus mediawijsheid