De laatste dagen druk bezig geweest met het verder inrichten van de Edutrip Wiki. De Wiki was al opgezet door Peter Hermus en Maarten van de Ven van de Erasmus universiteit. Ik heb het nog verder ingericht. Daarbij wilde ik een aantal zaken in ieder geval voor elkaar krijgen:

  • makkelijk een nieuwe pagina kunnen aanmaken met een invoerveld.
  • een heldere navigatie naar de verschillende thema’s die voor de Edutrip zijn vastgesteld.
  • Werken met iconen om te navigeren.

De wens was makkelijk, de uitwerking had iets meer voeten in de aarde.

Nieuwe pagina aanmaken
Het aanmaken van een nieuwe pagina op een wiki is simpel. Als je een bestaande tekst Edit, zet je in de een woord waar je een nieuwe pagina van wilt maken haken (op deze manier [[naam van de nieuwe pagina]]) Als je de tekst hebt opgeslagen, klik je op de link naar de (nog niet bestaande) pagina en kun je deze vullen. Maar ik wilde niet afhankelijk zijn van teksten waar je een verwijzing in op gaat nemen naar andere pagina’s. Een andere makkelijke manier is om de pagina die je wilt typen achter het adres van de wiki te typen. Dus http://www.wiki.risbo.org/wiki/Nieuwe_pagina. Maar op een of andere manier werkt dit niet bij deze wiki en bovendien lijkt het voor de gebruiker die nog niet zo vaak met een wiki heeft gewerkt niet echt logisch.
Daarom heb ik gekozen voor een invoerveld. Je typt de naam van de pagina in het invoerveld in en hebt een nieuwe pagina. De code van de inputbox is simpel. Het werkt echter alleen als er op de server een php.bestandje in de extensions-folder wordt gezet en een extra regel aan de Localsettings.php wordt toegevoegd:

require_once(“extensions/inputbox.php”);

Gelukkig is de handleiding op Wikipedia zo uitgebreid dat deze informatie zo boven tafel is.

Om het de deelnemers nog makkelijk te maken is aan de inputbox een sjabloon van de thema’s gehangen zodat het artikel direct in de juiste categorie komt te staan.

Heldere navigatie
Naast de menubalk aan de zijkant heb ik op het hoofdpagina nog een tabel gezet zodat de verschillende thema’s makkelijk zijn te bekijken. Een Wikitabel is simpel te maken. De belangrijkste tekens hiervoor zijn:

{ om een tabel te starten
voor een cel
– voor een nieuwe regel
} om de tabel af te sluiten.

iconen om te navigeren
Moeilijker is het om met afbeeldingen te laten navigeren. Standaard zit er op de afbeeldingen die je op MediaWiki zet een link naar de pagina van de afbeelding zelf. En ik wilde met de afbeelding naar de verschillende categorieën navigeren. Ik moest dus de link naar de afbeeldingspagina opzeilen. Ook hiervoor bestond op Wikipedia gelukkig al een oplossing. Namelijk de Navigational image. Ik heb gebruik gemaakt van de clickpic ontwikkeld door Charles C.

Verder
Met wiki’s ben ik echt goed bezig sinds ik betrokken ben bij WikiKids. En daar worden de meeste technische zaken opgelost door Harm Hofstede. Dus als mensen nog verdere tips hebben over de invulling en inrichting houd ik mij natuurlijk aanbevolen.