Gisteren en vandaag heb ik gewerkt met Sketchup. Sketchup is het 3D-tekenprogramma van Google. Ik had hier al een keertje mee gewerkt maar was niet echt veel verder gekomen dan een paar blokjes maken.
In deze vakantie was mijn broertje druk bezig met zijn afstudeerproject voor de HTS, Bouwkunde. Voor de presentatie gebruikte hij ook Skethcup. En dat zag er erg leuk uit. Voor mij aanleiding om hier ook weer mee aan de slag te gaan. Uitgangspunt bij mijn broertje was de plattegrond van het klompenmuseum dat ze mogen ontwerpen en dat misschien ook wordt uitgevoerd.
Ik ben op internet gaan kijken of er ook plattegronden van woningen te vinden waren. En die zijn er volop. Een van de eerste sites die ik tegenkwam was van Site woondiensten. Daar heb ik een willekeurige plattegrond af gehaald: Alfred Mozerplein. Deze plattegrond heb ik geïmporteerd in Sketchup. Mijn broertje bouwde in Sketchup het huisje van binnen naar buiten op. Dit heb ik ook gedaan. Ik ben begonnen met het vullen van de verschillende vertrekken met spullen uit het 3D-warehouse. Hier vind je de meest uiteenlopende zaken: van deurklinken tot complete keukens. Achteraf denk ik dat het handiger was eerst de binnenmuren op te trekken en daarna de spullen in het huis te zetten maar ik vond het gewoon te leuk om alle spullen te bekijken.
Het heeft me een paar uur gekost om alle spullen bij elkaar te zoeken en de muren op te trekken. Zelf vind ik het resultaat aardig. Nog lang niet professioneel maar heel goed voor je ruimtelijke ontwikkeling moet ik zeggen.
Als het mijn broertje lukt om het museum helemaal af te maken voor de presentatie ga ik er nog een filmpje van maken. Om alvast te oefenen heb ik dit al gedaan met dit huisje. Daarvoor heb ik twee zaken gebruikt: Camtasia om alles vast te leggen. En de 3DConnexion om door het programma te navigeren. Ik moest hier flink mee oefenen. En het is me nog niet helemaal gelukt. Vooral door het huisje heen vliegen is me nog niet gelukt (tenminste niet zodat het toonbaar is. Maar dat wat wel gelukt is heb ik geselecteerd.
Het filmpje in Camatsia heb ik geëporteerd als AVI-bestand en daarna geïmporteerd naar Windows MovieMaker 2. Daar heb ik er nog een aankoniging en aftiteling bij gezet en er ook een podsave liedje onder gezet. Daarna weer geëxporteerd als wmv-bestandje geschikt voor internet. Het resultaat is hieronder te zien. Veel plezier ermee.