Regelmatig gebruiken we spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes. Daarmee leren kinderen spelen met taal en verrijken ook hun woordschat. Vaak worden ze op school aangeleerd of de kinderen worden er thuis mee “om de oren geslagen”. “Jong geleerd is oud gedaan”geldt natuurlijk nog steeds. De stichting WikiKids organiseert deze wedstrijd om spreekwoorden op een andere manier onder de aandacht van leerlingen te brengen.

Op WikiKids staat al een behoorlijk aantal spreekwoorden met de betekenis, maar er zijn er nog veel meer. Met deze wedstrijd proberen we meer spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes op te nemen binnen WikiKids en natuurlijk de creativiteit en kennis bij de leerlingen te vergroten. En natuurlijk op een andere manier hiermee om te gaan.

Wil je dat ook met je klas?
Neem dan deel aan de wedstrijd en stel een aantal bruikbare spreekwoorden centraal, bespreek de betekenis ervan en spreek daarna af hoe je een en ander in beeld zou kunnen brengen.

Indien het spreekwoord nog niet te vinden is op Wikikids, vul dan de Lijst van Nederlandse spreekwoorden aan en noteer ook de betekenis. Je moet je dan wel eerst even aanmelden en/of (gratis) registreren!

Voel je vrij om het spreekwoord in scène te zetten en er een digitale foto van te maken. Soms kan het met één foto, maar af en toe zijn er vervolgfoto’s nodig(maximaal vier). Denk bijvoorbeeld aan een persoon die op het strand staat en “spijkers op laag water zoekt.” “Het paard wordt achter de wagen gespannen.” Er zijn legio mogelijkheden te bedenken. “Photoshoppen” is toegestaan.

Maarrrrr …het is natuurlijk ook mogelijk een kort filmpje te maken ( maximale speelduur 3 minuten). Kies voor een filmpje zonder geluid of zorg voor een goede geluidsopname met bijvoorbeeld een externe microfoon of dichtbij de ingebouwde microfoon. Zet er eventueel – een muziekje onder en titels bij! Leef je dus uit. Zet het filmpje zelf op You Tube (wel eerst toestemming met ouders regelen). Men hoeft niet herkenbaar in beeld te zijn, verkleden is ook leuk! “Wie de schoen past trekke hem aan” en “Kleren maken de man”.

Inleveren:
Foto(‘s) of YouTube-URL stuur je naar wedstrijd@wikikids.nl Vermeld hierbij de namen en leeftijden van de makers en het spreekwoord waar het betrekking op heeft.
(we zullen zelf de meeste geschikte foto’s en filmpjes bij het spreekwoord plaatsen)

Via het emailadres zullen de winnaars benaderd worden. Ze zullen natuurlijk ook op de speciale Wikikidspagina vermeld worden.

Prijzen:
Er worden diverse gadgets als prijs ter beschikking gesteld, maar in ieder geval een Flip Mino digitale videocamera !

Inspiratie nodig?
Op www.wikikids.nl staat uitgebreide informatie, deze wordt regelmatig bijgewerkt en er staan ook voorbeelden van foto’s en filmpjes.