Dit jaar weer naar de BETT gegaan in Londen. De laatste keer dat ik hier over schreef was in 2007. Deze keer ben ik alleen zaterdag naar de beurs geweest omdat ik door de week geen tijd had.
Van te voren had ik bedacht dat ik zeker zou gaan kijken naar informatie over Special Needs. Dat is een onderwerp waarvan ik zelf vind dat ik me er nog meer in mag verdiepen. In een eigen hoek waren verschillende producenten van materiaal voor deze groep bij elkaar gezet. Een aantal producenten waarvan ik de folders heb aangenomen zijn:
TAP-IT
Tap -it: Touch Accessible Platform for Interactive Technology. Stevige borden met software die er voor zorgt dat mensen met weinig controle over spieren toch met computer kunnen werken.
Nyoyn
Nyoyn: met soundsteps en nebula. Niet direct ontwikkeld voor speciaal onderwijs maar komt wel tegemoet aan bewegingsdrang van kinderen. Vind ik in het rijtje passen van de dansmat (met denkstapsprong) en de swinx.
Skoog
Skoog. Een muziekinstrument in de vorm van een rubberen kubus met gekleurde zachte bulten. Hilarisch apparaat waarmee je ook zonder controle over handen en vingers muziek kunt maken.

Proloquo2go
Proloquo2Go van AssistiveWare waarmee je met behulp van pictogrammen verstaanbaar kunt maken. Nederlands bedrijfje dat vooral Engelse markt bedient. En alleen software ontwikkelt voor de Mac.

SprintPlus
SprintPlus: hulpsoftware voor mensen met dyslexie. Mooi en simpel werkend systeem dat geïntegreerd kan worden in Word en in eigen tekstverwerkingsprogramma zijn werk doet.

Verder vielen met nog wel een paar dingen op:

  • Er komt steeds meer aanbod rondom digitale 3D-leermaterialen.
  • Multitouch voor digiborden wordt steeds normaler
  • tabletcomputers zullen een steeds grotere rol gaan spelen
  • Digitaal leermateriaal neemt steeds uiteenlopender vormen aan

Dat laatste punt zal ik nog iets verder toelichten. Het is allang niet meer zo (als dat ooit al zo geweest is) dat we onder een computer verstaan: desktopcomputer met CRT-schem, los toetsenbord en muis (wel met een draadje eraan). Maar het is inmiddels ook niet meer zo dat we er alleen alles tussen een smartphone en een iMac (met 27 inch scherm) onder kunnen scharen (met daartussen de: PDA, netbook, tablet, netbook, laptop). Tegenwoordig komt het digitaal leermateriaal als tafel, slimme blokjes (of Tiktegel) en blokken.

Creativiteit
Op het gebied van creativiteit was er meer dan genoeg aanbod. Een paar aanbieders die me opvielen (of waarbij ik niet snel wegrende omdat ze me een zoveelste foldertje probeerden aan te smeren) waren: Zu3D (stop-motionsoftware), moviestorm (3D-animatiesoftware) en 1Clone4 (3D-animatie). Waarbij de pakketten als ik het zo snel bekijk in volgorde van complexiteit staan.
Twee voorbeelden van hardwarepakketten op dit gebied zijn Planet Moviebox (een complete televisie- filmset in een grote kist) en SchoolRadio (waarbij je een complete geluidsstudio krijgt aangeleverd).

Indruk van BETT 2011
Veel van de zaken die ik heb gezien kwamen me bekend voor (gelukkig maar). Prettig vond ik het om ze te kunnen uitproberen. Dat vind ik dan een meerwaarde van de beurs. Ook de gesprekken met de standmensen zorgt ervoor dat ik een iets beter beeld krijg van het product (ik acht me wel in staat om door de verkooppraatjes door te luisteren:-)).
Voorgaande jaren ben ik met een groep gegaan en dit keer alleen (had geen tijd deze week). Dat is natuurlijk wel jammer omdat je de gesprekken over toepassingen van ICT in het onderwijs nu niet hebt. Hopelijk maak ik dat weer goed als ik zelf op de NOT sta eind januari (we staan voor WikiKids dan bij Kennisnet op de stand).