Met een kleinere groep dan de vorige Edcamp maar net zo inspirerend was EdcampUtrecht van afgelopen vrijdag 24 januari 2014. Deze keer op Hogeschool Utrecht op de Faculteit Educatie. Samen met Martijn Koops en Don Zuiderman hebben we de organisatie op poten gezet. Het was weer een gevarieerd programma. Of zoals Martijn Koops schrijft:

The Big History project, Normatieve professionalisering, Gamification, iPad’s op school, Flip the classroom, en vele andere onderwerpen passeerden de revue. Allemaal in sessie van 30 minuten.
Gepresenteerd door leraren uit PO, onderzoekers en opleiders van de HU, VO en MBO docenten.
Heel verschillende onderwerpen, maar wat ze bindt is dat ze met enorm enthousiasme gepresenteerd werden door hele gepassioneerde professionals die uit hun eigen praktijk putten.
Ik heb op deze dag meer inspiratie opgedaan dan op veel andere seminars die wel een thema kenden. De energie die loskomt in een EdCamp is echt opvallend.
Daarbij komt dat we terugkijkend concludeerden dat we alles met elkaar, met zijn drieën, Gerard Dummer, Don Zuiderman en ondergetekende, aan de organisatie 6 uur kwijt waren!
Het is echt waar dat de deelnemers helemaal zelf een EdCamp maken. Alleen de lokalen en wifi hebben wij geregeld.
Ik hoop van harte dat we binnen de FE ook eens een studiedag naar dit model mogen inrichten. Geen programma, geen doelstellingen, enkel “samen de passie voor onderwijs delen”; dat is toch eigenlijk het hoogste doel?
Ik meld me bij deze aan als organisator

Ook van de andere deelnemers vooraf, tijdens en achteraf alleen maar positieve geluiden gehoord. Zo schrijft Hartger Wassink vooraf:

En laat ie achteraf weten zo enthousiast te zijn dat hij ook een Edcamp wil organiseren voor leidinggevenden zodat ze ervaren dat ook op deze manier professionalisering vorm gegeven kan worden.

Natuurlijk ontbreekt het inschrijfbord ook niet op deze dag:

Een poll voor het beste tijdstip voor een Edcamp
Jammer is natuurlijk dat niet iedereen kon op het tijdstip dat we hebben gekozen. Wel hoorde ik van de aanwezigen dat ook het weekend niet altijd even handig is (verplichtingen thuis). Wat een handig tijdstip is? Ik zou het niet durven zeggen. Daarom een poll om erachter te komen wat nu het beste tijdstip is voor het houden van een Edcamp. Vul het in zodat de volgende organisatoren er achter komen wat het beste tijdstip is.