Naar aanleiding van de blogpost die Apoo heeft geschreven over zijn ervaringen als moderator op WikiKids, vroegen een aantal andere gebruikers of ze ook een blogpost mochten schrijven over hun ervaringen. Dat vond ik een mooi aanbod en daarom volgt in deze post het verhaal van Vviktori!!

Het is 1 juli 2011. Ik zit op de computer. Ik zit te zoeken naar informatie voor een spreekbeurt en vanzelfsprekend doe ik dat op Wikipedia. Ik typ ‘wiki’ in en dan maak ik een typefout. Geen p maar een k tik in in de zoekbalk. De computer maakt er WikiKids van en ik wordt nieuwsgierig. Ik kijk wat het is en ik meld me aan. En dan begint het.

Ik ben heel blij dat ik WikiKids heb ontdekt. Je leert in een veilige omgeving om 1: Goed te leren schrijven. 2: Om goed met andere kinderen om te gaan. Dat kon ik in het begin nog niet. Ik vulde als ik afbeeldingen oploadde alleen maar in hoe hij heette wat niet de bedoeling was. Diverse gebruikers hebben mij hierop gewezen maar ik luisterde niet en ging gewoon vrolijk verder met uploaden van plaatjes zonder in te vullen waar ze vandaan kwamen. Toen de gebruikers me ongeveer 6 keer hadden gewaarschuwd werd ik geblokkeerd. Voor 15 minuten, dat wel. De (oud) moderator Apoo had mij geblokkeerd en had gezegd om m’n overlegpagina door te lezen. Toen kwam ik tot de ontdekking dat ik eigenlijk wel heel vervelend was geweest door niet op die gebruikers te reageren maar gewoon verder te gaan. Ik had meteen spijt en sindsdien deed ik extra m’n best om bij te dragen aan een goede wiki.

Al schrijvend leerde ik steeds meer. Hoe je een tabel maakte. Hoe je goed informatie kon opzoeken en hoe je met andere gebruikers moest omgaan. En toen werd ik inactief. Ik dacht niet meer aan WikiKids en langzaam vergat ik het ook. Toen ik in september 2013 weer een kijkje kwam nemen werd ik meteen hartelijk verwelkomd door de gebruikers Beem en Southparkfan (nog bedankt daar voor Beem en Southparkfan). Ik wilde meteen weer artikelen gaan aanmaken door dit steuntje in de rug. Ik begon weer te bewerken en ik voelde me meteen weer helemaal thuis. Samen met een aantal goede gebruikers en moderators werkte ik verder en al snel was ik weer erg actief.

Natuurlijk waren er ook minder leuke momenten, met als dieptepunt een discussie met een gebruiker in de Boomhut. Deze gebruiker vroeg telkens om informatie en toen ik probeerde te helpen beledigde die gebruiker me. Van die discussie heb ik wel geleerd. Ik weet nu veel beter hoe om te gaan met gebruikers. Al ben ik nog lang niet zo goed en ervaren als Apoo en Beem, ik heb toch het idee dat ik echt vooruit ga.

Waar dieptepunten zijn zijn ook hoogtepunten. In m’n tijd dat ik gebruiker ben (tot nu toe) is dat hoogtepunt het moment dat ik een ster kreeg voor tweeduizend bewerkingen.

Ik ga de laatste tijd ook heel anders kijken naar de wiki. Als ik nu kijk naar berichten die ik plaatste een of twee jaar geleden dan denk ik: “Dat kan beter” of “Kon ik dat niet wat netter zeggen?”. Ook ben ik de laatste tijd meer bezig met vandalisme bestrijden en dat soort dingen. Nieuwe gebruikers verwelkomen, waarschuwen en bewerkingen terugdraaien horen daar bij.

Ik vind het leuk om te zien dat bijvoorbeeld een nieuwe gebruiker meteen goede pagina’s maakt maar als ik een nieuwe gebruiker zie die gaat vandaliseren dan denk ik: “Waarom doet hij dat nou? Wat is er nou leuk aan om pagina’s kapot te maken waaraan hard gewerkt is?” Dat hoort ook bij het anders kijken naar de wiki. Vroeger vond ik vandalen (op WikiKids) vervelend maar zoang ze niet aan mijn pagina’s zaten dan dacht ik: “Dat doet een moderator wel.” Dat denk ik nu niet meer.

Ook een voorbeeld is dat ik het vroeger erg belangrijk vond dat mijn werk gezien werd. Nu vind ik het nog steeds fijn als mijn pagina bijv. Artikel van de Week wordt maar nog belangrijker vind ik het dat kinderen er wat aan hebben. Wikipedia is altijd zo droog, saai en ingewikkeld (vind ik). WikiKids is interessant, duidelijk en leuk. Toen ik iets van 8 was wilde ik graag veel over geschiedenis weten en toen ik er een heel leuk boek over las nog meer. Toen ging ik kijken op Wikipedia en ik vond het erg saai en ik was teleurgesteld dat het niet leuk werd verteld op internet. Ik wil dat er naast Wikipedia ook gewoon zoiets als WikiKids moét bestaan omdat anders Wikipedia gewoon zo’n beetje de enige internet-encyclopedie wordt die door iedereen kan worden bewerkt.

Het is leuk om hard aan een artikel te werken en dan mooi resultaat te zien. Zo’n artikel maken doe ik ongeveer zo: Ik kies een onderwerp. Ik zoek informatie op op verschillende sites en soms in boeken. Ik begin de pagina en verdeel hem in kleine hoofdstukjes. Telkens als ik de pagina bewerk vul ik een of twee van die hoofdstukjes in. Ik kijk ook nog of er een plaatje bij kan. Plaatjes maken (vind ik) een artikel duidelijk en leuk. Als dat alles is gedaan is het artikel klaar en dan zoek ik een nieuwe pagina en begint het weer opnieuw.

Ook heb ik bijvoorbeeld m’n werkstuk op WikiKids gezet. Het lijkt me heel leuk om ooit moderator te worden. Eerst wilde ik het nog veel liever maar ik vind gewoon artikelen maken ook erg leuk. Als er ooit weer een moderator nodig is meld ik me zeker aan maar ik gun het iedereen. Ik ben dus nog geen moderator maar ik kom wel al in de groep van ervaren gebruikers. En als laatste over onder andere dat moderatorschap: Wat niet is, kan nog komen.