logo_presentatie

Afgelopen week heb ik op verzoek van Jan Jacobs een presentatie verzorgd aan het Nederlands Netwerk voor open en afstandsleren (NNOAL) over de mogelijkheden van Google Earth (GE). Deze bijeenkomst vond plaats in School voor de toekomst.

In de presentatie ben ik ingegaan op de mogelijkheden van GE, de toepassingen en programma’s waarmee GE kan samen werken. Voor de presentatie had ik voor de verandering nu eens geen PowerPointPresentatie gemaakt maar een presentatie in GE zelf. Nu was ik hier niet helemaal origineel in omdat op de Geo Developers day van Google dit idee ook al was toegepast. Ik weet niet of dit de beste manier van presenteren is maar vond het leuk om het op deze manier uit te proberen.

Het presentatiebestand bestaat uit twee delen die ik in twee mappen heb gezet. In de map Presentatie staan de “slides” van mijn verhaal. In de map extra bestanden staan de verschillende voorbeelden die ik heb gevonden en zelf heb gemaakt. Omdat ik de draad van mijn verhaal niet kwijt wilde raken (en dat was door alle bestanden goed mogelijk) heb ik voor mijzelf nog een webpagina aangemaakt met een overzicht van wat ik wilde laten zien. Dat overzicht bleek handig vond ik zelf.

In de presentatie heb ik laten zien welke mogelijkheden GE biedt. Onder andere: het zoeken van plaatsen, het uitstippelen van een route, het zoeken van bedrijven, het mailen van een placemark of JPEG, het bepalen van de schaal en het verkrijgen van een overzicht.

Daarnaast heb ik de mogelijkheden laten zien van GE in combinatie met foto’s (waaronder flickr.com met de geweldige geotagservice. Deze twee bestanden geven je daarbij alle mogelijkheden die je nodig hebt: Metaltoad en screencast, panoramafoto’s, video’s, en mashups van foto’s en video’s. Ook het werken met Sketchup en 3D-gebouwen kwam aan bod. Een fraai voorbeeld blijft daarvan de Rotterdamse landmarks.
Ook ben ik ingegaan op de mogelijkheden van het werken met extra lagen waarvan ik de Blue marble en Pirates of the Caribian > zelf erg leuk vind.

Voor het onderwijs biedt GE ook genoeg mogelijkheden. Hier heb ik een earthquest laten zien waarin leerlingen een opleiding krijgen tot geheim agent en tegelijkertijd alles leren over de lengtegraden en breedtegraden.

Ik had een uur de tijd en hierin moesten ook nog drie stellingen worden behandeld. Het bleek wel dat ik veel te veel materiaal had meegenomen omdat ik bijvoorbeeld niet ben ingegaan op de mogeljkheden van GPS (bijvoorbeeld hier te vinden, Edugis, gebruik van GE in de reclame (bijvoorbeeld British Airways, GE in combinatie met dienstverleners (bijvoorbeeld Earthbooker ) en andere toepassingen zoals Placeopedia en Celestia.

De stellingen luidden overigens:

  • Google earth kan in samenwerking met andere webapplicaties de gewone aardrijkskundemethoden zonder problemen vervangen.
  • Google Earth is een gevaar voor de nationale veiligheid
  • Google Earth maakt klassieke kaartvaardigheden achterhaald

Ben benieuwd hoe anderen hier over denken.

De bijeenkomst was trouwens prima verzorgd door de mensen van School voor de toekomst. Mijn presentatie stelde nogal wat eisen aan de techniek. Ik maakte gebruik van uiteenlopende videoformaten. Waar ik niet aan gedacht had was dat ik ook nog een streaming video wilde laten zien en dat hij eigenlijk nog een poort (7070) voor geopend had moeten worden. Deze werkte dan ook niet. Na afloop van de bijeenkomst was er nog een lunch die door de leerlingen van het Koning Willem I college werd verzorgd. Een prima afsluiting van de dag.

De presentatie hield ik overigens met mijn nieuwe muis de SpaceNavigator, waarover Willem Karssenberg ook een bericht maakte. Als je eenmaal met deze muis hebt gewerkt in GE wil je niet meer anders.