Vandaag kreeg ik in mijn mailbox een bericht van Mandy de Bruin, leerkracht van basisschool De Hooiberg uit Borne. Zij is met haar groep 7 druk bezig geweest met Podcasten. Hieronder het mailtje dat ze me stuurde.

Het is een project, bestemt voor de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs waarbinnen ICT een grote rol speelt. Dit project laat leerkrachten en leerlingen kennismaken met het zinvol gebruiken van PODcasting en het beheren en onderhouden van een klassenpagina.

Er is al wel redelijk veel belangstelling voor PODcasting in Nederland, maar voor zover bekend, nog niet zoveel in het basisonderwijs. Van dit medium wordt door het primair onderwijs nog weinig gebruik gemaakt en dat is jammer want, het maken en publiceren van audio- videobestanden geeft een extra dimensie aan het onderwijs.In het project “Radio zonder Radio” worden leerlingen uitgedaagd om te leren communiceren via PODcasting. De bedoeling is dat de kinderen zelfstandig aan het werk kunnen om PODCASTS te maken. Hierbij heeft elke leerling zijn of haar eigen taak binnen het gehele proces. En speelt samenwerkend leren een grote rol.

De leerlingen leren wat PODcasting is en hoe je een PODcast kunt maken. Dit staat allemaal beschreven in de op deze site te downloaden lesmaterialen.

Zo leren de leerlingen gebruik te maken van het digibord, voice-recorders, opname programmatuur op de computer, presentatietechnieken, interviewtechnieken enzovoort. De kinderen leren tevens de klassenpagina bij te houden met tekst, foto’s, links en PODcastfragmenten.

Door het zelf leren vervaardigen van PODcasts, leren de leerlingen informatie te verwerken. Ze kunnen eigen gemaakt werk, presenteren of gegeven lessen opnemen zodat deze later herhaalt kunnen worden of kunnen worden gebruikt voor onderwijs op afstand. Ook kan door middel van PODcasting de activiteiten die op school plaatsvinden, gepresenteerd worden aan de buitenwereld.

Dit project wordt mede mogelijkheid gemaakt door Stichting TQ.NL

Verder stuurde ze me ook nog een aantal links naar de resultaten van haar project. Zeker de moeite waard om eens te kijken:

Hieronder een link naar de klassensite; een onderdeel van het project

http://dehooiberg.websitemaker.nl/groep7a/

en een link naar de PODCcastsite waar de PODcasts van het project op staan.

http://dehooiberg.websitemaker.nl/groep7a/1363907

Tevens is er een projectsite, maar die is nog niet helemaal klaar…maar daar staan diverse materialen opl

http://www.de-hooiberg.nl/podcastproject/

En een link naar een interview wat Mandy samen met de kinderen heeft gegeven bij Radio Oost.

http://blogger.xs4all.nl/gerson/archive/2007/11/08.aspx