Vanaf gisteren heb ik op mijn mobiel NOS mobiel geïnstalleerd. De eerste keer was het even lastig om er op te komen (vier keer proberen) maar nu loopt het als een trein. Letterlijk, want ook in de trein zijn de nieuwsuitzendingen, sportverslagen, weer, verkeer en teletekst goed te volgen.

Om NOS mobiel te bekijken download je de eerste keer een stukje software op je mobiel. Op MarketingFacts las ik de bijeenkomst van de lancering. Daar zijn de reacties wat verdeeld. Maar ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben. Wat ik nog wel aardig zou vinden is dat het scherm gedraaid zou kunnen worden. Nu heeft de video niet het grootste formaat dat mogelijk zou zijn.

Nu de NOS mobiel was gegaan was ik ook benieuwd of andere tv-zenders in Nederland mobiel zijn te ontvangen. Ik heb gekeken naar RTL. Daar kun je ook software downloaden voor je mobiel. De mobiele site is net iets anders geordend. Het beeld is in ieder geval gekanteld. De video’s zijn hier verstopt binnen de berichten. Niet elk bericht heeft video. De ordening bij de NOS vind ik daarmee handiger.

Tenslotte heeft ook SBS een mobiele site. Hiervoor hoef je geen software te downloaden. Naast de nieuwsberichten heeft het ook een funpagina waar je games, wallpapers en ringtones kunt vinden en een aparte pagina met een tv-gids. Als je een video wilt bekijken dan moet je deze downloaden in het 3gp-formaat. Niet bij alle berichten zijn video’s opgenomen.

Van de drie vind ik die van de NOS er het fraaist uitzien. De verschillende soorten berichten (video en tekst) zijn overzichtelijk geordend. Ook kun je hier snel kijken op teletekst en het weer en verkeer vinden.