De website Wikibu geeft per artikel op wikipedia (Duitstalig) de mogelijkheid om snel te kijken hoe betrouwbaar een artikel is. Ze kijken hierbij naar de volgende punten: hoeveelheid bezoekers, hoeveelheid bewerkingen, hoeveelheid linken naar de pagina toe vanuit andere artikelen, aantal gebruikte bronnen. Verder geeft de site aan wie de hoofdauteurs zijn (en welke artikelen die nog meer hebben geschreven). Voor het artikel van de Hund heb ik eens gekeken hoe betrouwbaar die is.

Op de site zelf geven ze trouwens de volgende uitleg voor het onderwijs:

Die Wikipedia gehört heute bei Schülerinnen und Schülern zu den meist genutzten Informationsquellen. Verglichen mit klassischen Enzyklopädien wie Brockhaus oder Britannica umfasst die Wikipedia ein Vielfaches an Informationen und wird laufend aktualisiert. Zudem lassen sich Texte und Bilder aus Wikipedia-Artikeln leicht weiterverwenden. Wie bei jedem Informationsmedium müssen aber auch bei der Wikipedia die Inhalte kritisch hinterfragt werden. Die kompetente Nutzung der Wikipedia gehört deshalb heute zur Informationskompetenz und muss in den Schulen im Rahmen der Allgemeinbildung vermittelt werden.

Een mooie manier dus om aandacht te besteden aan de betrouwbaarheid van artikelen. Zonder zo’n mooie site kan dat trouwens ook alleen moet je er meer moeite voor doen. Als je op WikiKids hetzelfde zou willen doen (bij het artikel van de hond) dan kun je voor het aantal keren dat een pagina bekeken is helemaal onder aan kijken (Deze pagina is 7380 maal bekeken), kun je in de geschiedenis kijken van het artikel waarin je vindt hoevaak een artikel bewerkt is en wie dat allemaal heeft gedaan. En je kunt ook kijken welke pagina’s allemaal naar het artikel verwijzen. Maar dat is veel omslachtiger natuurlijk.