Een paar weken geleden heb ik meegedaan aan een online weblogonderzoek naar de blogosfeer in Nederland. Doel ervan was inzicht krijgen in de Nederlandse blogger. 338 bloggers hebben meegewerkt aan dit onderzoek.

Een paar opvallende zaken uit het onderzoek:

  • de leeftijd van de gemiddelde blogger is 38 jaar
  • bloggen wordt het meest voor de lol gedaan en het minst om geld te verdienen
  • de videodiensten als YouTube worden het meeste gebruikt
  • een kleine meerderheid zou zich wel willen organiseren

De top 5 van meest genoemde beste logs zijn:

  • GeenStijl
  • Marketingfacts
  • Sargasso
  • Bieslog
  • Frankwatching

Het onderzoek sluit af met gouden tips. Op één staat: begin er gewoon mee.

Over de leeftijd. Uit dit onderzoek lijkt bloggen niets voor tieners of twintigers. Maar meer voor dertigers en ouder. Waardoor zou dat komen? Richten tieners liever hun hyves of myspace in dan dat ze aan een blog beginnen?
Voor de lol bloggen. Ik denk dat je het leuk moet vinden om te bloggen. Voor mijzelf vind ik het ook belangrijk om een onderwerp dat ik interessant en belangrijk vind te delen met anderen.
YouTube vind ik natuurlijk ook geweldig. Zelf had ik als tip nog slideshare.net genoemd. Je ziet hierboven waarom dat zo handig is.
Een kleine meerderheid zou zich wel willen organiseren. Zou dat ook voor de edubloggers gelden? Ik heb niet het idee dat er een nog hechtere band zou moeten komen tussen de edubloggers dan nu al het geval is. Niet dat er iets op tegen zou zijn maar ik denk dat iedereen heel goed zelfstandig met bloggen aan de slag kan gaan.
Ik ben benieuwd hoe anderen over dit onderzoek denken.