Sinds woensdag ben ik weer terug uit Marokko. We hebben een studiereis gemaakt waarbij de cultuur en het onderwijs centraal stonden. Het was een geslaagde reis. De reis is door de studenten beschreven op de weblog domstadmarokko08. Alle foto´s die ik heb gemaakt kun je bekijken op Flickr. Het zijn zo’n 1100 foto’s waar ik ook een selectie van heb gemaakt. De selectie van zo’n 60 foto’s is hier te bekijken.
Het was een interessante reis. Ik was in november al in Marokko geweest om mee te helpen de reis voor te bereiden. Daarbij heb ik me bezig gehouden met de uitwisseling tussen studenten uit Nederland en Marokko via Surfgroepen. Deze digitale omgeving zorgde ervoor dat docenten en studenten in Marokko al veel meer betrokken raakten bij de studiereis. Dit was goed te merken bij ons bezoek in Al Hoceima. Studenten hebben daar veel uit kunnen wisselen over vragen die ze hadden over het onderwijs en kinderen in beide landen.
De omgeving zorgde er ook voor dat we voor de contacten niet meer zo afhankelijk waren van de gedelegeerden die graag een vinger in de pap willen houden bij elke actie.
Voor een volgende keer kunnen we ons al veel meer richten op de inhoudelijke kant van het bezoek. Nu was het nog heel verkennend. We kunnen nu gaan nadenken over de manieren waarop online samenwerking nog meer diepgang krijgt.


marokko_Fes_Volubilis_004

In november was het dus echt een voorbereidingsreis. Dit keer zaten ook alle culturele uitstapjes erin en bezochten we ook de basisscholen. De culturele uitstapjes brachten ons in Fes en Volubilis onder andere. Erg mooi. Bij de schoolbezoeken hebben we stadsscholen bekeken en plattelandsscholen. De klassen in de stad zitten erg vol (tussen 30 en 40 leerlingen). De klassen op het platteland zijn klein en vaak een combinatieklas. De middelen zijn erg beperkt. Ook op het gebied van ICT. Heb op verschillende scholen al wel computers gezien. Deze stonden in aparte lokalen en werden alleen door de leerkrachten gebruikt. En dan vooral om de ICT-vaardigeheden te oefenen.

alhoceima_marokko_023

Computers in de klas heb ik niet gezien. Ik begreep van mijn collega die vorig jaar naar een SOS-kinderdorp is geweest dat daar wel computers door de leerlingen werden gebruikt.
Als je trouwens achter een computer gaat zitten in Marokko moet je wel rekening houden met het feit dat je niet een gewoon QWERTY-toetsenbord hebt.

alhoceima_marokko_098

Soms is het echt even zoeken naar de juiste knop. Wel een mooie manier om te ervaren wat iemand die nog nooit een toetsenbord heeft gebruikt meemaakt.

Ik vond het leuk om te zien hoe ICT-minded de studenten waren. Er werd druk gefotografeerd en video-opnamen gemaakt.


Meknes_marokko_082

Fes_Volubilis_marokko_012

Nu ben ik ook nog bezig om een selectie van de foto’s op de PITE-site te zetten zodat de collega’s in Al Hoceima kunnen zien hoe we het beleefd hebben.

En tenslotte hoop ik de Marokko-pagina van WikiKids weer te kunnen verrijken met mooie foto’s.