Vandaag ben ik begonnen met het maken van een stuk over mediawijsheid. Ik wil kijken wat hier nou precies onder valt. Ik wil me daarbij vooral gaan richten op het gebruik van beelden. Maar bij het zoeken naar informatie kom ik altijd zulke leuke dingen tegen dat ik die niemand wil onthouden.
Voor de duidelijkheid. Ik heb het maar over (multi)mediawijsheid in plaats van mediawijsheid. Onder multimedia versta ik websites in allerlei vormen met meerdere media erop. Behoorlijke complexe plekken dus eigenlijk.
Maar goed ik wil me eigenlijk vooral richten in eerste instantie op beelden. De lijst me media zoals ik die voor me zie zijn de volgende:

  • Persoonlijk
  • Lichaamstaal
  • Geluid
  • Tekst
  • Beeld
  • Video
  • Animaties
  • Games
  • Applets (intelligentie)
  • Multimedia

En bij het onderdeel lichaamstaal was ik even blijven steken. Het gaat er bij mediawijsheid in het algemeen om (naar mijn idee) om duidelijk te krijgen wat een ander wil. En andersom hoe jij naar een ander duidelijk kunt maken wat je wil. Daar kunnen allerlei misverstanden in optreden. Kunst is om die boven tafel te krijgen. Bij allerlei media heb je hier mee te maken. Dus ook bij lichaamstaal. Gelukkig zijn er dan filmpjes zoals deze die duidelijk maken wat welke lichaamstaal wil zeggen:Ook in het verkeer kun je lichaamstaal helemaal verkeerd gebruiken. Gelukkig kun je hiervoor ook een cursus volgen: het sorrygebaar.
En handenschudden? Dat kan ook al zoveel problemen opleveren. Geukkig hebben de meiden van Hallal daar ook een mooie hartelijke oplossing voor gevonden.
Nu weer snel verder met mijn stuk. Kijken of ik me ook echt op beelden kan gaan richten vandaag.